Τα νέα μας

Τα νέα εταιρικής υπευθυνότητας 

Η INTERAMERICAN χορηγός του Παγκόσμιου Συμποσίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους

Η INTERAMERICAN, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδος και την ανάγκη να διαμορφώσουν οι νέοι, από τις μαθητικές ηλικίες, αντίληψη της σημασίας του πολιτισμού για την κοινωνική ευημερία και πρόοδο, υποστήριξε χορηγικά το 2ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους 2019. Στο Συμπόσιο συμμετείχαν, συνολικά, 180 μαθητές και καθηγητές σχολείων από 14 χώρες (Ανδόρρα, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Μάλτα, Ομάν, Ουγγαρία, Ρωσία, Σλοβενία, Τουρκία). Η εταιρεία προσέφερε την ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης στους οργανωτές έναντι των μαθητών και ανέλαβε την κάλυψη ενδεχομένων αναγκών για Πρώτες Βοήθειες κατά τη διάρκειά των εκδηλώσεων, υποστηρίζοντας την παρουσία εξειδικευμένων μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.), με την οποία η INTERAMERICANσυνεργάζεται σταθερά.

Το Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους, που εξελίσσεται σε ετήσιο θεσμό διεθνούς απήχησης, ξεκίνησε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου με την Τελετή Έναρξης και έληξε στις 14 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, με τους μαθητές που συμμετείχαν, να συνυπογράφουν τη Διακήρυξη Νεολαίας της Αρχαίας Ολυμπίας, καταδικάζοντας τις καταστροφικές επιθέσεις και εγκληματικές πράξεις κατά της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Διακήρυξη αυτή θα αποσταλεί στην UNESCΟ στις 21 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για το Διάλογο και την Ανάπτυξη.

 Όπως επεσήμανε ο Βασίλης Παπαλυμπέρης, πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Ομίλου για την UNESCO και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, σκοπός του Συμποσίου είναι να φέρει κοντά νέους από διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς σε ένα μέρος υψηλού συμβολισμού, με κοινή την πεποίθηση ότι η Ειρήνη και η Δημοκρατία είναι κορυφαίες αξίες που θα πρέπει να επικρατήσουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το Συμπόσιο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, του Γραφείου Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

Τιμώμενη χώρα για το 2019 ήταν η Κόστα Ρίκα και όλες οι αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας τους. Τα μέλη των ξένων αποστολών απόλαυσαν την ελληνική φιλοξενία, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφθηκαν το Μουσείο του Αρχιμήδη και συνεργαστήκαν σε θεματικά εργαστήρια.

Οι πρωτοβουλίες της χορηγού INTERAMERICANγια τον Πολιτισμό - τα Γράμματα και τις Τέχνες, αποτελούν μέρος των δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας που αναπτύσσει η εταιρεία, αποβλέποντας στη διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση του πολύτιμου εθνικού κεφαλαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η INTERAMERICAN για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Την πολυετή υποστήριξη που παρέχει στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ανανεώνει και ενισχύει η INTERAMERICAN, παρέχοντας δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη σε περιουσιακά στοιχεία του και εκδηλώσεις. Τα οχήματα, που «Το Χαμόγελο» χρησιμοποιεί για διάφορες λειτουργικές ανάγκες του και ασφαλίζει η εταιρεία: επιβατικά, ασθενοφόρα, φορτηγά, ρυμουλκά, ειδικού τύπου και δίκυκλα, έχουν φθάσει στα 112 και το ασφαλιστικό κόστος τους, που η  INTERAMERICAN αναλαμβάνει ως χορηγός, ανέρχεται σε 41.205 ευρώ. Ακόμη, η εταιρεία παρέχει την  κάλυψη και εγκαταστάσεων του οργανισμού.

 

Ένας άλλος τρόπος συνεισφοράς της INTERAMERICAN στο έργο του οργανισμού είναι η δωρεάν ασφάλιση εκδηλώσεων. Κατά το 2018, η εταιρεία ασφάλισε το πρώτο διήμερο «Bazaar for a Smile», το πασχαλινό, αυτό της έναρξης του σχολικού έτους, καθώς και την τέταρτη Μεγάλη Γιορτή για τα Παιδιά, πριν τα Χριστούγεννα. Εξάλλου, η εταιρεία θα φιλοξενήσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, bazaars στα Γραφεία της για τους εργαζομένους και συνεργάτες της εταιρείας, με πρώτο το πασχαλινό προσεχώς, στις 23 Απριλίου.

 

Για την INTERAMERICAN αποτελεί πρόκριμα συνεργασίας η αξιοπιστία που χαρακτηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στη βάση της διαφάνειας, των ουσιαστικών θεμάτων που το απασχολούν και των στόχων του, όπως αναδεικνύονται από τον οργανισμό με την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που εκδίδει. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναπτύξει, στην πορεία των 23 ετών του, αναγνωρισμένης αξίας δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της κακοποίησης, των προβλημάτων υγείας, της φτώχειας καθώς και για την αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών, με εξειδικευμένο προσωπικό και με τη συνδρομή χιλιάδων εθελοντών.

 

Μουσική άνοιξη στην INTERAMERICAN με κονσέρτο του «Duetto16»

Για μια ακόμη φορά, η INTERAMERICAN υπενθύμισε ότι είναι κάτι περισσότερο από ασφαλιστική εταιρεία, οργανώνοντας ένα «διαφορετικό» κονσέρτο εγχόρδων για φίλους και πελάτες, στελέχη και συνεργάτες της, που γέμισαν το αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της στις 28 Μαρτίου. Το «Duetto16», που ίδρυσαν και συγκροτούν από το 2018 η βιολοντσελίστα Μαριλίζα Παπαδούρη και ο κιθαριστής Δημήτρης Παπαγγελίδης, παρουσίασε ένα σύνολο 22 μουσικών επιλογών από έργα σημαντικών συνθετών, από όλες τις περιόδους της μουσικής, που έχουν γραφεί ή μεταγραφεί για βιολοντσέλο και κλασική κιθάρα.

Το μουσικό μπουκέτο του κονσέρτου «In a Spring Mood» ταξίδεψε το ακροατήριο από την προκλασική περίοδο  μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες της μουσικής, με έργα των J. Pachelbel, J.S. Bach, A. Vivaldi, F. Schubert, R.V. Williams, P.I. Tchaikovsky, C. Saint-Saens, Ch. Gounod, E. Satie, H. Villa Lobos, N. Rota, I. Albeniz, The Beathes (P. McCartney και J. Lennon), N. Piovani και των δικών μας Μίκη Θεοδωράκη («Η Πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη) και Μάνου Χατζηδάκη («Dedication» - από τη συλλογή «The Reflections» της αμερικανικής περίοδου του συνθέτη).

Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι ήταν ο ιστορικός της μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, με διαφωτιστικά σχόλια και πληροφορίες για κάθε μουσουργό και έργο, πριν από κάθε κομμάτι. Προστιθέμενη ήταν η αξία της έξοχης ερμηνείας του κόντρα τενόρου Γιώργου Κατσούλη στο «Ave Maria» - πρώτα του F. Schubert και στη συνέχεια, των J.S. Bach - Ch. Gounod. Η μουσική παράσταση ντύθηκε με την εμπρεσιονιστική ζωγραφική του Claude Monet, που στο πνεύμα της άνοιξης υποστήριξε ατμοσφαιρικά τη σκηνή.

Η INTERAMERICAN ήταν χορηγός και της πρώτης του «InaSpringMood»,  που είχε οργανωθεί για επιλεγμένο κοινό στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου στις 23 Μαρτίου. Το ενδιαφέρον της εταιρείας -που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια της- για τα Γράμματα και τις Τέχνες βρίσκει την έκφρασή του σε ποικίλες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των ευρύτερων εταιρικών δραστηριοτήτων για τον Πολιτισμό, με πιο χαρακτηριστική την υποστήριξη έκδοσης του μοναδικού έργου «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το βιβλίο». «Στην INTERAMERICAN, αναγνωρίζουμε διαχρονικά ως ζωτικής σημασίας την κοινωνική ανάγκη για αυθεντική ψυχαγωγία και πνευματική τροφοδοσία, που συμπληρώνουν στην αποστολή μας το αίσθημα της ασφάλειας με βελτίωση της ποιότητας ζωής» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και υπευθυνότητας της εταιρείας. Η INTERAMERICANέχει προγραμματίσει για φέτος, μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών για την ανάδειξη σταθμών της ιστορίας της, και αρκετές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (μουσικές, εικαστικές κ.ά.).

10 χρόνια υποστήριξης του έργου της ActionAid από την INTERAMERICAN, με 928 αναδοχές παιδιών

Παροχή υποστήριξης και στη δομή «Επίκεντρο» της ActionAid

Η INTERAMERICAN κατά την τελευταία δεκαετία υποστηρίζει σταθερά το πρόγραμμα «Αναδοχής Παιδιού» της ActionAid σε όλο τον κόσμο και έχει ανανεώσει τη σχέση για το 2019 με συνολικά 92 αναδοχές. Από το 2009 έως σήμερα, η εταιρεία έχει αναλάβει 928 ετήσιες αναδοχές παιδιών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 244.992 ευρώ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλοι οι διοικητικοί τομείς, καθώς και γραφεία του δικτύου πωλήσεων, ενισχύοντας την εταιρική κουλτούρα κοινωνικής υπευθυνότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η  INTERAMERICAN ευαισθητοποιεί σχετικά τους εργαζομένους της οργανώνοντας, σε συνεργασία με τον οργανισμό, διαδραστικές εκδηλώσεις ιδιαίτερης εμπειρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειώνεται ότι στελέχη της εταιρείας έχουν συμμετάσχει σε αποστολές της ActionAid στην Αφρική, παρέχοντας εθελοντικό έργο.

Οι αναδοχές, που έχει αναλάβει η INTERAMERICAN, έχουν αναπτυχθεί σε 37 κοινότητες 17 χωρών, με κύριο στόχο την ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων και εκτεθειμένων σε ποικίλους κινδύνους πληθυσμών που πλήττονται από φτώχεια, κοινωνικές ανισότητες και περιθωριοποίηση. Η διατροφή, η υγεία, η εκπαίδευση, η στέγαση, αποτελούν προτεραιότητες του προγράμματος αναδοχής, ενώ στον κύκλο του ενδιαφέροντος των ενεργειών του οργανισμού εντάσσονται οι οικογένειες των παιδιών και ενήλικοι που χρειάζονται υπηρεσίες υποστήριξης. 

Παράλληλα με τις αναδοχές παιδιών, η εταιρεία έχει συνδεθεί με το «Επίκεντρο», σημείο αναφοράς της ActionAid Hellas στον Κολωνό, παρέχοντας ασφάλιση στις εγκαταστάσεις του. Πρόκειται για δομή που υποστηρίζει άτομα κάθε ηλικίας ψυχοκοινωνικά, εκπαιδευτικά και με προσανατολισμό απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης. Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί και ξεκινά αυτή την περίοδο συνεργασία και στον εκπαιδευτικό τομέα, με παροχή από στελέχη της INTERAMERICAN βασικών γνώσεων για την ανάπτυξη εργασιακών δεξιοτήτων σε άτομα που προτείνει το «Επίκεντρο». Η εταιρεία θα υποστηρίξει, με χορηγία καρδιολογικών εξετάσεων των αθλουμένων από την ιδιόκτητη ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC και τη νεοσύστατη ποδοσφαιρική ομάδα του «Επίκεντρου».

Η συνδρομή της INTERAMERICAN του σημαντικό έργο της ActionAid συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με 14 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (UN Sustainable Development Goals) και συγκεκριμένα με την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας, της φροντίδας της υγείας, την ποιοτική εκπαίδευση και μόρφωση, την ισότητα των φύλων, την εξασφάλιση καθαρού νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, των οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη και τις συνεργασίες. Οι στόχοι αυτοί είναι εντεταγμένοι και στη στρατηγική εταιρικής υπευθυνότητας της INTERAMERICAN.

Η INTERAMERICAN υποστηρίζει τα Hackathons Υγείας για την ανάπτυξη της καινοτομίας

 

Με χορηγική υποστήριξη της INTERAMERICAN και συμμετοχή στελεχών της ως μεντόρων-κριτών, οργανώθηκαν δύο σημαντικά εργαστήρια εφευρετικότητας και καινοτομίας στον τομέα της Υγείας: το Hacking Health Athens Hackathon, από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου και το MIT Hacking Medicine Athens Hackathon, από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου, στο κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Κατά το πρώτο Hackathon, από τις ομάδες που σχηματίστηκαν,  αναζητήθηκαν καινοτομικές λύσεις για τη βελτίωση του Ατομικού Ιατρικού Φακέλου Υγείας μέσω ψηφιακών εφαρμογών, ενώ κατά το δεύτερο Hackathon, θεματικές προκλήσεις για την αναζήτηση λύσεων ήταν η επαρκής γνώση (εγγραμματοσύνη) στην Υγεία και τα νέα πρότυπα επικοινωνίας για την Υγεία (στρατηγικές, τεχνολογίες πληροφορικής - εικόνας και ήχου, κανάλια, εργαλεία και μέσα επικοινωνίας).  

Στο Hacking Health Athens Hackathon αναπτύχθηκαν παρουσιάσεις με θέματα: «International Patient Summary: πρότυπα στην υπηρεσία της καινοτομίας», «Ο ψηφιακός ασθενής: το μέλλον του mHealth για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», «Ψηφιακές προκλήσεις για μια περισσότερο υγιή κοινωνία». Στο διαγωνιστικό μέρος, με συμμετοχή στις ομάδες ιατρών και ασθενών -δηλαδή των τελικών χρηστών του Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή (IPS)- διακρίθηκαν τρεις προτάσεις: για ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων (1ο βραβείο), για πλατφόρμα συγκέντρωσης και ασφαλούς διαχείρισης προσωπικών ιατρικών δεδομένων προς χρήση για παροχή πρώτων βοηθειών μέσω app και τηλεφωνικού κέντρου (2ο βραβείο) και για ένα ψηφιακό βιβλιάριο υγείας για παιδιά, ως κέντρο έγκυρης ενημέρωσης γονέων και ιατρών, καθώς και ειδοποιήσεων (3ο βραβείο), το οικονομικό έπαθλο του οποίου χορήγησε η INTERAMERICAN. 

H εταιρεία ήταν χορηγός και στο MIT Hacking Medicine Athens Hackathon, με συμμετοχή των στελεχών της από τον τομέα Υγείας Γ. Βασαλάκη, Β. Τουλιά, Θ. Χαντζή και Ε. Ντάλα. Οι τρεις ομάδες που βραβεύθηκαν, παρουσίασαν ψηφιακές εφαρμογές για την ανάπτυξη της γνώσης στην Υγεία (Health Literacy) και αξιοποίηση της δυναμικής της ψηφιακής επικοινωνίας. Το 2ο βραβείο, που υποστήριξε με μέντορες και χρηματοδότησε η INTERAMERICAN, κατέκτησε η ομάδα «CardioMinitor». Η εφαρμογή που προτάθηκε, περιορίζει τη διάρκεια μετεγχειρητικής νοσηλείας καρδιοπαθών με σημαντική μείωση του κόστους. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με παρακολούθηση εξ αποστάσεως, που περιλαμβάνει τη μεταφορά ιατρικών δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο θεράπων ιατρός λαμβάνει τα στοιχεία του ασθενή, χωρίς να χρειάζεται να είναι κοντά του, αξιολογεί την κλινική κατάστασή του και παρεμβαίνει μόνο όταν απαιτείται.

Η INTERAMERICAN, στην κατεύθυνση του στρατηγικού προσανατολισμού της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανάπτυξη της καινοτομίας και της νέας εμπειρίας των πελατών της, ειδικότερα στην Υγεία έχει προχωρήσει σε λύσεις και εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα στάδια της ασφαλιστικής διαδικασίας, την επικοινωνία και τη διαχείριση, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών οι οποίες συμπληρώνουν τις ασφαλιστικές παροχές του νέου, πρωτοποριακού για την ελληνική ασφαλιστική αγορά Συστήματος Υγείας «bewell». Επισημαίνεται ότι η εταιρεία αναπτύσσει και εσωτερικά το πρόγραμμα καινοτομίας «imagine» μέσω ομάδων εργασίας, για την ενθάρρυνση, ανάδειξη και εξέλιξη ιδεών, ενσωματώνοντας αυτές που έχουν πληρότητα και ενδιαφέρον εφαρμογής στις λειτουργίες και τα προϊόντα της.

Αναφορικά με τον θεσμό των Health Hackathons, στην Ελλάδα οργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το «eHealth Forum» και το «Biomimicry Greece Research & Innovation». Παγκοσμίως, το Hacking Health από το 2011 έχει διαδοθεί σε 45 χώρες με αποτέλεσμα καινοτομικές εφαρμογές, εργαλεία αισθητήρων, φροντίδας ασθενών, εικονικής πραγματικότητας κ.ά. Το MIT Hacking Medicine, από το 2011 -όταν δημιουργήθηκε από το ΜΙΤ για τους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στις καθημερινές πρακτικές Υγείας- έχει οργανωθεί ήδη σε 15 χώρες, αντλώντας επενδυτικά κεφάλαια της τάξεως των 150 εκατ. δολαρίων. 

Η INTERAMERICAN χορηγός και του Β’ Τόμου του έργου «H Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο»

Το έργο του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο» απέδωσε, κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, τον Β’ τόμο (16ος αιώνας - μέσα 17ου αιώνα) και σταδιακά, αναδεικνύεται η μοναδικότητα και εξαιρετική σημασία του πονήματος για τα Ελληνικά Γράμματα. Ο Β’ τόμος, που υλοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγική υποστήριξη της INTERAMERICAN -η εταιρεία είναι δεσμευμένη για την υποστήριξη του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του-, παρουσιάστηκε από τον συγγραφέα και τον Θεοδόση Π. Τάσιο, ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, στις 18 Φεβρουαρίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing της INTERAMERICAN.

Ήδη, από τον Α’ τόμο είχε διαφανεί η σπουδαία και υψηλή στόχευση να καταγραφεί και να σχολιαστεί όλος ο χειρόγραφος και έντυπος πλούτος της Ελληνικής Γραμματείας και με την άριστα οργανωμένη παρουσίασή του να αναδειχθούν οι αξίες που διατήρησαν τη συνέχεια του «νήματος» του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων, από τον 13ο αιώνα και εντεύθεν.

Ο Κ. Σπ. Στάικος στον Β’ τόμο παρέχει την εικόνα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις διάφορες πόλεις της Ιταλίας από τις αρχές του 16ου αιώνα, που ήταν βασισμένη στις αριστοτελικές πραγματείες – όμως, μέσα από μια νέα οπτική. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται αναλυτικά έκθεση του Ελληνικού κοσμικού και λειτουργικού βιβλίου και των διακριτικών τους, όπως της εικονογράφησης (σελίδα τίτλου, πρωτογράμματα, επίτιτλα και εικόνες εντός και εκτός κειμένου). Με αφετηρία την πρώτη έκδοση του Απόκοπου του Μπεργαδή, κατά το 1509 στη Βενετία, παρατίθεται το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής της κρητικής και της επτανησιακής λογοτεχνίας, καθώς επίσης και οι εκδόσεις στοχασμού, το «Γεωπονικόν» του Αγάπιου Λάνδου.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της «Πνευματικής Πορείας του Γένους» είναι αφιερωμένο στην ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Κολλεγίου του Αγίου Αθανασίου της Ρώμης, όπως επίσης και στον ρόλο που διεδραμάτισαν οι εκατοντάδες Έλληνες απόφοιτοί του - ο Αρκούδιος και ο Κωττούνιος ως παράδειγμα. Ο σημαντικός ρόλος του πατριάρχη Κυρίλλου Λούκαρη, ως του κατεξοχήν πολέμιου των προπαγανδιστικών ενεργειών της Καθολικής Εκκλησίας στον Ορθόδοξο κόσμο, θίγεται εκτενώς εδώ και σε συνάρτηση με την προσπάθειά του να εδραιώσει Πατριαρχικό Τυπογραφείο στο Φανάρι.

Την υπερηφάνεια της INTERAMERICAN για την υποστήριξη της έκδοσης εξέφρασε κατά την παρουσίαση, εκ μέρους της Διοίκησης της εταιρείας ο Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing, παρατηρώντας στον χαιρετισμό του πως «στα Γράμματα οφείλουμε την επιβίωσή μας, μέσα από δύσκολες ιστορικές περιόδους, ως Γένος. Για να μιλήσουμε με επιχειρηματικούς όρους: κάθε επένδυση στα Γράμματα είναι η πιο σίγουρη, η πιο ασφαλής, η πιο βιώσιμη επένδυση. Η συνεισφορά της INTERAMERICAN στον πολιτισμό ταιριάζει στην εικόνα που η εταιρεία έχει κτίσει στα 50 χρόνια της, που τα γιορτάζουμε φέτος». Όπως τονίζει από θέση ευθύνης για το πολιτισμικό και κοινωνικό πρόσωπο της INTERAMERICAN ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας: «Το πνεύμα γεννά πνεύμα και χρειαζόμαστε την ιστορική και πολιτισμική μνήμη για να αποκαταστήσουμε τη μόρφωση των ανθρώπων στις πραγματικές διαστάσεις της, που ευνοούν την αντίληψη του όλου και την υποσχόμενη προοπτική για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Το βιβλίο, ως ύλη, μέσα από την ευδιάκριτη αυτοτέλεια και ταυτότητά του ως μέσου, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα να προσεγγίσει κάποιος το περιεχόμενό του μέχρι να το αφομοιώσει και να το μετουσιώσει σε γνώση, χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί στην εφήμερη ψηφιακή υπεραγορά πληροφοριών, ιδεών και απόψεων χάριν μιάς αποσπασματικής χρήσης. Τελικά, χρειαζόμαστε την παράδοση για να έχουμε μετάβαση και συνέχει, σε συνάρτηση με τον νεωτερισμό και την καινοτομία».

Το έργο εκδοτικά υπογράφεται από τις εκδόσεις ΑΤΩΝ.

Εργαζόμενοι της INTERAMERICAN εθελοντές πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης, πολυετούς σχέσης που έχει αναπτύξει η INTERAMERICAN με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Διογένης» για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, εργαζόμενοι της εταιρείας έγιναν «πωλητές για μια ώρα» του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Στην ομάδα συμμετείχαν 10 εργαζόμενοι, που φόρεσαν το χαρακτηριστικό κόκκινο γιλέκο του πωλητή και πήραν θέση στον σταθμό ΦΙΞ του μετρό, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, προβάλλοντας το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία παρέχει σταθερά πόστο πώλησης του περιοδικού στα γραφεία της κάθε μήνα, από το ξεκίνημα της έκδοσης το 2013, υποστηρίζοντας με την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων της την κοινωνική επανένταξη και το δικαίωμα της αξιοπρέπειας των περιθωριοποιημένων ατόμων.

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (INSP, www.insp.ngo). Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τα περιοδικά δρόμου, η «σχεδία» δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.), αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες: είναι άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι και, γενικότερα, άνθρωποι που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες μορφές τους. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4 ευρώ), το 67,5% (δηλαδή τα 2,70 ευρώ) αφορούν απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

Από την πλευρά της INTERAMERICAN οι εθελοντές βίωσαν και φέτος, όπως και πέρυσι, τη μοναδική εμπειρία της πώλησης στον δρόμο για κοινωνικό σκοπό. «Συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι να τραβήξεις το βλέμμα και την προσοχή των συνανθρώπων σου, καθώς οι περισσότεροι προσπερνούν βιαστικά» παρατηρεί η Μ. Κατσαρού, εργαζόμενη στην εταιρεία. Στην ομάδα των εθελοντών της INTERAMERICAN, που έγιναν πωλητές του περιοδικού «σχεδία», συμμετείχαν και οι Ά. Αισώπου, Β. Αισώπου, Ν. Ζορντός, Έ. Τόλη, Α. Σταθακόπουλος, Έ. Άνθη, Ι. Μ. Μοσχίδου, Β. Αραβανή και Χ. Ελευθερίου.

Η INTERAMERICAN ως χορηγός και ο «Διογένης» συμπράττουν από το 2007 και για την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια», με τη συμμετοχή της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (www.homelessworldcup.org), που οργανώνεται ετησίως σε διαφορετικό σημείο του πλανήτη και με πλήθος συμμετοχών - τον Νοέμβριο του 2018 στο Μεξικό είχαν παρουσία αποστολές από 48 χώρες. Η εταιρεία έχει διακριθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία, δεδομένου ότι ο ΜΚΟ «Διογένης» επιτελεί αναγνωρίσιμο έργο και αξιολογείται με την υψηλότερη βαθμολογία (10), με βάση τους πίνακες οικονομικής επίδοσης του Charity Navigator, διεθνούς κύρους αξιολογητή φιλανθρωπικών οργανώσεων και δομών αλληλεγγύης. Υπογραμμίζεται ότι ο «Διογένης» δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ σε κάθε 1 ευρώ που δαπανά, αντιστοιχεί αξία από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει για την ελληνική οικονομία της τάξεως των 5,3 ευρώ (στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Deloitte για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο από την κυκλοφορία του περιοδικού δρόμου «σχεδία» - Δεκέμβριος 2016).

Ο εθελοντισμός στην INTERAMERICAN αποτελεί στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας με θεσμική διάσταση, αφού από το 2010 έχει τεθεί σε εφαρμογή Κώδικας Αρχών της εταιρικής κίνησης «Εθελοντές Ζωής», με γνώμονα την έμπρακτη ανάδειξη της συνάφειας μεταξύ ασφαλιστικής και κοινωνικής αποστολής και τη συμμετοχή των εργαζομένων, ατομικά και συλλογικά, σε πρωτοβουλίες ευθυγραμμισμένες με τον κοινωνικό προσανατολισμό και την υπευθυνότητα της εταιρείας. Οδηγός για την INTERAMERICAN είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), όπως π.χ. στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας (Στόχος 1), καθώς και οι 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της νεότευκτης, τοπικής συνιστώσας Global Compact Network Hellas, έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις για πολιτικές και δράσεις που συγκλίνουν στις επιταγές για έναν καλύτερο κόσμο, τις οποίες προωθεί παγκοσμίως ο Οργανισμός.

Η Anytime της INTERAMERICAN υποστηρίζει τον Ξενώνα Βρεφών των Παιδικών Χωριών SOS

Η Anytime, ακολουθώντας την κουλτούρα εταιρικής υπευθυνότητας που έχει αναπτύξει η INTERAMERICAN, προχώρησε σε μια ιδιαίτερη ενέργεια με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πελάτες της και τους ακολούθους της στα social media.

Επισκέφθηκε τα Παιδικά Χωριά SOS, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον τον Ξενώνα Βρεφών SOS στο Μαρούσι, προκειμένου να συναντήσει τους ανθρώπους  του, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τα παιδιά, ενώ παράλληλα θέλησε να «ξεναγήσει» ψηφιακά το κοινό στον ειδικά διαμορφωμένο, φιλόξενο χώρο του Ξενώνα.

Για τις ανάγκες αυτής της ξενάγησης, η Anytime δημιούργησε μια σειρά videos, στα οποία ο Ανδρέας Μποζώνης, Υπεύθυνος του Ξενώνα Βρεφών SOS και η Έλσα Σταθοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εύρεσης Πόρων των Παιδικών Χωριών SOS, εξηγούν την αποστολή τους και μιλούν για τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα. Οι άνθρωποι του οργανισμού μιλούν, ακόμη, για τα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και για την προσπάθεια δημιουργίας μιας ομαλής συνέχειας με προοπτική στη ζωή των παιδιών.

Επιπλέον, σε συνέχεια της έμπρακτης και μακρόχρονης υποστήριξης της INTERAMERICAN στα Παιδικά Χωριά SOS, η Anytime για ακόμη μια χρονιά προσέφερε  10.000 ευρώ στον οργανισμό για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης και θέρμανσης του Ξενώνα Βρεφών.

O Ξενώνας Βρεφών SOS στο Μαρούσι Αττικής είναι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και θεραπείας βρεφών και παιδιών ως 5 ετών, που έχουν υποστεί κακοποίηση ή σοβαρή παραμέληση ή έχουν εγκαταλειφθεί στα μαιευτήρια. Σκοπός της λειτουργίας του Ξενώνα είναι η άμεση προστασία των παιδιών προσφέροντάς τους ένα ασφαλές σπίτι, καθώς και η υποστήριξη των βιολογικών οικογενειών τους με στόχο την ασφαλή επιστροφή των παιδιών σε αυτές. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο Ξενώνας φροντίζει για την επιλογή, την εκπαίδευση και την υποστήριξη αναδόχων οικογενειών που θα αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών.

Η Anytime καλεί τους ακολούθους της στα social media να ενισχύσουν με την επικοινωνία τους αυτή την ενέργεια, στηρίζοντας έμπρακτα τα Παιδικά Χωριά SOS με την αποστολή ενός SMS ή καλώντας σε συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό.

Η σύμπραξη της INTERAMERICAN με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Τη σταθερή υποστήριξη της INTERAMERICAN έχει το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα –όπως και η ιστοσελίδα του, gfli.gr- στις 22 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο και ιδρυτή του, Νικόλαο Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και επιστημονικό συνεργάτη της εταιρείας στο INTERAMERICAN Research Center.

 

Στο πλαίσιο της υποστήριξης του Ινστιτούτου, καθώς και της συνεργασίας για πρωτοβουλίες χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού αλφαβητισμού παιδιών και ενηλίκων, ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του νεοσύστατου επιστημονικού φορέα. Ο επικεφαλής της εταιρείας εξήρε τη σημασία της δημιουργίας, του ρόλου και των δράσεων του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και αναφέρθηκε με στοιχεία στη δραματική υστέρηση γνώσης και παιδείας των Ελλήνων για τη διαχείριση του χρήματος και την αναγκαιότητα ασφάλισης.

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Καντώρος, οι οικονομικά αναλφάβητοι πολίτες βαρύνουν με κόστος την εθνική οικονομία, πέρα από τα προβλήματα που υφίστανται σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το financial illiteracy (αναλφαβητισμός) αφορά στους 2 από τους 3 πολίτες παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη της Standard & Poor’s (2015), ενώ στις μαθητικές ηλικίες μόλις 12 στους 100 μαθητές έχουν αντίληψη της έννοιας του χρήματος, όπως καταδεικνύεται από στοιχεία άλλης έρευνας (ΟΟΣΑ).  Μάλιστα στην Ελλάδα, ο  χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός των πολιτών είναι περίπου 1 προς 2 (45%). Αυτή η πραγματικότητα, όπως παρατήρησε ο επικεφαλής της INTERAMERICAN, μεταφράζεται -μεταξύ άλλων- και σε έλλειψη αποταμιευτικής, ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής συνείδησης.

 

Η INTERAMERICAN έχει, ήδη, αναπτύξει πρωτοβουλίες με τη συνεργασία του κ. Φίλιππα για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των παιδιών, με την έκδοση και διανομή σε σχολεία δύο εικονογραφημένων βιβλίων του. Παράλληλα ο κ. Φίλιππας και στελέχη του INTERAMERICAN Research Center συμμετέχουν στην ομάδα που υποστηρίζει το πρόγραμμα mentoring του «THE TIPPING POINT» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με χορηγό την INTERAMERICAN, εθελοντικά μαζί με άλλα στελέχη και ασφαλιστικούς συμβούλους της εταιρείας.

 

Κατά την επίσημη παρουσίαση του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, ο καθηγητής Ν. Φίλιππας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλον, με δεδομένη την επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που επηρεάζουν δυναμικά και τον χώρο των χρηματοοικονομικών με το fintech. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, είναι μεταβολές που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις είχαν με ομιλίες τους κατά την ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Άγγελος Κότιος, πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πειραιά και η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός.

 

 

Η INTERAMERICAN υποστηρίζει την ετήσια εκδήλωση «Αγρότης της Χρονιάς»

Η INTERAMERICAN, με ειδικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της συμβολής του στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας, για ακόμη μια χρονιά είναι χορηγός της ετήσιας εκδήλωσης «Αγρότης της Χρονιάς», που οργανώνεται στις 19 Ιανουαρίου στην Μονεμβασιά από την Agrenda. Ειδικότερα, η παρουσία στελεχών της εταιρείας από τη διεύθυνση αγροτικών ασφαλίσεων στην ημερίδα σηματοδοτεί το ασφαλιστικό ενδιαφέρον της για την κοινή αγροτική πολιτική, τα προγράμματα και τις τεχνολογικές εξελίξεις για τις καλλιέργειες, καθώς και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με σαφή αναφορά στην αγροτική παραγωγή και τη συμβολή στην τοπική ανάπτυξη. Φέτος, η εκδήλωση θα είναι εστιασμένη και στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, δεδομένου ότι θα γίνουν αναφορές στις προκλήσεις για τη σχετική ελληνική προϊοντική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Στην ασφάλιση του αγροτικού τομέα η INTERAMERICAN δραστηριοποιείται, ήδη, από το 2016 και παρέχει στον αγρότη και σε κάθε επιχειρηματία αγροτικών δραστηριοτήτων τη δυνατότητα επιλογής και σύνθεσης ασφαλιστικής προστασίας για υποδομές (ακίνητα, εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, εξοπλισμό), μηχανήματα, φυτική παραγωγή υπαίθρια και εντός θερμοκηπίου, μεταφορά προϊόντων και αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Επιπροσθέτως, η εταιρεία διαθέτει στην αγορά και πρόγραμμα ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου.

«H INTERAMERICAN, συνδυάζει τεχνογνωσία, καινοτομία, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεργασίες και βασίζεται στη μεγάλη παράδοση δύο και πλέον αιώνων που έχει κτίσει η μητρική εταιρεία ACHMEAστις ασφαλίσεις του πρωτογενούς τομέα. Η εταιρεία διαμορφώνει μια σύγχρονη ασφαλιστική προσέγγιση στη γεωργία, υποστηρίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλα τα στάδια: από τις πρώτες ύλες, την παραγωγή, τη μεταποίηση και συσκευασία μέχρι το τελευταίο στάδιο της διανομής και την πώλησης», επισημαίνει η Έφη Κοκορέλη, επικεφαλής αγροτικών ασφαλίσεων και bancassuranceτης INTERAMERICAN.

Συστηματική η εκπαίδευση των εργαζομένων της INTERAMERICAN σε Πρώτες Βοήθειες και Πυρασφάλεια

Η διαμόρφωση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί βασική προτεραιότητα της INTERAMERICAN. Με γνώμονα την πρόληψη, η εταιρεία οργάνωσε και κατά το 2018 εκπαιδευτικά σεμινάρια για εργαζομένους της που στελεχώνουν ομάδες άμεσης βοήθειας στα γραφεία διοίκησης. Συγκεκριμένα, για την παροχή Πρώτων Βοηθειών οργανώθηκαν σεμινάρια από εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης που ακολουθεί η Ε.Ο.Δ. Εκπαιδεύθηκαν, σε τέσσερεις ημερίδες κατά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, συνολικά 103 εργαζόμενοι, που έλαβαν και τη σχετική πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών περιελάμβανε εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.), στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED), στην αντιμετώπιση πνιγμονής και την πλάγια θέση ανάνηψης, όπως επίσης και σε άλλες βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ο.Δ., μολονότι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες κατά καιρούς να εκπαιδευτεί ο γενικός πληθυσμός της χώρας μας στις Πρώτες Βοήθειες, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, με τους θανάτους να υπερβαίνουν τους 6.000 ανά έτος. Ειδικότερα, τα ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισης καρδιακής ανακοπής είναι μικρότερα του 1%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 8%. Επισημαίνεται ότι, με βάση την έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, για κάθε 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 49 απινιδωτές, ποσότητα ιδιαίτερα ανεπαρκής, που κατατάσσει την χώρα μας 5η από το τέλος στην Ευρώπη. INTERAMERICAN και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχουν συνδεθεί με μνημόνιο συνεργασίας το οποίο, εκτός από την εκπαίδευση των εργαζομένων, προβλέπει την συνδρομή της εταιρείας στις διασωστικές και λοιπές δράσεις της Ε.Ο.Δ. με παροχή υπηρεσιών άμεσης ιατρικής βοήθειας (μέσα διακομιδής και ειδικευμένο προσωπικό), καθώς και την υποστήριξη της Ε.Ο.Δ. από την ομάδα κοινωνικών πρωτοβουλιών της εταιρείας στον τομέα πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων.

Εξάλλου, κατά τον Νοέμβριο οργανώθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας τρία ολοήμερα σεμινάρια για την εκπαίδευση στην Πυρασφάλεια, με τη συμμετοχή 82 εργαζομένων. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από τον επιπυραγό Β. Βαθρακογιάννη και θεματικά, περιελάμβανε γενικές γνώσεις πυρασφάλειας και κατηγοριοποίησης - έγκαιρης αξιολόγησης των κινδύνων από πυρκαϊά, τρόπων κατάσβεσης, βασικών αρχών εκκένωσης χώρων και σχεδιασμού διαφυγής και διάσωσης, καθώς και πρακτικές ασκήσεις χρήσης πυροσβεστικών μέσων.

Το πρωτοχρονιάτικο γεύμα των αστέγων και απόρων του δήμου Αθηναίων, με χορηγό την INTERAMERICAN

Όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, ο δήμος Αθηναίων άνοιξετην Πρωτοχρονιά το κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ και πρoσέφερε το καθιερωμένο γεύμα αλληλεγγύης σε 1.000, περίπου, άστεγους και άπορους πολίτες. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αντάλλαξε ευχές για καλή χρονιά, διαβεβαιώνοντας ότι ο δήμος θα συνεχίσει να ενισχύει 30.000 πολίτες που το έχουν ανάγκη: «Το 2019 είναι ήδη εδώ και όπως κάθε χρόνο βρισκόμαστε στο γεύμα αλληλεγγύης. Εμείς αυτά τα οκτώ χρόνια προσπαθήσαμε από τη φιλανθρωπία να πάμε στην αλληλεγγύη, που πρώτα απ’ όλα σημαίνει να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Όλοι μαζί, λοιπόν - και αυτό πρέπει να συνεχιστεί όσο η οικονομική κρίση θα παραμένει», είπε ο κ. Καμίνης.

Από την πλευρά του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος της δημοτικής κοινωνικής μονάδας, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους εθελοντές για τη συνδρομή τους, καθώς και προς την εταιρεία INTERAMERICAN, που ήταν η χορηγός του γεύματος. Η εταιρεία είναι αρωγός του έργου του ΚΥΑΔΑ από το 2012, με χορηγία των εορταστικών γευμάτων του Πάσχα και της Πρωτοχρονιάς, με προσφορά σημαντικών ποσοτήτων τροφίμων που συγκεντρώνει από την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων και συνεργατών της, καθώς και με τακτική οικονομική υποστήριξη.

Η INTERAMERICAN κοντά στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος

Στο πλαίσιο των κοινωνικών πρωτοβουλιών της για τη Διαφορετικότητα και την υποστήριξη του δικαιώματος στην ποιότητα ζωής για όλους, η  INTERAMERICAN συνδράμει τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος από το 2013. Η εταιρεία είναι χορηγός των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, μέσω των οποίων προσφέρονται σε άτομα τυφλά και με μερική όραση ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, δημιουργική αλληλεπίδραση και ψυχαγωγία, με «όχημα» τον πολιτισμό και την τέχνη. H INTERAMERICAN ανανέωσε για το 2019 την υποστήριξή της στο Θεατρικό Εργαστήριο, του οποίου είναι χορηγός από το 2014, ενώ έχει υποστηρίξει και το εργαστήριο Κεραμικής και Γλυπτικής.

Οι συμμετέχοντες στο θεατρικό Εργαστήριο, ειδικότερα, εκπαιδεύονται σε τεχνικές έκφρασης και κίνησης, μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας και καλλιεργούν την εξωστρέφεια, έχοντας αλληλεπίδραση όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με άτομα με πλήρη όραση. Μέσα από τεχνικές ελεύθερης έκφρασης και ορθοφωνίας, καθώς και ασκήσεων κινησιολογίας, ενισχύεται η εκφραστικότητα και ο έλεγχος των κινήσεων του σώματος μέσα στον χώρο, στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για τυφλά άτομα λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας τους για χωροταξική αντίληψη.

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος εδώ και επτά δεκαετίες προσφέρει δωρεάν πολλαπλή  στήριξη προς τα τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα, ενώ φροντίζει ιδιαίτερα άτομα με πρόσφατη τύφλωση, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα με σχετική ανεξαρτησία. Παράλληλα, το σωματείο αναπτύσσει ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινότητας. Ετησίως, από τον Φάρο εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περί τα 2.000 άτομα σε Ελλάδα, Κύπρο και στην ομογένεια του εξωτερικού.  

Επισημαίνεται ότι στις 4 Ιανουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille προς τιμήν του εφευρέτη της γραφής για τυφλούς Λουδοβίκου Μπράιγ, ο οποίος γεννήθηκε αυτή την ημέρα το 1809 και εξ αιτίας ατυχήματος, τυφλώθηκε σε μικρή ηλικία και στα δυο μάτια. Η γραφή Braille βασίζεται σε συνδυασμούς ανάγλυφων κουκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφαβήτου. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε να παράγονται βιβλία σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, με αποτέλεσμα χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν ψηλαφώντας τους ανάγλυφους χαρακτήρες. Έτσι, η γραφή Braille έγινε το κλειδί για την παιδεία των τυφλών μαθητών, καθορίζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Το νέο, οικουμενικό τοπίο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Έκθεση-πρότυπο της INTERAMERICAN

Εκδήλωση ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, με θέμα την Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη, οργάνωσε η INTERAMERICAN για εκπροσώπους των ενδιαφερομένων μερών -θεσμικούς, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εργαζομένους και συνεργάτες, ανθρώπους της επικοινωνίας- στα κεντρικά γραφεία της στις 18 Δεκεμβρίου. Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας για τα έτη αναφοράς 2016-2017, ενώ κατά το δεύτερο μέρος αναπτύχθηκε συζήτηση αναφορικά με το νέο, οικουμενικό πλαίσιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: συζητήθηκαν οδηγίες, κατευθυντήριοι κώδικες, πρωτοβουλίες, προτεραιότητες και πρότυπα σχετικά με την πληροφόρηση για μη χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, προλόγισε την παρουσίαση της εταιρικής  Έκθεσης, επισημαίνοντας τη σταθερή επιδίωξη της εταιρείας να διατηρεί σταθερή την πορεία της στον δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, δημιουργώντας αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όπως τόνισε, «ο δρόμος αυτός χαράσσεται με γνώμονα την μακρά προοπτική του οργανισμού, με βάση αναφοράς τις εταιρικές αξίες, τις κερδοφόρες δραστηριότητες και μια στρατηγική κατεύθυνση που ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή, στις μεγάλες και γρήγορες μεταβολές του περιβάλλοντος και στις προβλεπόμενες εξελίξεις ειδικότερα στο ασφαλιστικό περιβάλλον. Είναι σχεδιασμός που υλοποιείται ομαδικά και με συνέπεια απέναντι στον πελάτη, στον οποίο θέλουμε να προσφέρουμε μια νέα εμπειρία μπαίνοντας στην καθημερινότητά του με τρόπους που θα τη βελτιώνουν. Με τον ίδιο τρόπο, όμως, θέλουμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες για όλους τους ενδιαφερομένους: τους εργαζομένους, τους συνεργάτες και την ευρύτερη κοινωνία, καθώς επίσης να αποδίδουμε όφελος στους μετόχους μας που μάς εμπιστεύονται, υποστηρίζοντας σταθερά την επένδυσή τους στη χώρα μας» τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού.

Την Έκθεση παρουσίασε ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, προτάσσοντας την εξέλιξη της έννοιας, από την Αριστοτελική ερμηνεία της Ηθικής Ευθύνης μέχρι τη σύγχρονη της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο ομιλητής υπογράμμισε πως «η Έκθεση, η όγδοη στη σειρά από το 2008, εκφράζει ένα ισχυρό συμβόλαιο σχέσης του οργανισμού με τα ενδιαφερόμενα μέρη» και εστίασε ιδιαίτερα στην ενσωμάτωση της Υπευθυνότητας στην εταιρική στρατηγική, στη δομή της διακυβέρνησης, καθώς και στην ανταπόκριση της εταιρείας στις επιταγές της εποχής με ανθρωποκεντρικές επιλογές και πρωτοβουλίες, με σκοπό την ικανοποίηση των ενδιαφερομένων μερών -εντός και εκτός της εταιρείας- και την εκπλήρωση των Ουσιαστικών Θεμάτων που ανέδειξε η διαδικασία του Materiality Analysis. Κυρίαρχο θέμα ουσιαστικότητας αποτελεί η άμεση και έμμεση συμβολή της εταιρείας στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η INTERAMERICAN διένειμε Κοινωνικό Προϊόν 144,45 εκατ. ευρώ κατά το 2016 και 173,64 εκατ. ευρώ κατά το 2017. Το στέλεχος της εταιρείας αναφέρθηκε και σε άλλα ουσιαστικά θέματα, όπως είναι τα σύγχρονα προϊόντα και οι υπηρεσίες με μοχλό την καινοτομία, τα ζητήματα ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων και βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.λπ.

Τη διαδικασία για την ανάδειξη των Ουσιαστικών Θεμάτων, που ακολούθησε η εταιρεία με τη συμβουλευτική καθοδήγηση της Ernst & Young, ανέπτυξε εκ μέρους της εταιρείας συμβούλων η Σταυρούλα Σταματοπούλου. Στο κεφάλαιο της δημιουργίας αξίας για την κοινωνία, το ευρύ φάσμα της εταιρικής κοινωνικής συνεισφοράς παρουσίασε η Χρύσα Ελευθερίου, προϊσταμένη εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN. Αναδείχθηκαν δράσεις και συνεργασίες με οργανισμούς που εκπληρώνουν -σε διαφορετικό βαθμό κατά περίπτωση- τους περισσότερους από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα: 2 Στόχους που συνδέονται με την Αγορά και την Ασφάλιση, 4 με το Ανθρώπινο Δυναμικό, 14 με την Κοινωνία και 4 με το Περιβάλλον. Όπως δηλώνεται στον Απολογισμό, η INTERAMERICAN είναι από τις πρωτοπόρες σε διεθνείς δεσμεύσεις εταιρείες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και με μοναδικότητες για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, έχοντας δημιουργήσει πρότυπο. Ειδικότερα για τη σύνταξη της Έκθεσης, συνεργάστηκαν όλοι οι βασικοί τομείς δραστηριοτήτων και λειτουργιών της εταιρείας, ενώ εκπαιδεύθηκαν και πιστοποιήθηκαν για τα GRI Standards, που ακολούθησε η Έκθεση, 17 στελέχη διαφορετικών διευθύνσεων.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με συντονίστρια της συζήτησης τη δημοσιογράφο Σοφία Εμμανουήλ, διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες θέσεις από τους συνομιλητές για το «τί, το πώς και το γιατί» καθώς και για τις σημερινές τάσεις σχετικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη λογοδοσία.

Εκ μέρους του Δικτύου CSRHellas, ο Δημήτρης Δανηλάτος, εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης, μίλησε για τις εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση του νέου φορέα για την τοπική εκπροσώπηση του GlobalCompact. Η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του Δικτύου, με μήνυμά της τόνισε πως «ο διάλογος με τους συμμετόχους πρέπει να αποτελεί μια συνεχή διεργασία αξιολόγησης και εμπλουτισμού της στρατηγικής για υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη κάθε επιχείρησης και οργανισμού». Αναφερόμενη ειδικότερα στην INTERAMERICAN, υπογράμμισε ότι «η μακροχρόνια και αυθεντική δέσμευση της εταιρείας στην εμπέδωση των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του διαλόγου με τους συμμετόχους στη βελτίωση του θετικού αντικτύπου της στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον και η διάδοση των αρχών στη σφαίρα επιρροής της υπογραμμίζεται τόσο από τον τρόπο που η εταιρεία ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμμετόχων όσο και από την προσήλωσή της, διαχρονικά, στη συλλογική δράση. Αυτή η συλλογικότητα εκφράζεται με την ενεργό συμμετοχή της στην ίδρυση και ανάπτυξη του Δικτύου για το Οικουμενικό Σύμφωνο (Global Compact) στην Ελλάδα. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται να λειτουργούν με υπευθυνότητα και με στόχο τη βιωσιμότητα».

Η Χρυσούλα Εξάρχου, πρόεδρος  του Quality Net Foundation, τόνισε πως «η υιοθέτηση προτύπων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας βρίσκεται σε άνοδο, με οδηγούς τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχοντας υιοθετήσει τις αντίστοιχες πολιτικές επηρεάζουν την αλυσίδα των προμηθευτών/συνεργατών τους». Για την INTERAMERICAN, δήλωσε πως «η εταιρεία αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έχοντας δεσμευθεί, ως μέλος της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, ως προς τις αρχές της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας. Ως Πρεσβευτής Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμμετέχει στον ετήσιο διάλογο του “Bravo” με τα προγράμματα που αναπτύσσει, ενώ ακολουθεί τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας, που είναι ένα επίσημο ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης της επίδρασης της επιχειρηματικής  λειτουργίας της». Ακόμη, η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι η INTERAMERICAN  υπόκειται σε αξιολόγηση των επιδόσεων της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη από το Sustainability Performance Directory, με αποτέλεσμα την επιτυχή ένταξή της στα “The Most Sustainable Companies in Greece”.

Ο Μιχάλης Σπανός, διευθύνων σύμβουλος της Global Sustain, της οποίας η INTERAMERICAN αποτελεί μέλος, επεσήμανε ότι «η δικτύωση (networking) σε ζητήματα Eταιρικής Yπευθυνότητας και Bιώσιμης Aνάπτυξης έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η σύζευξη και συνεργασία επιχειρήσεων και οργανισμών ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και διάδοσης καλών πρακτικών. Στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), η δικτύωση αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι προϋπόθεση για την επίτευξή τους». Όπως ανέφερε ο ομιλητής, «η Global Sustain εδώ και 13 χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό, προσφέρει στον τομέα αυτό εργαλεία και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Η Κιάρα Κόντη, senior manager του τμήματος υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ernst & Young, τόνισε ότι «ο λόγος που η μη χρηματοοικονομική πληροφορία και η επιτυχημένη δημοσιοποίησή της αποκτά ολοένα και αυξανόμενη σημασία, προκύπτει από το γεγονός ότι η δημιουργία αξίας δεν περιορίζεται μόνο στο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο. Υπάρχουν πολλαπλές διαστάσεις στις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί αξία, από το πνευματικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο, έως το φυσικό και το κοινωνικό. Μολονότι, λοιπόν, περιγράφεται ως “μη χρηματοοικονομική”, η πληροφορία αυτή είναι κατά κανόνα έμμεσα συσχετισμένη με την οικονομική επίδοση και την προοπτική ενός οργανισμού, ειδικά εάν αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου».

Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης INTERAMERICAN: από τον σχεδιασμό της Υπευθυνότητας, στη στρατηγική και την ανάδειξη του πληθωρικού έργου

Στη διάθεση των Ενδιαφερόμενων Μερών της INTERAMERICAN βρίσκεται η ολοκληρωμένη Έκθεση του οργανισμού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής του με την προοπτική της Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε βάθος χρόνου.

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της INTERAMERICAN για τη διετία αναφοράς 2016-2017 είναι η όγδοη στη σειρά, δεδομένου ότι η εταιρεία εισήγαγε, ως καταληκτική και απαραίτητη, την απολογιστική διαδικασία στην οργάνωση της Εταιρικής Υπευθυνότητας, από το 2008 (έτος πρώτης αναφοράς). «Μετά τις έξι πρώτες ετήσιες Εκθέσεις, οι δύο τελευταίες αφορούν σε διετία, δεδομένου ότι για την αφομοίωση και ανταπόκριση των Ενδιαφερομένων Μερών στην αλληλεπίδραση και τον διάλογο, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του θεσμού και την πολλαπλότητα των απαιτήσεων, των δεσμεύσεων και του εύρους των ενεργειών της εταιρείας, ο χρόνος για τη σύνθεση μιας Έκθεσης σοβαρής και με πληρότητα έχει ανοίξει» επισημαίνει σχετικά ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN.

Το πρότυπο, που ακολούθησε η εταιρεία για τη σύνταξη της Έκθεσης, είναι το πλέον σύγχρονο και απαιτητικό «NewStandards» του GRI (GlobalReportingInitiative), σημαντικά διαφοροποιημένο από το προηγούμενο G-4. Η Έκθεση ελέγχθηκε και διασφαλίστηκε, ως προς την εφαρμογή των απαιτήσεων του προτύπου για το επίπεδο εφαρμογής «Βασικό» και των Ουσιαστικών Θεμάτων, από ανεξάρτητο, πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα επαλήθευσης. Για τη σύνταξη, η INTERAMERICANέλαβε υπηρεσίες συμβουλευτικής από την Ernst & Young, η οποία έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει για το πρότυπο «NewStandards» 17 στελέχη και εργαζομένους της Εταιρείας.

Η έκδοση, που αναπτύσσεται σε 128 σελίδες και σε τρία κεφάλαια, στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη «μεγάλη εικόνα» του Οργανισμού, με σαφή αποτύπωσή της: ιστορική, κατευθύνσεων (από το όραμα, την αποστολή και τις αξίες στην επιχειρησιακή στρατηγική), σύγχρονης διακυβέρνησης (κανονιστικής συμμόρφωσης, εσωτερικού ελέγχου, αναλογιστικής και διαχείρισης κινδύνων, αντιμετώπισης της απάτης, διαφάνειας και ακεραιότητας), ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και διανομής, δικτύωσης στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και αναγνώρισης - διακρίσεων. Στο δεύτερο κεφάλαιο, ορίζεται το πλαίσιο και οι πτυχές της Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης λειτουργικά: προσέγγιση και εταιρική κουλτούρα, χαρτογράφηση των Ενδιαφερόμενων Μερών και της σχετικής αλληλεπίδρασης, προσδιορισμός των Ουσιαστικών Θεμάτων για την εταιρεία και ανάλυση της ουσιαστικότητάς τους, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την ευρεία διαβούλευση εντός και εκτός του Οργανισμού. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη δημιουργία Αξίας για την αγορά και την ασφάλιση, το ανθρώπινο δυναμικό, την κοινωνία και το περιβάλλον, με ένα εντυπωσιακά μεγάλο ανάπτυγμα πρωτοβουλιών.

Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης

Στο εισαγωγικό μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Καντώρου συμπυκνώνεται το πεδίο αναφοράς της INTERAMERICAN για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με κομβικά σημεία, για μια συνεχώς ενισχυόμενη ενσωμάτωση της Υπευθυνότητας στην εταιρική στρατηγική, τα αποτελέσματα που αναδεικνύει η εφαρμογή της στην πράξη για:

 • την αξιοπιστία της εταιρείας και τη σταθερή προτίμηση των ασφαλισμένων, αλλά και την κοινωνική αποδοχή (φήμη και αναγνωρισιμότητα),
 • την ανταπόκριση στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, του νέου τρόπου εργασίας, της αναλυτικής σκέψης, της καινοτομίας και της εστίασης στην εμπειρία του πελάτη, ώστε η εταιρεία να πρωταγωνιστεί στο παρόν και στο μέλλον στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία,
 • την επίτευξη, σταθερά, κερδοφόρων οικονομικών και παραγωγικών αποτελεσμάτων στους βασικούς κλάδους δραστηριοτήτων,
 • τη συνεισφορά στην εθνική οικονομία και κοινωνική ευημερία,
 • τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο οργανισμός, στην Ελλάδα και διεθνώς, για έναν καλύτερο κόσμο.

«Η Υπευθυνότητα, ως φιλοσοφία και πράξη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής στρατηγικής στον δρόμο προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της INTERAMERICAN.

Η υλοποίηση του σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης

Κατά τη διετία αναφοράς της Έκθεσης, ενδεικτικά η INTERAMERICAN «με μια ματιά»:

 • απέδωσε, συνολικά, Κοινωνικό Προϊόν 318 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας έτσι και την ανάδειξη της «άμεσης και έμμεσης συμβολής στην οικονομία» σε κορυφαίο μεταξύ των Ουσιαστικών Θεμάτων επίδρασης στα Ενδιαφερόμενα Μέρη (MaterialityAnalysis),
 • προσέφερε εργασία σε περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους και εισόδημα σε πάνω από 3.100 συνεργάτες πωλήσεων,
 • ανέπτυξε περισσότερες από 150 πρωτοβουλίες δράσεων «κοινωνικού αποτυπώματος» στους τομείς της φροντίδας για την υγεία, της αντιμετώπισης κινδύνων (οδικών και από φυσικές καταστροφές), της υποστήριξης ευπαθών ομάδων, της εκπαίδευσης και της παιδείας, της ανάδειξης του πολιτισμού και της προόδου της ιδέας της Εταιρικής Υπευθυνότητας, καθώς και της Ασφάλισης, διαθέτοντας πόρους για την υλοποίηση περί το 1,2% των κερδών της, ενώ ακόμη διέθεσε εργαζομένους της εθελοντές και ιδιόκτητες υποδομές υγείας,
 • συνεργάστηκε με περισσότερες από 20 μη κυβερνητικές οργανώσεις και υλοποίησε δεσμεύσεις της, ως μέλος: του United Nations Environment Program FinanceInitiative - UNEPFI (από το 2006), ιδρυτικό μέλος των Principles for Sustainable Insurance - PSI (από το 2012), ιδρυτικό μέλος του Global Compact στην Ελλάδα (από το 2008), ενώ ακολούθησε συνυπογράφοντας τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες των μεγάλων θεσμικών επενδυτών για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, με σχετικές δεσμεύσεις.

Πορεία Υπευθυνότητας προς το μέλλον

«Η εταιρεία παρακολουθεί ενεργά κάθε τελευταία εξέλιξη στον τομέα της Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης και εξελίσσει την εμπλοκή της, έχοντας ήδη -όπως καταγράφεται και στην Έκθεση- μεταφράσει σε πράξεις τις περισσότερες επιταγές των 17 Sustainable Development Goals του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» τονίζει, εκ μέρους της Διοίκησης και της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο Γιάννης Ρούντος, καταλήγοντας: «Βήμα βήμα εμπλουτίζουμε σφαιρικά την έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης με πρωτοβουλίες που ενισχύουν την εταιρική κουλτούρα των εργαζομένων, τους κάνουν υπερήφανους για την εταιρεία -όπως δείχνουν και οι ετησίως πραγματοποιούμενες έρευνες εσωτερικά- ενώ εδραιώνουν και τη θέση της INTERAMERICAN ως σημαντικού συμμετόχου και ιδιαίτερα ενεργού οργανισμού για την κοινωνική ευημερία».

Η INTERAMERICAN για το Περιβάλλον, στο Climate Change Conference

Η INTERAMERICAN, με την ένταξή της από το 2006 στην Οικονομική Πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Ο.Η.Ε. (UN Environment Program Finance Initiative - UNEPFI) και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στη διεθνή σκηνή των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, έχει ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο της υπεύθυνης στάσης του ασφαλιστικού κλάδου, και στην Ελλάδα, για τα περιβαλλοντικά θέματα και την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τη θέση της εταιρείας, η ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται στην «καρδιά» της πρόκλησης για την αναγνώριση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Οι συνεχώς αυξανόμενες καταστροφικές συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων -που σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής- επιβεβαιώνουν την ανάγκη να αναλάβει η ασφαλιστική βιομηχανία επιπλέον πρωτοβουλίες για την πρόληψή τους, την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτιμήσεις της Swiss Re (οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή αποτελούν κατ’ εξοχήν αντικείμενο αντασφάλισης) αναφέρονται σε αναμενόμενο κόστος ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές, φέτος, της τάξεως των 60 τρισ. δολαρίων.

Προς την κατεύθυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας, η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει σχετική τεχνογνωσία και λειτουργεί οργανική μονάδα περιβαλλοντικών ασφαλίσεων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα πρότυπα των διαδικασιών διαπίστευσης πραγματογνωμόνων RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), όπως επεσήμανε σε παρουσίαση των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ο περιβαλλοντολόγος - πολιτικός μηχανικός Κώστας Τσολακίδης, τεχνικός σύμβουλος περιβαλλοντικών ασφαλίσεων της εταιρείας, κατά το Climate Chance Conference που οργάνωσε η «Plant» Natural Resources PC πρόσφατα στην Αθήνα. Η INTERAMERICAN δραστηριοποιείται στον κλάδο με δύο προϊοντικές γραμμές, που έχει σχεδιάσει πρωτοποριακά για την Ελλάδα: η «Green Line» αφορά στην ασφάλιση περιβαλλοντικής ευθύνης και η «Energy Line» στην ασφάλιση ενεργειακών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Η εταιρεία παρέχει ένα εξαιρετικά ευέλικτο πλαίσιο ασφαλιστικών καλύψεων για μονάδες Α.Π.Ε., ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος, προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις κάθε δανειοδοτούντος φορέα.

Ενδεικτικά, οι ασφαλισμένες από την INTERAMERICAN αξίες ισχύος 444 MWP, κατά το 2017 έφθαναν τα 660,1 εκατ. ευρώ για καλυπτόμενους κινδύνους, κυρίως μηχανικών βλαβών και απώλειας κερδών και δευτερευόντως, πυρός. Εν προκειμένω, η εταιρεία ενθαρρύνοντας/υποστηρίζοντας ασφαλιστικά τις ενεργειακές επενδύσεις, συνέβαλε πέρυσι με τη λειτουργία τους και στην αποτροπή έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου (CO2) περί τους 470.000 t. Παράλληλα η INTERAMERICAN, όπως τόνισε ο ομιλητής, παρακολουθεί και διαχειρίζεται την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της και τη μετακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού της, παρ’ ότι είναι ήπιας επίδρασης στο περιβάλλον ως χρηματοοικονομικός οργανισμός. Η εταιρεία διεθνώς, ως ιδρυτικό μέλος από το 2012 των Αρχών για την Αειφόρο Ασφάλιση (Πρωτοβουλία PSI του UNEPFI) συνυπογράφει τις διακηρύξεις των παγκοσμίων θεσμικών επενδυτών και άλλων αναγνωρισμένων διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις ενδεικνυόμενες δεσμεύσεις. Η INTERAMERICAN αποτελεί, από πέρυσι, μέλος και της νέας πρωτοβουλίας «Green Mission» για την ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτου, έχοντας εγκαταστήσει και μονάδα ανακύκλωσης στο CarPoint, ιδιόκτητο κέντρο επισκευής και εξυπηρέτησης πελατών αυτοκινήτου.

H συμβολή της INTERAMERICAN στον εμβολιασμό Ηλικιωμένων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο αντιγριπικός εμβολιασμός ηλικιωμένων στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη, που οργανώθηκε από τον Δήμο με την υποστήριξη της INTERAMERICAN. Η εταιρεία διέθεσε και φέτος στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου, μέσω της ιδιόκτητης μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας MEDIFIRST στα νότια προάστια, σημαντικό αριθμό εμβολίων. Ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα Κ.Α.Π.Η., δύο του Ελληνικού και δύο της Αργυρούπολης. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω σύμπραξη της INTERAMERICAN με την τοπική αυτοδιοίκηση επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση από το 2012, στο πλαίσιο του εταιρικού ενδιαφέροντος για τις τοπικές κοινωνίες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι ηλικιωμένοι συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου από τις επιπλοκές της γρίπης, με πιο συνηθισμένη επιπλοκή την πνευμονία, εξ αιτίας της οποίας έχουν καταγραφεί και θάνατοι. Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) για την προστασία από τη γρίπη, πέρα από τον εμβολιασμό, συστήνει τήρηση μέτρων υγιεινής για τα χέρια και το αναπνευστικό, έγκαιρη χρήση αντιϊκών φαρμάκων με τις πρώτες εκδηλώσεις -μέσα σε 48 ώρες- κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών και καταφυγή σε ιατρική συμβουλή, σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

Η INTERAMERICAN αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών για τη φροντίδα της υγείας στο επίπεδο της πρόληψης, έχοντας υιοθετήσει, μεταξύ άλλων, και τον τρίτο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. για «καλή υγεία και ευημερία». Η εταιρεία δραστηριοποιείται ολιστικά στη διαχείριση της υγείας, από την ασφάλιση και τις υπηρεσίες μέχρι τη δημιουργία «περιβάλλοντος» παροχών και επιλογών για ευεξία και ποιότητα ζωής (οικοσύστημα υγείας), στο πλαίσιο του νέου, καινοτόμου Συστήματος Υγείας «bewell», που πρόσφατα παρουσίασε και διαθέτει στην αγορά.

Η INTERAMERICAN με την «Ανοιχτή Αγκαλιά» σε Φούρνους και Λειψούς, για την υγεία των παιδιών

ΗINTERAMERICAN, σε σύμπραξη με κοινωνικούς φορείς και Μ.Κ.Ο. συνεχίζει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για καλύτερη υγεία, έχοντας υιοθετήσει κατά προτεραιότητα τον σχετικό με την υγεία στόχο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., σε συνάφεια και με την επιχειρησιακή δραστηριότητά της στον τομέα ασφάλισης και υπηρεσιών υγείας. Η εταιρεία βρέθηκε και φέτος σε δυσπρόσιτα νησιά, με τους Φίλους Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βασική Υποστήριξη της Ζωής» (BLS).

Το πρόγραμμα BLS, που εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία προληπτικής ιατρικής του οργανισμού και χορηγεί η INTERAMERICAN, αναπτύχθηκε στα νησιά Φούρνοι και Λειψοί του Ανατολικού Αιγαίου, όπου η απόσταση από υπηρεσίες υγείας και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν αναγάγει τη φροντίδα της υγείας σε επιτακτική ανάγκη των τοπικών κοινωνιών.

Πρακτικά, η «Βασική Υποστήριξη Ζωής» περιελάμβανε εκπαίδευση σε γνώσεις και ανάπτυξη δεξιοτήτων για την πρόληψη και θεραπεία της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής σε παιδιά 7-12 ετών και ακόμη, εκπαίδευση σε εφαρμογή στρατηγικών για την αρχική αντιμετώπιση καταστάσεων που απειλούν τη ζωή τους ή τραυματισμών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμπληρωνόταν από ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Και φέτος, η επιτυχία της εκστρατείας βασίστηκε στη συνεισφορά ομάδας 30 εθελοντών - ιατρών επτά ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και στη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού που διέθεσε πλοίο για τις μετακινήσεις της ομάδας.

H INTERAMERICAN υποστηρίζει τις εκστρατείες πρόληψης και το έργο των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» επί 20 και πλέον χρόνια. Η εταιρεία παρέχει χορηγικά και την ασφάλιση των οχημάτων του οργανισμού. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1993 από ομάδα εθελοντριών, είχε ως αρχικό στόχο τη συνδρομή στην περίθαλψη παιδιών που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις σε δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα, ο στόχος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» έχει επεκταθεί σε νέα πεδία δράσης, με έμφαση στην πρόληψη, την εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά.

ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC και INTERAMERICAN αναπτύσσουν πρόγραμμα ενημέρωσης για την πρόληψη

Με νέες θεματικές αναφορές συνεχίζεται το πρόγραμμα ενημέρωσης των εργαζομένων και συνεργατών των πωλήσεων της INTERAMERICAN, από την εταιρεία και την ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC. Στις 10 Οκτωβρίου οργανώθηκε, στο αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της εταιρείας και στη σειρά των ενημερωτικών εκδηλώσεων, παρουσίαση ειδικότερων θεμάτων για την αξία της πρόληψης στη φροντίδα της υγείας.

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν από επιστημονικούς συνεργάτες, με συντονιστή τον Αντώνη Γερονικολάου, γενικό διευθυντή της κλινικής, τα θέματα:

 •    «Η κλινική σημασία της ανεπάρκειας επιλεγμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων», από τον Κωνσταντίνο Χαλκιά, ειδικό παθολόγο, διευθυντή Παθολογικού Τμήματος της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLINIC - πρόεδρο Επιτροπής Λοιμώξεων και τον Βασίλη Τζίλα, πνευμονολόγο, που αναφέρθηκαν στον ρόλο της διατροφής και επιλεγμένων βιταμινών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού», από την Αικατερίνη Μανίκα, χειρουργό εξειδικευμένη στη χειρουργική ογκολογία μαστού και την ογκοπλαστική χειρουργική μαστού, διευθύντρια του Κέντρου Μαστού της κλινικής, που ανέπτυξε τους παράγοντες κινδύνου, την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη κα τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης
 • «Ρινορραγία και βράγχος φωνής», από τον Γεώργιο Βοΐλα, ωτορινολαρυγγολόγο, διευθυντή του ΩΡΛ Ενδοσκοπικού Τμήματος της κλινικής, που μίλησε για την αιτιολογία, τους προδιαθεσικούς παράγοντες και την αντιμετώπιση της ρινορραγίας, καθώς και της βραχνάδας σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο.

 

Η INTERAMERICAN συνδέει τις πρωτοβουλίες της για πρόληψη και καλύτερη υγεία με τις προτεραιότητές της στην επιχειρησιακή στρατηγική ειδικότερα για την υγεία, τομέα όπου διακρίνεται ασφαλιστικά ως πρωτοπόρος στην αγορά, καθώς και ως η μοναδική ασφαλιστική εταιρεία με ιδιόκτητες μονάδες υγείας: την ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC στο κέντρο της Αθήνας και τα δύο πολυϊατρεία MEDIFIRST στα νότια και βόρεια προάστια της πρωτεύουσας. Ειδικότερα, η ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC αποτελεί σημαντικό «μοχλό» στο Δίκτυο Υγείας της εταιρείας ως πύλη για πρωτοβάθμια φροντίδα (κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις), καθώς και για νοσηλεία μιας ημέρας με 14 Τμήματα σε λειτουργία. Τόσο η κλινική όσο και τα πολυϊατρεία, αξιοποιούνται ιδιαίτερα για προνομιακές παροχές στο νέο, καινοτόμο Σύστημα Υγείας «bewell» της INTERAMERICAN.

Πρωτοποριακή επικοινωνιακή πρωτοβουλία της INTERAMERICAN για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό μαθητών

Ένα μακρόπνοο εταιρικό σχέδιο για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την οικονομία και τη διαχείριση του χρήματος αναπτύσσει η INTERAMERICAN. Η εταιρεία, συνδέοντας τις πρωτοβουλίες της με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNSustainableDevelopmentGoals) και ειδικότερα με τους Στόχους για «Ποιοτική Εκπαίδευση» και «Αντιμετώπιση της Φτώχειας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου) ανακοινώνει τη διεύρυνση του προγράμματός της με τη συνεργασία, για πρώτη φορά και για τη σχολική περίοδο 2018-2019, του οργανισμού «The Tipping Point». Η INTERAMERICANυποστηρίζει χορηγικά και με εθελοντές μέντορες δικά της στελέχη τη δράση με τίτλο «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός».

Με αυτή τη δράση, μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 5 επιλεγμένα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν και να κατανοήσουν την έννοια και την αξία του προγραμματισμού εσόδων - εξόδων, της αποταμίευσης και της συμβολής της ασφάλισης στην οικονομική ευημερία, κτίζοντας ασφαλιστική συνείδηση. Ταυτόχρονα, οι μαθητές θα γνωρίσουν τις επαγγελματικές δυνατότητες και ευκαιρίες που σχετίζονται με τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία ενσωματώνεται στις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τις αλλάζει. Μέσω προγραμματισμένων, διαδραστικών live video συνεδριών, που οργανώνει η «TheTippingPoint» με τη συνεργασία των επιλεγμένων σχολείων, οι μαθητές θα συζητούν με έμπειρους επαγγελματίες  προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα την οικονομία, το χρήμα και την ασφάλιση και κυρίως, να αποκτήσουν υγιή καταναλωτικά πρότυπα.

Γενικότερος σκοπός του «The Tipping Point» είναι να συμβάλλει στη δημιουργία ενημερωμένων και ενσυνείδητων νέων όσον αφορά τις ακαδημαϊκές επιλογές τους και τη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας στην επικοινωνία, οι μαθητές διευρύνουν τους ορίζοντές τους, ερχόμενοι σε διάλογο με καταξιωμένα στον τομέα τους πρόσωπα από όλο τον κόσμο, που λειτουργούν ως μέντορες. Στον κατάλογο των μεντόρων, με ενδιαφέρουσες θεματικές, περιλαμβάνονται από γιατροί και αγρότες, μέχρι μηχανικοί της NASA - πρόσωπα, που οι μαθητές  δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν με διαφορετικό τρόπο. Εν προκειμένω, στην ειδικά διαμορφωμένη δράση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για τα 5 Γυμνάσια και Λύκεια συμμετέχουν από την INTERAMERICAN, που υποστηρίζει χορηγικά το θεματικό πεδίο, 15 στελέχη και συνεργάτες της, που έχουν περάσει και από σχετική εκπαιδευτική προετοιμασία.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 120 ιδρύματα της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του «The Tipping Point». Τα Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια που συμμετέχουν, λειτουργούν σε πόλεις και χωριά όλης της χώρας. Έχουν πραγματοποιηθεί σε διάστημα 6 μηνών περί τις 200 συνεδρίες,  στις οποίες έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 3.000 μαθητές. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία της INTERAMERICANέρχεται να συμπληρώσει τη συνεργασία της με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του οποίου πρόεδρος είναι ο επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας Νίκος Φίλιππας, καθηγητής  Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η INTERAMERICANέχει υποστηρίξει την έκδοση δύο εικονογραφημένων βιβλίων του κ. Φίλιππα για την εισαγωγή των μικρότερων παιδιών (πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) στις έννοιες της οικονομίας και του χρήματος, με τους τίτλους «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας!» και «Προγραμματίζοντας για το μέλλον μας!». Τα βιβλία έχουν παρουσιαστεί και σε αρκετά Σχολεία από τον συγγραφέα καθηγητή και διανέμονται δωρεάν.