Από Μη Κυβερνητικές - Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις

Από Μη Κυβερνητικές - Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη
Αλεξάνδρα Μητσοτάκη
Πρόεδρος της ActionAid Hellas

“Ο στόχος της ActionAid για καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας στις πιο περιθωριοποιημένες περιοχές του πλανήτη δεν είναι μία γρήγορη αποστολή. Αντίθετα, απαιτεί μακροχρόνια αφοσίωση και δέσμευση σε αυτόν τον σκοπό. Επιδιώκουμε μακροπρόθεσμη και ουσιαστική συνεργασία με επιχειρήσεις, όπου η κάθε επιχείρηση μοιράζεται με τη Μ.Κ.Ο. τα ιδεώδη, τις αξίες και τα οράματά της. Αυτό απαιτεί πραγματική γνώση και κατανόηση του αντικειμένου του Οργανισμού μας. Καθιστά, όμως, έτσι τις ενέργειες της επιχείρησης στο πλαίσιο της Ε.Κ.Ε. ουσιαστικές και αξιόπιστες. H INTERAMERICAN, μέσω των 107 Ανάδοχων Παιδιών (2013), συμβάλλει όσο λίγες εταιρείες στην Ελλάδα σε αυτό τον σκοπό. ΄Oχι μόνο γιατί προσφέρει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες οικογένειες να έχουν νερό και τροφή, να αποκτήσουν εισόδημα, τα παιδιά τους να πάνε σχολείο και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για μία καλύτερη ζωή, αλλά και γιατί έχει δείξει τη μακρόχρονη δέσμευσή της, στηρίζοντας τους σκοπούς της ActionAid από το 2009. Μάλιστα, παρ’ όλη τη δύσκολη ελληνική οικονομική συγκυρία, με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι η INTERAMERICAN ανανεώνει τη δέσμευσή της προς την κοινωνία, διευρύνοντας συνεχώς το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πράξεις Ζωής» τα τελευταία χρόνια. Γενικότερα, είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που δείχνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα και σημαντική για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Η σύμπραξη Μ.Κ.Ο.-Επιχειρήσεων πετυχαίνει μόνο αν είναι μία εξίσωση όπου και οι δύο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες, δηλαδή μόνο όταν η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη εκλαμβάνεται όχι ως επιπλέον κόστος, αλλά ως επένδυση για το μέλλον. Και πάνω απ’ όλα, ας μην ξεχνάμε ότι κερδισμένος βγαίνει ο πολίτης, γιατί η καταπολέμηση της φτώχειας -που σημαίνει διασφάλιση του μέλλοντος για τα παιδιά μας και για τον πλανήτη μας- είναι σίγουρα προς όφελος όλων μας. Ευχαριστούμε θερμά την INTERAMERICAN εκ μέρους όλων των ανθρώπων που στηρίζει, δίνοντάς τους την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο”.

Σταύρος Μπένος
Σταύρος Μπένος
Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών “ΔΙΑΖΩΜΑ”

“Διατρέχοντας τον πενταετή Απολογισμό στον οποίο περιγράφονται «τα έργα και οι ημέρες» της μεγαλύτερης ιδιωτικής ασφαλιστικής επιχείρησης της Ελλάδος, εντυπωσιάζει η ολιστική προσέγγιση της INTERAMERICAN στο χορηγικό φαινόμενο της χώρας μας. Η Εταιρεία ανοίγει καινούριους δρόμους, αφού οι αναφορές της ξεφεύγουν από τις «πεπατημένες διαδρομές» και αναπτύσσονται με έναν τρόπο γενναιόδωρο και καινοτόμο σε πολλά πεδία ( Πράξεις Ευθύνης για τη Διακυβέρνηση, Πράξεις Οφέλους για την Ιδιωτική Ασφάλιση, Πράξεις Ενδιαφέροντος για το Ανθρώπινο Δυναμικό, Πράξεις Προστασίας για το Περιβάλλον). Είναι φυσικό για όλους εμάς στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» να μας κεντρίζει πιο πολύ η πλούσια ενότητα «Πράξεις Αξίας για την Κοινωνία»: Πράξεις Ζωής για την Υγεία, για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Στο κεφάλαιο αυτό ξεδιπλώνεται το πολύπλευρο πρόγραμμα πρωτοβουλιών και δράσεων της Εταιρείας και τα θεαματικά τους αποτελέσματα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας όπου αυτή απευθύνεται, αλλά κυρίως εκδηλώνονται έμπρακτα οι δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» καλωσόρισε το 2013 την INTERAMERICAN ως μέλος του, στο πλαίσιο του θεσμού των εταιρικών μελών που δημιούργησε το Σωματείο για την πληρέστερη αξιοποίηση των πτυχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας. Η άμεση και θερμή αποδοχή της πρότασης και η στήριξη της κίνησης από την INTERAMERICAN αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής της συνεργασίας που οικοδομούμε και η οποία ελπίζουμε να συνεχιστεί και στο μέλλον”.

Γιώργος Καλούδης
Γιώργος Καλούδης
Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. “Συμμαχία για την Ελλάδα”

“Η «Συμμαχία για την Ελλάδα» γεννήθηκε μέσα από τη σύγχρονη, δραματική πραγματικότητα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αναδεικνύει την ανάγκη να ενωθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, ώστε να σταθούμε στα πόδια μας και να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας, έχοντας ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό. Χρειαζόμαστε μία επανεκκίνηση με δημιουργική νοοτροπία για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, που μπορεί να έχει καλές προοπτικές μόνο μέσα από την κοινή αντίληψη για το ποιά είναι τα θεμέλια αναφοράς και ποιές οι δυνατότητες της χώρας μας στην διαρκή προσπάθεια για ανάκαμψη, πρόοδο και ευημερία. Η INTERAMERICAN είναι μία από τις επιχειρήσεις που αμέσως συνέλαβε και αντιλήφθηκε το μήνυμα της «Συμμαχίας». Έχοντας μία ισχυρή παράδοση αλλά και ένα ηγετικό παρόν στην ασφαλιστική αγορά, βρήκε νόημα στις αρχές μας και έγινε μέλος του Οργανισμού μας. Μάλιστα, ήταν μεταξύ των λίγων επιχειρήσεων που πέρα από την συνδρομή, ανταποκρίθηκαν και στην πρωτοβουλία μας για την ενίσχυση του Πολιτισμού και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, υποστηρίζοντας την έκθεση Ελλήνων Εικαστικών που οργανώσαμε στο Μουσείο περί τα τέλη του 2013, τόσο ως χορηγός όσο και με αγορά τεσσάρων έργων. Είναι φανερό και στον Απολογισμό Κοινωνικής Υπευθυνότητας που εκδίδει η INTERAMERICΑΝ ότι ως ασφαλιστική εταιρεία με τις δραστηριότητές της προτάσσει την επιστροφή αξίας στην κοινωνία, την ανάπτυξη των παραγωγικών πόρων και την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού, που μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της χώρας μας. Όλα αυτά συνθέτουν την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει την Εταιρεία στην πράξη, ενώ και ο Απολογισμός της ξεχωρίζει για την αξιοθαύμαστη πληρότητα και τεκμηρίωση, δείχνοντας μία ώριμη κουλτούρα για την Ε.Κ.Ε. Με βάση το περιεχόμενο του Απολογισμού, η INTERAMERICAN προβάλλει ως πρότυπο υπευθυνότητας στον επιχειρηματικό στίβο και είναι από τις εταιρείες που ευχόμαστε να έχουμε σταθερά κοντά στον Οργανισμό μας και σύμμαχο στις πρωτοβουλίες μας”.

Μαριάννα Μόσχου
Μαριάννα Μόσχου
Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.

“Είναι, πράγματι, εντυπωσιακό και παράλληλα τόσο ελπιδοφόρο να υπάρχουν εταιρείες, όπως η INTERAMERICAN, που στηρίζουν έμπρακτα τον άνθρωπο στα σύγχρονα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, αναπτύσσοντας ένα τόσο δυναμικό πεδίο κοινωνικής δράσης. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, με 76 συνεχή έτη προσφοράς στο παιδί με αναπηρία και την οικογένειά του και με 6 Κέντρα Αποκατάστασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο, αισθάνεται πραγματικά πολύ τυχερή που έχει ευεργετηθεί από το πλούσιο κοινωνικό έργο της INTERAMERICAN. Για δύο συνεχείς χρονιές, μέσα από ενδιαφέρουσες ενέργειες που «έτρεξε» στο Facebook κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, η INTERAMERICAN στήριξε τα «Βήματα Ζωής» των παιδιών της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. και συγκεκριμένα, κάλυψε το ετήσιο κόστος του Προγράμματος Θεραπευτικής Ιππασίας. Το άλογο αποτελεί ένα σπουδαίο κίνητρο θεραπείας και ένα πολύ σημαντικό μέσο αποκατάστασης. Τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι που συμμετέχουν, λόγω του χώρου (αρένα) και του μέσου (άλογο) που χρησιμοποιούμε, δεν αντιμετωπίζουν τις συνεδρίες ως θεραπεία και έτσι δεν υπάρχει ψυχολογική κούραση ή άρνηση, παρ΄ ότι η ιππασία είναι μία έντονη θεραπευτική δραστηριότητα. Η θεραπευτική ιππασία βοηθάει ουσιαστικά στην κοινωνικοποίηση, ανάπτυξη και βελτίωση της επικοινωνίας του παιδιού με αναπηρία. Η ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. στο δύσκολο, καθημερινό αγώνα της για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών αποκατάστασης στα άτομα με αναπηρία, στηρίζεται στην ενίσχυση εταιρειών, όπως η INTERAMERICAN, που συνδυάζουν το επιχειρείν με την αγάπη και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο και ιδιαίτερα για τα παιδιά με ανάγκες. Η στήριξη της INTERAMERICAN μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζουμε ακούραστα με πείσμα, επιμονή και όραμα, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών, για ακόμα περισσότερα «Βήματα Ζωής», βήματα μπροστά για τα παιδιά μας”.

Γιώργος Πρωτόπαπας
Γιώργος Πρωτόπαπας
Γενικός Διευθυντής, Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος

“Η INTERAMERICAN, εδώ και πολλά χρόνια, αποδεικνύει έμπρακτα τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει το θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχοντας εντάξει τις βασικές αρχές της υπευθυνότητας στο όραμά της, την επιχειρηματική στρατηγική και την καθημερινή λειτουργία της. Ιδιαίτερα δε στο σημερινό δύσκολο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, η δραστηριοποίηση της INTERAMERICAN και η κινητοποίηση των εργαζομένων και των πελατών της δίνουν μία ανάσα ζωής και θέτουν τις βάσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο. Στα Παιδικά Χωριά SOS αισθανόμαστε πραγματικά τυχεροί που η Εταιρεία στηρίζει κατά τα τελευταία χρόνια το έργο μας με συνέπεια και συνέχεια στον χρόνο, σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά που φροντίζουμε. Εύχομαι η αμοιβαία εκτίμηση και τα υψηλά αποτελέσματα που έχουμε πετύχει μέσα από τη συνεργασία αυτή να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικά προγράμματα, που θα προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη αξία τόσο στα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζουμε στα Χωριά όσο και στην ίδια την INTERAMERICAN, τους εργαζομένους και τους πελάτες της”.

Αθηνά Λινού
Αθηνά Λινού
MD, MPH, PhD - Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής “PROLEPSIS”

“Το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «PROLEPSIS», ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με όραμα να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, έχει την ιδιαίτερη τύχη να συνεργάζεται με την INTERAMERICAN. Τόσο εγώ προσωπικά, ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου, όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε ευτυχείς που στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε βρει πολύτιμο αρωγό την INTERAMERICAN. Κατά το 2013 η Εταιρεία, στο πλαίσιο του σχεδίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πράξεις Ζωής», υποστήριξε τις δράσεις του Ινστιτούτου για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας στην τρίτη ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, με την ευγενική υποστήριξή της πραγματοποιήσαμε σειρά ομιλιών για την πρόληψη των ατυχημάτων σε Κ.Α.Π.Η. τριών Δήμων της Αττικής. Η σύμπραξη δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχής, καθώς συνεργάστηκαν στενά δύο φορείς με κοινωνικές αξίες και ειλικρινές ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Φορείς, για τους οποίους ο όρος «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» έχει ουσιαστικό νόημα και μετουσιώνεται σε πράξη. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος ανατρέχοντας στον Εταιρικό Απολογισμό Κοινωνικής Ευθύνης της INTERAMERICAN . Πολλαπλές είναι οι κοινωνικές δράσεις που έχει αναπτύξει σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι πρωτοβουλίες της Εταιρείας για το ανθρώπινο δυναμικό της, μεταξύ των οποίων ενέργειες προληπτικής ιατρικής και ενημέρωσης, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει την INTERAMERICAN ήταν έκδηλη και στις από κοινού δράσεις μας. Εκτός από το στάδιο προετοιμασίας, το οποίο παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο κ. Γιάννης Ρούντος και η κ. Χρύσα Ελευθερίου ήταν παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, συνομιλούσαν με το κοινό αλλά και με τους υπευθύνους των Κ.Α.Π.Η. και αφουγκράζονταν τις ανάγκες τους. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη επιτυχία των δράσεων, αλλά και την τόσο καλή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, η από κοινού προσπάθεια θα συνεχιστεί και το 2014. Αυτή τη φορά η INTERAMERICAN θα υποστηρίξει ομιλίες για την ορθή χρήση των φαρμάκων σε ηλικιωμένους. Δεν θα μπορούσαμε παρά να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες και την ευχή για ακόμα περισσότερα στο μέλλον”.

Σπύρος Ζορμπάς
Σπύρος Ζορμπάς
Αντιπρόεδρος της Κίνησης Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.)

“Η INTERAMERICAN τοποθετεί στον πυρήνα της Eταιρικής Kοινωνικής Eυθύνης και του έμπρακτου ενδιαφέροντός της προσπάθειες όπως αυτή που καταβάλλει η Κίνηση Αδελφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.). Η Κίνηση διοικείται από άτομα που έχουν έναν αδελφό ή αδελφή με ψυχική νόσο και από το 2007 πραγματοποιεί δράσεις υποστήριξης των πασχόντων και των αδελφών τους. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνονται ομάδες ενδυνάμωσης, προγράμματα κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας, ημερίδες ενημέρωσης, θερινές κατασκηνώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας. H υλοποίηση από την INTERAMERICAN του προγράμματος «Art & Therapy» σε συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών προσέφερε κατά το 2013 μέσω της ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. έναν ευγενή τρόπο κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας σε αρκετά άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, που δίνουν τον αγώνα τους απειλούμενα με περιθωριοποίηση. Η αμέριστη συμπαράσταση της Εταιρείας περιλαμβάνει και την ενημέρωση των μελών της Κίνησης σε σχέση με την ψυχική νόσο, ώστε να αντιληφθούν τις πτυχές της πάθησης που συνδέονται με τον εγκέφαλο και να αποβάλουν το στίγμα που συχνά συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές. Ευχόμαστε το έργο που η INTERAMERICAN προσφέρει στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να συνεχιστεί”.