Τα νέα μας

Τα νέα εταιρικής υπευθυνότητας

Κοινωνικές πρωτοβουλίες για την υγεία από την INTERAMERICAN

Για τον εμβολιασμό ηλικιωμένων

Στο πλαίσιο των ποικίλων πρωτοβουλιών με άμεσο κοινωνικό αντίκρισμα, που αναλαμβάνει η INTERAMERICAN, επανέλαβε πρόσφατα την τακτική υποστήριξη που παρέχει στις κοινωνικές υπηρεσίες υγείας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης για τον εμβολιασμό ηλικιωμένων δημοτών. Η εταιρεία διέθεσε και φέτος τα απαραίτητα εμβόλια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό στις υπηρεσίες του Δήμου. Η συνεργασία της INTERAMERICAN με τον Δήμο για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων έχει ξεκινήσει από το 2012 και μεθοδεύεται μέσω του πολυιατρείου Medifirst, που ανήκει στις υποδομές πρωτοβάθμιας φροντίδας της εταιρείας και εξυπηρετεί τους πολίτες των νοτίων προαστίων. 

Η Νικολέττα Θώδου, επικεφαλής του πολυιατρείου, κατά την επίδοση των εμβολίων τόνισε: «Η σχέση αυτή υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της INTERAMERICAN για την τοπική κοινωνία και την εστίασή μας στην πρόληψη για καλύτερη υγεία, ειδικότερα όσον αφορά τις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού», ενώ ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας, επεσήμανε την αξιοποίηση των ιδιόκτητων υποδομών της εταιρείας στον τομέα της παροχής υπηρεσιών για κοινωνικές ανάγκες, πέρα από την ασφαλιστική κάλυψη. Εκ μέρους του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, αντιδήμαρχος υγείας και κοινωνικής πολιτικής, εξέφρασε την αναγνώριση της υποστήριξης της INTERAMERICAN στο κοινωνικό έργο του Δήμου και ειδικότερα, για την κάλυψη αναγκών υγείας ευπαθών κοινωνικά και οικονομικά δημοτών.

Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι καταλληλότεροι μήνες για τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων και σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, με αφορμή την επιδημιολογική επιτήρηση γρίπης στη χώρα μας. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της. Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2019-2020 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για την αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής

Πρόσφατα η εταιρεία προσέφερε έναν ακόμη απινιδωτή, αυτή τη φορά στη Ραφήνα στον τοπικό Αθλητικό Όμιλο, που αποτελεί κυψέλη άθλησης και διαπαιδαγώγησης περισσοτέρων από 500 παιδιών, αναλαμβάνοντας πολλές πρωτοβουλίες για την τοπική κοινωνία. 

H επείγουσα καρδιακή φροντίδα σήμερα έχει βελτιωθεί, αυξάνοντας  τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή η οποία παραμένει, ωστόσο, παγκοσμίως βασική αιτία αιφνίδιου θανάτου. Ο ημιαυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, που προσέφερε η INTERAMERICAN, αναλύει τον ρυθμό της καρδιάς και παρέχει ταχεία χορήγηση απινιδωτικού σοκ σε θύματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που χαρακτηρίζονται από λιποθυμία, ανεπάρκεια αναπνοής, μη κυκλοφορία αίματος.

Οι πρωτοβουλίες της INTERAMERICAN για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την ευημερία των πολιτών

31 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός της για την εκπαίδευση και την καλλιέργεια χρηματοοικονομικής συνείδησης από την παιδική ηλικία, η INTERAMERICAN προχωρεί σε νέες πρωτοβουλίες. Η εταιρεία υποστηρίζει χορηγικά το νέο βιβλίο του Νικολάου Δ. Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και προέδρου-ιδρυτή του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, με το οποίο η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει σταθερή συνεργασία από την ίδρυσή του. Το νέο βιβλίο, που παρουσιάζεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου), απευθύνεται σε παιδιά από 10 μέχρι και 12 ετών και έχει τίτλο «Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα!», έρχεται να ολοκληρώσει μια κλιμακωτή, για τις ηλικίες των εκπαιδευομένων παιδιών, τριλογία του συγγραφέα, μετά την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας!» και «Προγραμματίζοντας για το μέλλον μας!». Και τα δύο πρώτα βιβλία, που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες, είχαν τη χορηγική συνδρομή της εταιρείας.

Παράλληλα η INTERAMERICAN, ολοκληρώνοντας τη δράση χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού αλφαβητισμού σε πέντε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για τη σχολική περίοδο 2018-2019, διατηρεί στον ιστότοπο της «The Tipping Point», με την οποία συνεργάζεται για την εκπαιδευτική πρωτοβουλία, διαθέσιμους μέντορες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Για τη φετινή περίοδο, η εταιρεία ξεκινά νέο πρόγραμμα mentoring με θεματικές που αφορούν στην υγεία των μαθητών.

Σημαντική, επιπροσθέτως, είναι και η επιστημονική διάσταση προσέγγισης από την INTERAMERICAN του αλφαβητισμού των ενηλίκων για την κοινωνική ευημερία και τη διαχείριση των οικονομικών, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του INTERAMERICAN Research Center. Το Κέντρο Έρευνας της εταιρείας, έχοντας ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα, παρουσιάζει στο τελευταίο τεύχος του τριμηνιαίου newsletter που εκδίδει, άρθρα για την ευημερία των πολιτών και έναν χρήσιμο οδηγό για την επίτευξη χρηματοοικονομικής ανεξαρτησίας.

Ο καθηγητής Νικόλαος Δ. Φίλιππας ορίζει ως συνιστώσες της ευημερίας (wellbeing) τη φυσική, πνευματική και χρηματοοικονομική ευημερία. Όπως επισημαίνει, η αδυναμία προσέγγισης της ευημερίας οφείλεται, κυρίως, στην απώλεια της «μεγάλης εικόνας», που έχει επιφέρει ο σύγχρονος, δυτικός τρόπος ζωής, που βασίζεται στις «αρετές της διαρκούς κατανάλωσης». Στη διάσταση της χρηματοοικονομικής ευημερίας, ο καθηγητής αναπτύσσει τις καθοριστικές παραμέτρους: θεωρία του κύκλου της ζωής, δημιουργία προϋπολογισμού, κατανόηση του ρόλου της αποταμίευσης, διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, διαχείριση των επενδύσεων, διαχείριση χρέους και πρόληψη για την περίοδο της συνταξιοδότησης. Προφανώς, αυτή η ανάλυση εφάπτεται του ασφαλιστικού προγραμματισμού και συνδέεται με τον ασφαλιστικό αλφαβητισμό, που απασχολεί έμπρακτα την INTERAMERICAN.

 

Στο άρθρο του κ. Φίλιππα για την επίτευξη χρηματοοικονομικής ανεξαρτησίας αναλύονται τα έξι βήματα που απαιτούνται:

• Η φερεγγυότητα, ώστε να χρηματοδοτεί ο πολίτης μόνος του τις ανάγκες του.

• Η χρηματοοικονομική σταθερότητα, με περιορισμό οποιουδήποτε «κακού» χρέους (δανεισμού).

• Η αυτονομία, μέσα από την αποταμίευση και την επένδυση.

• Η ασφάλεια, που προκύπτει από τις πρώτες αποδόσεις της αποταμίευσης και της επένδυσης.

• Η ανεξαρτησία, για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου ακόμη και χωρίς εργασία.

• Η αφθονία, καθώς οι αποδόσεις μπορούν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση επιπλέον δράσεων και σκοπών.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, τα καταναλωτικά πρότυπα των πολιτών στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει μια θλιβερή εικόνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Τυχερών Παιγνίων, το 2017 ο τζίρος των νόμιμων και παράνομων τυχερών παιγνίων ανήλθε στο απίστευτο ποσόν των 16,4 δισ. ευρώ, όταν οι επενδύσεις στις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης για συνταξιοδοτικά προγράμματα ήταν μόλις 1,1 δισ., ενώ το σύνολο των κεφαλαίων των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων ανερχόταν στα 16 δισ. ευρώ.

Η INTERAMERICAN στην Αργοναυπλία, για μια «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας»

 

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας», που η INTERAMERICAN υλοποιεί εντός της εταιρικής κοινωνίας, ομάδα 50 εργαζομένων της εταιρείας επισκέφθηκε στις 12 Οκτωβρίου τους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους και της Επιδαύρου. Οι εργαζόμενοι ξεναγήθηκαν στο αρχαίο Θέατρο Άργους, κορυφαίο μνημείο πολιτισμού για την πόλη και ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του ελλαδικού κόσμου κατά την αρχαιότητα. Ακόμη, γνώρισαν τις Θέρμες, το Αδριάνειο Υδραγωγείο και την Αρχαία Αγορά του Άργους. Η ομάδα κατέληξε στην Επίδαυρο, όπου είχε την εμπειρία μιας ιδιαίτερης ξενάγησης στο αρχαιολογικό πάρκο του Ασκληπιείου από τον εκ των κορυφαίων αρχαιολόγων του τόπου μας, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, ομότιμο καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής των ανασκαφών στο Ασκληπιείο από το 1974 έως σήμερα, καθώς και της ανάταξης και αποκατάστασης των μνημείων της Επιδαύρου μέχρι πρόσφατα. Ήταν η τρίτη επίσκεψη εργαζομένων που έχει οργανώσει η εταιρεία στο Ιερό.

 

Οι επισκέπτες ακολούθησαν τα βήματα της αυθεντικής εισόδου και διαδρομής στον αρχαιολογικό χώρο - που αποτελεί και στόχο αποκατάστασης αντί της σημερινής, η οποία κατευθύνει αρχικά προς τον χώρο του θεάτρου. Ξεναγήθηκαν από τα προπύλαια του Ιερού και διαδοχικά, στα μνημεία: στις Κρήνες, τη θέση του αγάλματος του Ασκληπιού, τον Ναό, τη στοά του Αβάτου και το Εγκοιμητήριο, τη Θόλο, το τελετουργικό Εστιατόριο, τον Ξενώνα, το Στάδιο και καταληκτικά στο Θέατρο, που αποτελούσε μέρος της θεραπευτικής αγωγής. Ο καθηγητής ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο τα επί μέρους αφηγήματα που, «με έμφαση στην παράσταση» όπως τόνισε, συνέθεταν το συνολικό αφήγημα της ιερής διαδικασίας ίασης: τη χρήση του νερού ως μέσου τελετουργικού - ψυχικού καθαρμού καθώς και θεραπείας, της διατροφής, της εγκοίμησης και των ονείρων στη θεραπευτική αγωγή, της χρήσης φαρμάκων σε συνδυασμό με τα βότανα, της επεμβατικής ιατρικής, της ίασης και του θαύματος, της άθλησης ως στοιχείου αποκατάστασης και διατήρησης της υγείας και της ψυχαγωγίας, ως μέσου θεραπείας ψυχικών νόσων.

 

Επισημαίνεται ότι, σε συνάφεια με το επιχειρησιακό ενδιαφέρον της για την υγεία, η INTERAMERICAN έχει συνδεθεί με το έργο του Ασκληπιείου Επιδαύρου ως εταιρικό μέλος της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ». Η εταιρεία έχει υποστηρίξει χορηγικά τη μελέτη του «ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερο χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου». Ήδη, στη βάση της εν λόγω μελέτης έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υλοποίηση του προγράμματος. Το Ασκληπιείο, «τόπος φροντίδας σώματος και ψυχής» και λίκνο της θεουργικής ιατρικής, έχει την απαρχή του στον 16ο π.Χ. αιώνα, ενώ καθιερώθηκε και αναδείχθηκε ως κέντρο ίασης μέσα από τη λατρεία του κυρίως θεραπευτή θεού, του Ασκληπιού, από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Μετά από ιστορικές περιόδους καταστροφών και στη συνέχεια νέας ακμής κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους έως και το δεύτερο ήμισυ του 2ου μ.Χ. αιώνα, η λειτουργία του τόπου ίασης συνεχίστηκε και μετά την απαγόρευση της αρχαίας θρησκείας το 426 μ.Χ., μέχρι την εγκατάλειψή του έπειτα από καταστροφικούς σεισμούς (522, 551 μ.Χ.).

 

 

Η INTERAMERICAN έχει δεσμευθεί και για την υποστήριξη του Διεθνούς Δικτύου Ασκληπιείων και ειδικότερα της ψηφιακής χαρτογράφησης και παρουσίασής τους, που θα ξεκινήσει με τα πιο σημαντικά Ασκληπιεία του ελλαδικού τόπου. «Η εταιρεία υπογραμμίζει με αυτή τη συνέργεια, καθώς και με τις οργανωμένες επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, την ανεκτίμητη αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας από την αρχαιότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδος και ειδικότερα, για την κατανόηση της εξέλιξης στην έννοια και τη διαχείριση της υγείας - από τη μαγική ιατρική της αρχαιότητας, στην επιστημονική ιατρική και τη σύγχρονη ψηφιακή διαχείριση για πρόληψη, θεραπεία και ευζωία» τονίζει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN.  Όπως επισημαίνει το στέλεχος της εταιρείας, ειδικότερα με το πολιτιστικό πρόγραμμα «Γνωριμία με την Κληρονομία μας», που αναπτύσσεται από το 2013 «με ξεναγήσεις, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και με διαδραστικές εμπειρίες, η INTERAMERICAN αποβλέπει στην ενίσχυση της κουλτούρας και συνοχής της εταιρικής κοινωνίας και στη διεύρυνση των τρόπων για την εξισορρόπηση της προσωπικής και εργασιακής ζωής. Η εταιρεία αναλαμβάνει, με αυτό τον τρόπο, έναν δημιουργικό ρόλο για την παιδεία, την ψυχαγωγία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της, παράλληλα με το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την πολιτιστική τροφοδοσία της ευρύτερης κοινωνίας».

 

Δωρεά απινιδωτή από την INTERAMERICAN στην Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Καλύμνου

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός της για την πρόληψη στον τομέα της υγείας και για τις τοπικές κοινωνίες, όπου οι ανάγκες είναι πιο επιτακτικές, η INTERAMERICAN ανέλαβε την πρωτοβουλία δωρεάς ενός απινιδωτή στην Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Καλύμνου. Τον απινιδωτή παρέδωσε η τοπική συνεργάτις της εταιρείας, Ιωάννα Βούλγαρη, με την ευκαιρία του 13ου Αναρριχητικού Φεστιβάλ Καλύμνου που υποστήριξε η Ομάδα Διάσωσης και η INTERAMERICAN και της τελετής λήξης των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Κατά την παράδοση, η Ιωάννα Βούλγαρη δήλωσε «είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στην Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης του νησιού για το έργο που προσφέρει, με την ευχή να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί».

H επείγουσα καρδιακή φροντίδα σήμερα έχει βελτιωθεί, αυξάνοντας  τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή η οποία παραμένει, ωστόσο, παγκοσμίως βασική αιτία αιφνίδιου θανάτου. Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή επέρχεται, συνήθως, από διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (κοιλιακή μαρμαρυγή), που πρέπει να αναταχθεί έγκαιρα, ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Ο ημι-αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής SAM 350P που προσέφερε η INTERAMERICAN, αναλύει τον ρυθμό της καρδιάς και παρέχει ταχεία χορήγηση απινιδωτικού σοκ σε θύματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που χαρακτηρίζονται από λιποθυμία, ανεπάρκεια αναπνοής, μη κυκλοφορία αίματος.

Επισημαίνεται ότι η Ιωάννα Βούλγαρη τιμήθηκε με έπαινο από τη διεύθυνση πωλήσεων της εταιρείας για τις επιδόσεις της στον τομέα ασφάλισης της υγείας και ειδικότερα για την ανάπτυξη των πωλήσεων τοπικά του νέου, πρωτοποριακού συστήματος υγείας «bewell». Με το «bewell» παρέχονται απεριόριστες δυνατότητες σύνθεσης καλύψεων για κάθε ηλικία, με απόλυτα εξατομικευμένη προσέγγιση, κατά την οποία εκτιμάται η ατομική και οικογενειακή ασφαλιστική ανάγκη και οικονομική δυνατότητα. Η INTERAMERICAN, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ζητήματα υγείας και εστίαση στην πρόληψη -σε συνδυασμό και με την κύρια ασφαλιστική δραστηριότητά της στον τομέα της υγείας- έχει υιοθετήσει, μεταξύ των επιλογών της από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, και τον Στόχο 3 για «Καλή Υγεία και Ευημερία».

Σωτήριες αερογέφυρες ζωής από την INTERAMERICAN: 112 περιστατικά με αεροδιακομιδή στο εννεάμηνο

Σε απόδοση κοινωνικής αξίας μεταφράζεται η δραστηριότητα της INTERAMERICAN στον τομέα της Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας. Η εταιρεία, στα 28 χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας, με τις επίγειες και τις από αέρος διακομιδές ασθενών και τραυματιών σε περιστατικά επείγουσας διαχείρισης, έχει δώσει αποτελεσματικές βοήθειες σε καταστάσεις κρίσιμες για τη ζωή των διακομισθέντων ανθρώπων. Η ταχύτητα ανταπόκρισης και η παροχή, μέσω της Γραμμής 1010, συντονισμένης συμβουλευτικής, υγειονομικής και μεταφορικής υποστήριξης κάθε περιστατικού καθιστά την υπηρεσία Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας της INTERAMERICAN ιδιαίτερα σημαντική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019, η εταιρεία ειδικά για διακομιδές από αέρος ανταποκρίθηκε σε 112 κλήσεις άμεσης μεταφοράς με υγειονομικό αεροπλάνο ή ελικόπτερο. Από αυτές τις «αερογέφυρες ζωής», μάλιστα, οι 99 οργανώθηκαν από τα νησιά προς την Αθήνα. 

Το γεγονός αναδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη σχετικής υποστήριξης που έχει η νησιωτική Ελλάδα. Άλλωστε, η εταιρεία ενεργεί συμπληρωματικά ως προς το ΕΚΑΒ και μόνο μετά από αδυναμία του Δημόσιου φορέα να επιληφθεί άμεσα - πάντα υπό την υπόδειξη τοπικού ιατρού του δημοσίου ή εφ’ όσον το επιλέξει ο παθών ως ασφαλισμένος στην INTERAMERICAN και η οικογένειά του. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει σχέση σχετικής συνεργασίας για αεροδιακομιδές με χορηγούς των νησιωτικών δήμων σε ορισμένα νησιά, για την ομαδική κάλυψη και παροχή της υπηρεσίας στους κατοίκους. Τέτοιες συνεργασίες είναι ενεργές, σήμερα, για τις τοπικές κοινωνίες της Λήμνου, της Σίφνου και της  Ύδρας. 

Συγκεκριμένα στη Λήμνο, με χορηγία της κάλυψης από του Ίδρυμα Μπούμπουρα, η υπηρεσία της Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας με αεροδιακομιδή παρέχεται από τον Νοέμβριο του 2017 και μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί 16 διακομιδές με ελικόπτερο ή αεροπλάνο. Στις 29 Σεπτεμβρίου οργανώθηκε η πιο πρόσφατη μεταφορά με ευτυχή κατάληξη για εγκυμονούσα, που βρέθηκε σε πρόωρη κατάσταση τοκετού. Η γυναίκα επισκέφθηκε επειγόντως το νοσοκομείο της Λήμνου αλλά, λόγω της έλλειψης μονάδας νεογνών στο νησί, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της σε κλινική της Αθήνας. Τα υγειονομικό αεροπλάνο που απέστειλε η INTERAMERICAN, την παρέλαβε από τη Λήμνο στις 23.12΄ και ώρα 1.10΄ μετά τα μεσάνυκτα, πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή της σε εξειδικευμένη κλινική της πρωτεύουσας με υποστήριξη του λιποβαρούς βρέφους σε θερμοκοιτίδα. Η άμεση κινητοποίηση της εταιρείας με πρωτοβουλία της τοπικής ασφαλιστικής συμβούλου ήταν καθοριστική για τη θετική έκβαση της διακομιδής. 

Είναι σημαντικό ότι ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της διαχείρισης ενός περιστατικού από την INTERAMERICAN, από τη στιγμή της τηλεφωνικής κλήσης έως την εισαγωγή του μεταφερομένου προσώπου σε νοσηλευτήριο, είναι μικρότερος από 4 ώρες (φυσικά, κατά περίπτωση διαφορετικός, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του τόπου παραλαβής), ενώ για τη φάση της επίγειας διακομιδής από αεροδρόμιο ή ελικοδρόμιο προς την κλινική επιλαμβάνεται ασθενοφόρο της εταιρείας. H εξέλιξη κάθε περιστατικού παρακολουθείται από το Κέντρο 1010 της INTERAMERICAN μέχρι την ολοκλήρωση της νοσηλείας. Υπογραμμίζεται ότι το 1010 αποτελεί κόμβο διαχείρισης (εισαγωγής και κατεύθυνσης) όλων των περιστατικών ασφαλισμένων και στο Σύστημα Υγείας «bewell» της εταιρείας.

172 εργαζόμενοι της ΙΝΤERAMERICAN στο «Greece Race for the Cure»

Ο μήνας Οκτώβριος έχει καθιερωθεί να αποτελεί περίοδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσον αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Η ΙΝΤERAMERICAN, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία, τόσο σε συνάφεια με την ασφαλιστική δραστηριότητά της και τις σχετικές υπηρεσίες που παρέχει όσο και σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει διεθνώς, ως ενεργά υπεύθυνη επιχειρησιακή οντότητα, για την υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability Development Goals) του ΟΗΕ και ειδικότερα, του Στόχου 3 για «Ευημερία και καλύτερη Υγεία», υποστηρίζει ανελλιπώς την ετήσια καμπάνια «Greece Race for the Cure». Την ευθύνη της οργάνωσης για την Ελλάδα φέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» και η 11η, φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον 33ο Γύρο της Αθήνας του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).   

Στο Ζάππειο, όπου η αφετηρία των διαδρομών, βρέθηκαν 172 εργαζόμενοι της εταιρείας: 34 έλαβαν μέρος στον δρόμο των 5 χιλιομέτρων, 4 στον δρόμο των 10 χιλιομέτρων και 134 στον περίπατο των 2 χιλιομέτρων, υποστηρίζοντας το μήνυμα του «Race for the Cure» για την πρόληψη στην υγεία και την ανάδειξη του παραδείγματος δύναμης των γυναικών που έχουν βιώσει τη νόσο. Μήνυμα, που περιέχει η αποστολή της ΙΝΤERAMERICAN για «ασφαλέστερη, μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή» και για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία για όλους. Η ελληνική εκδήλωση του «Race for the Cure» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των 140 που οργανώνονται παγκοσμίως. Σήμερα, συνεχίζουν να αναπτύσσονται εκστρατείες  για την καταπολέμηση του καρκίνου μαστού σε όλο και περισσότερες χώρες,  με σκοπό την ενημέρωση των γυναικών για τον τακτικό έλεγχο, τις σύγχρονες δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους και τις νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. 

Όπως επισημαίνει σχετικά η Αικατερίνη Μανίκα, γενική χειρουργός και χειρουργός μαστού, εξειδικευμένη στη χειρουργική ογκολογία και ογκοπλαστική χειρουργική μαστού, η οποία συμμετείχε στο «Greece Race for the Cure» εκ μέρους των μονάδων που ανήκουν στην INTERAMERICAN (είναι διευθύντρια του Κέντρου Μαστού της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ MEDICLINIC και επιστημονική συνεργάτις στα πολυιατρεία MEDIFIRST): «Στη σύγχρονη πραγματικότητα οι διαγνώσεις της νόσου είναι περισσότερες, αλλά σίγουρα είναι πιο ακριβείς και έγκαιρες. Επομένως, οι περιπτώσεις καρκίνου μαστού πλέον είναι πιο εύκολα θεραπεύσιμες, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της θνησιμότητας και το ποσοστό επιβίωσης σημαντικά αυξημένο. Η πρόληψη παραμένει το πιο ισχυρό μήνυμα για την άμυνα στον καρκίνο του μαστού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (πηγή: «Άλμα Ζωής»), περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες ετησίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Στην Ελλάδα, αναφέρονται περί τις 6.000 νέες περιπτώσεις ετησίως. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι μια στις οκτώ γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Η νόσος εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.

INTERAMERICAN και The Tipping Point συνεργάζονται για τον Αλφαβητισμό των νέων στην Υγεία

Στη βάση της ιδιαίτερα επιτυχημένης συνεργασίας τους κατά την περυσινή σχολική περίοδο, INTERAMERICAN και The Tipping Point ανανέωσαν και για την περίοδο 2019-2020 τη σύμπραξή τους για τον Αλφαβητισμό μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά τον Χρηματοοικονομικό και Ασφαλιστικό Αλφαβητισμό που προηγήθηκε, κατά τη φετινή περίοδο, πεδίο θεματικής αναφοράς θα είναι η Υγεία, που αποτελεί τομέα βασικής δραστηριότητας και τεχνογνωσίας της εταιρείας. 

Στόχο της δράσης 2019-2020 αποτελεί η ενημέρωση μαθητών σε επιλεγμένα Γυμνάσια και Λύκεια με «Γνώσεις για καλύτερη Υγεία»: σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη και ειδικότερα στη διατροφή κατά την εφηβεία, τη σωματική άσκηση και τον αθλητισμό, τη διαχείριση του άγχους και την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Για την υλοποίηση της δράσης, θα δημιουργηθεί από στελέχη και συνεργάτες της INTERAMERICAN μια κοινότητα μεντόρων, που θα συμμετάσχουν σε σειρά συνεδριών με τάξεις των ενδιαφερομένων Γυμνασίων και Λυκείων, μέσω άμεσης διαδικτυακής επικοινωνίας (σε πραγματικό χρόνο), σύμφωνα με τη μεθοδολογία της The Tipping Point.

Η περυσινή συνεργασία των δύο οργανισμών για τον Χρηματοοικονομικό και Ασφαλιστικό Αλφαβητισμό, στην οποία συμμετείχε και το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, με διαπιστωμένη και από έρευνα του INTERAMERICAN Research Center την υστέρηση των μαθητών σε βασικές γνώσεις οικονομίας και διαχείρισης χρημάτων αλλά και σε χρηματοασφαλιστική συνείδηση, απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα. Με τη συμμετοχή 16 επαγγελματιών -διοικητικών στελεχών και ασφαλιστικών συμβούλων- οργανώθηκε μια ομάδα μεντόρων, που μοιράστηκαν με τους μαθητές τις γνώσεις και την εμπειρία τους και λειτούργησαν συμβουλευτικά.

Η δράση για το 2018-2019 αναπτύχθηκε σε 5 δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Το πρόγραμμα συνδυάστηκε με την ειδική εκπαίδευση 7 καθηγητών, που ανέλαβαν την υλοποίηση και το συντονισμό του προγράμματος στα οικεία δημόσια εκπαιδευτήρια. Πραγματοποιήθηκαν, συνολικά, 26 ομαδικές συνεδρίες με τη συμμετοχή 558 μαθητών και συγκεντρώθηκαν 253 top-rated αξιολογήσεις από μαθητές, μαθήτριες και καθηγητές, που θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος.

Στην προέκταση της συνεργασίας INTERAMERICAN και The Tipping Point, δύο ασφαλιστικοί σύμβουλοι της εταιρείας με ιδιαίτερες δεξιότητες στην επικοινωνία και το mentoring συμμετείχαν σε θεματικές συζητήσεις της The Tipping Point στο «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας». Οι συνεργάτες της εταιρείας συντόνισαν συζητήσεις με σπουδαστές για θέματα χρηματοοικονομικής και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η φετινή συνεργασία για τον Αλφαβητισμό στην Υγεία ανταποκρίνεται στην υιοθέτηση από την INTERAMERICAN των Στόχων 3 και 4, για την «Καλή Υγεία και Ευημερία» και την «Εκπαίδευση» αντιστοίχως, από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ. Η εταιρεία, άμεσα ή έμμεσα, στην υλοποίηση της στρατηγικής της για την Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη, εφάπτεται των 15 από τους 17 SDGs.

2ο Πανόραμα Υπευθυνότητας στη Θεσσαλονίκη: H INTERAMERICAN ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα είχε το φετινό, 2ο Πανόραμα Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που οργανώθηκε από τη Global Sustain στις 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς. Η INTERAMERICAN, εταιρικό μέλος της Global Sustain από την ίδρυση της δεύτερης και χορηγός της εκδήλωσης, έδωσε απτό στίγμα θέσεων, στρατηγικής και πρακτικών στην πορεία της προς τη μέλλον. «Αυτός ο διάλογος για την Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη, ως προπομπός της ΔΕΘ την παραμονή της έναρξής της, αποτελεί μια ουσιαστική εισαγωγή στο νόημα του κορυφαίου οικονομικού και κοινωνικού θεσμού για τη Βόρεια Ελλάδα, που είναι η ανάδειξη μιας βιώσιμης προοπτικής στην κατεύθυνση της συνισταμένης των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας», τόνισε ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας του ομίλου INTERAMERICAN. Η πρωθυπουργική ομιλία την επομένη, 7 Σεπτεμβρίου, περιέλαβε αναφορά στην εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση σε προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής, της ψηφιακής τεχνολογίας, της καινοτομίας κ.ά. θεμάτων, τα οποία συνδέονται με τους 17 παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

Εκ μέρους της χορηγού εταιρείας, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις σύγχρονες συνθήκες για το επιχειρείν:  «Το περιβάλλον για να πάρουν τις αποφάσεις τους, να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν δραστηριότητες σήμερα οι επιχειρήσεις, διαμορφώνεται με  μοχλό της ραγδαία εξελισσόμενη ψηφιακή τεχνολογία. Όμως, η τεχνολογία δεν είναι αξία, είναι μέσον και τρόπος και η χρήση της μπορεί να την κάνει καλή ή κακή: στην οικονομία και διακυβέρνηση, στη διαχείριση των δεδομένων, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στη σύζευξη του physical με το digital. Και ας μην παραβλέψουμε ότι καταλύονται τα επιχειρησιακά σύνορα με την ψηφιακή τεχνολογία: Amazon, Google, Apple, μπαίνουν στις ασφαλίσεις, όπως και η κινητή τηλεφωνία, που γίνεται πάροχος πρόσβασης με τη δυνατότητα συγκρίσεων - αυτά κατ’ αρχάς στον εύκολο χώρο ασφάλισης των αυτοκινήτων, όσον αφορά στη δική μας αγορά. Μεγάλο θέμα είναι και η διαχείριση της κυκλικότητας της οικονομίας. Πρέπει να συνδυάζονται γρήγορα αποτελέσματα με μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική. Να μια καλή ευκαιρία άσκησης για πραγματικούς τεχνοκράτες, σε όλους τους τομείς». 

Μιλώντας για την επαγωγική σχέση ηθικής ευθύνης - έμπρακτης υπευθυνότητας - βιώσιμης ανάπτυξης, ο Γ. Ρούντος υπογράμμισε πως η Εταιρική Υπευθυνότητα οδηγεί στην αποδοχή και ενσωμάτωση μιας επιχείρησης στην κοινωνία. «Πρόκειται για μια κατ’ ουσίαν κοινωνική άδεια λειτουργίας» είπε, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον «μοντελοποιείται» μια νέα φυσιογνωμία των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας: «Ανθρωποκεντρικό αξιακό σύστημα και νέα αντίληψη για οργάνωση, διοίκηση, ηγεσία, νέος τρόπος εργασίας.  Ένας τέτοιος μετασχηματισμός για να είναι αποτελεσματικός, θα πρέπει να υποστηρίζεται από υψηλό βαθμό κοινωνικής συνείδησης».

 

Ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN παρουσίασε αναλυτικά την εταιρική δομή για την Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη, από την κεντρική ιδέα που συνδέεται με την ασφαλιστική αποστολή μέχρι την απόδοση αξίας σε όλα  τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτή η συνδεσμολογία χαρακτηρίζεται από την εταιρική ωριμότητα μέσα από την ιστορική πορεία 50 ετών δραστηριότητας και είναι διακριτή:

·        

στην ομογενοποίηση μιας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας που εμπεριέχει και τον εθελοντισμό,

·        

στην αναγνώριση των ουσιαστικών θεμάτων που απασχολούν την εταιρεία μετά από τον διάλογο με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς stakeholders,

·        

στη δικτύωση της εταιρείας με κέντρα αναφοράς για την Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη και την υιοθέτηση προτύπων, που φυσικά σημαίνουν και ανάληψη δεσμεύσεων,  

·        

στη λογοδοσία με τακτικές εκθέσεις, επιπλέον της υποχρεωτικής για μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες σύμφωνα με τον νόμο που περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εταιρείες ως δημοσίου συμφέροντος.

Η INTERAMERICAN κατά το 2018, είχε συνεισφορά στην εθνική οικονομία 197 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την παραγωγή ασφαλίστρων, που πέρυσι έφθασε στα 354 εκατομμύρια, το λεγόμενο «κοινωνικό προϊόν» ήταν το 56%. Η άμεση και έμμεση συμβολή της εταιρείας στην οικονομία αποτελεί κορυφαίο ουσιαστικό ζήτημα.

 

Η προοπτική της INTERAMERICAN υποστηρίζεται από τη διαδικασία του οργανωτικού μετασχηματισμού, που έχει δρομολογηθεί από το 2018, ενώ αρκετά χρόνια πριν έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της. Βάση του μετασχηματισμού αποτελούν οι ανθρώπινοι πόροι, προκειμένου να εξελιχθεί ο οργανισμός σε ένα «ζωντανό σύστημα» με χαρακτηριστικά την ταχύτητα, την απλότητα και την προσαρμοστικότητα. «Σε αυτό το σύστημα, οι εργαζόμενοι ανανεώνουν θέσεις και ρόλους, χωρίς να εργαλειοποιούνται. Αντιθέτως, ενισχύονται οι ευκαιρίες για να αναδειχθούν τα ταλέντα και οι δεξιότητες, που υποστηρίζονται με συνεχή εκπαίδευση - εμφατικά σε μεθοδολογίες που εφαρμόζονται ήδη για ανάπτυξη της καινοτομίας και την εφαρμογή του νέου τρόπου εργασίας» διευκρίνισε ο Γ. Ρούντος, τονίζοντας ότι το νέο μοντέλο είναι δυναμικό και ανοικτό σε αλλαγές και χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση, αποτελεσματικότητα και ανταπόκριση στις επιθυμίες των πελατών.

 

Κομβικής σημασίας είναι και η ανάλυση της ουσιαστικότητας των θεμάτων που απασχολούν την εταιρεία με πρωταρχικό θέμα την ποιότητα και αξία των προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, την INTERAMERICAN απασχολούν κατά προτεραιότητα η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η κανονιστική συμμόρφωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία, η διαχείριση των κινδύνων, η υπεύθυνη διαχείριση επενδύσεων και ακόμη, η κλιματική αλλαγή και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους.

 

Αναφορικά με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ((Sustainable Development Goals) της Ατζέντας 2030 του Ο.Η.Ε. το στέλεχος της εταιρείας, υπογράμμισε πως «όσοι από τους επιχειρηματικούς οργανισμούς έχουμε συνδέσει την επιταγή των Στόχων με την εταιρική στρατηγική, αντιλαμβανόμαστε καλά πόσο σημαντικό είναι να έχεις έναν οδηγό αναπτυξιακού προσανατολισμού», προσθέτοντας ότι η INTERAMERICAN αγγίζει τους περισσότερους -συνολικά 15- από τους 17 Στόχους. «Στο πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης, μας κατευθύνει στην επιλογή των SDGs που μπορούμε να υποστηρίξουμε περισσότερο, η ασφαλιστική αποστολή μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα. Πρακτικά, λοιπόν,  εστιάζουμε περισσότερο στους SDGs για την αξιοπρεπή διαβίωση - την αντιμετώπιση της φτώχειας (1), την καλή υγεία και ευημερία (3), την εργασία και οικονομική ανάπτυξη (8), τη βιομηχανία, την καινοτομία και τις υποδομές (9), τη δράση για το κλίμα (13). Αυτονόητα, υιοθετούμε τον Στόχο της συνεργασίας (17) στο σύνολο των πρωτοβουλιών μας» συμπλήρωσε, παρουσιάζοντας το μεγάλο ανάπτυγμα του χάρτη συμπράξεων και συνεργασιών της εταιρείας με οργανισμούς, ινστιτούτα για τη βιώσιμη ανάπτυξη,  κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, στην Ελλάδα και διεθνώς.

 

Καταληκτικά, ο ομιλητής επεσήμανε ειδικότερα τις προκλήσεις για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις στον τομείς της υγείας και ευζωίας, της εργασίας «που υπερβαίνει ως έννοια την παραγωγική δραστηριότητα, με την απασχόληση να αποτελεί βάση της κοινωνικής ισορροπίας και παράγοντα εξημέρωσης και εξευγενισμού του ανθρώπου». Αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης και αλληλεπίδρασης των γενεών, με ενεργό γήρανση και με εγγυήσεις για το μέλλον των νέων ανθρώπων, παραθέτοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύμπραξης επιχειρήσεων με mentoring, στην οποία συμμετέχει η INTERAMERICANγια τον επαναπατρισμό επιστημόνων, το λεγόμενο brain regain, ως απάντηση στο ζοφερό brain drain. Υπογράμμισε την ανάγκη να ενδιαφερθούν οι επιχειρήσεις για τον εθνικό πλούτο του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος της χώρας μας. Και τέλος, τόνισε την πρόκληση της διαχείρισης των κινδύνων για καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, που σε σημαντικό βαθμό συνδέονται με ανθρωπογενείς αιτίες της κλιματικής αλλαγής. «Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στις προκλήσεις, γιατί δεν περιέχουν μόνο ευκαιρίες αλλά και απειλές», κατέληξε.

Η INTERAMERICAN στο «2ο Πανόραμα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Ανάπτυξης»

Η Global Sustain, με «πιλότο» την επιτυχία και απήχηση του πρώτου, περυσινού συνεδρίου για την Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη, επανέρχεται και φέτος οργανώνοντας το «2ο Πανόραμα», με χορηγική συνεργασία και συμμετοχή της INTERAMERICAN. Ο επιχειρηματικός οργανισμός χαρακτηρίζεται από ευδιάκριτη στρατηγική και δυναμική πρωτοβουλιών σε ζητήματα υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελώντας πρότυπο στον τομέα εδώ και 15 χρόνια για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Με αυτή τη σύμπραξη, ταυτόχρονα με τη θεματική ανάδειξη των προτεραιοτήτων της εταιρείας που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας, με θέμα «Ένας κοινωνικός δρόμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: το παράδειγμα της INTERAMERICAN», υπογραμμίζεται η ενθάρρυνση της διεύρυνσης του σχετικού διαλόγου και στην Περιφέρεια, που η Global Sustain είχε την ιδέα να προωθήσει με τον νεοπαγή θεσμό του συνεδρίου. Το «2ο Πανόραμα», που θα φιλοξενηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, αποτελεί -όπως και πέρυσι- προπομπό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τη συγκέντρωση ενδιαφέροντος πλήθους ενδιαφερομένων μερών στη μητρόπολη της Βορείου Ελλάδος.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα αναφερθούν σε θέματα σχετικά με τις νέες τάσεις στην επαλήθευση του πλέον εφαρμοζόμενου, νέου απολογιστικού προτύπου GRI Standards, τα αναπτυξιακά προγράμματα σε τοπικό επίπεδο και τις βιώσιμες πόλεις, τις εξελίξεις στο τοπίο της εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης - τους Στόχους (17 Sustainable Development Goals) της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, τις βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων - της υγείας/ευεξίας και ασφάλειας των εργαζομένων, την υπευθυνότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά. Επίσης, θα εκπροσωπηθούν με ομιλητές η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης) κα θεσμικοί φορείς (ΕΒΕΘ, ΣΒΒΕ, ΕΕΘ, ΣΕΒΕ).

«Στην πολυπλοκότητα του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος της σύγχρονης εποχής, με τους εκρηκτικά επιταχυνόμενους ρυθμούς της ψηφιακής μεταμόρφωσης, την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, τις παγκόσμιες εθνοπολιτικές  και οικονομικές διελκυστίνδες συμφερόντων, πλήττονται κυρίως οι πλέον ευάλωτοι κοινωνικά πληθυσμοί,  με προφανείς τις δυσκολίες σύνθεσης ισορροπιών για την ευημερία τους. Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, οφείλουν να αναπροσδιορίσουν τον ενεργό ρόλο τους και να υποστηρίξουν τη διαμόρφωση και ενίσχυση θεσμών που, παγκοσμίως και τοπικά, υπηρετούν στην πράξη κοινές αρχές και αξίες στα θεμέλια για έναν καλύτερο κόσμο. Στην INTERAMERICAN, θέλουμε να είμαστε μέσα στα πράγματα προσεγγίζοντας με την ευρύτερη έννοια της ευθύνης τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας, σε βάθος χρόνου. Η συνεδριακή πρωτοβουλία της Global Sustain στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί ένα νέο ιδεοδρόμιο για την αναζήτηση αναλόγων κατευθύνσεων» επισημαίνει ο Γιάννης Ρούντος, εκ μέρους της εταιρείας.

Ο Μιχάλης Σπανός, διευθύνων σύμβουλος του Global Sustain Group, τονίζει σχετικά: «Είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία τέτοιων εκδηλώσεων η στήριξη από επιχειρήσεις  που διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τον πήχη της εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας, όπως η INTERAMERICAN. Η πολυδιάστατη συνεργασία μας με την εταιρεία, σε επίπεδο δικτύωσης με άλλες επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς, επικοινωνίας δράσεων και εξειδικευμένης πληροφόρησης και εκπαίδευσης σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, μετρά ήδη δώδεκα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σημαντική προστιθέμενη αξία για την εταιρεία μας η υποστήριξη της INTERAMERICAN σε δράσεις μας όπως αυτή στη Θεσσαλονίκη, όπου η ανάδειξη και παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών και στρατηγικών εταιρικής υπευθυνότητας μπορεί να είναι καταλυτική για τη διάδοση και εμπέδωση των εν λόγω αρχών και πολιτικών σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς  και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση εταιρικών στελεχών αλλά και πολιτών».

Η INTERAMERICAN χορηγός της Εθνικής Ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Αστέγων

Στο Κάρντιφ της Ουαλίας διεξήχθη φέτος το καθιερωμένο, ετήσιο παγκόσμιο τουρνουά αστέγων και η INTERAMERICAN, που υποστηρίζει αδιάλειπτα εδώ και 13 χρόνια την ελληνική συμμετοχή, ήταν και πάλι χορηγός ασφάλισης της αποστολής. Τα 10 άτομα της ελληνικής Ομάδας Αστέγων -ποδοσφαιριστές και συνοδοί- είχαν από την εταιρεία τη δωρεάν παροχή κάλυψης για υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νοσηλεία και ασφάλιση ζωής από ατύχημα, καθώς και αστική ευθύνη έναντι τρίτων. 

Το τουρνουά street soccer, που οργανώθηκε από τις 27 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, αποτελεί θεσμό παγκόσμιας απήχησης και στη φετινή συνάντηση συμμετείχαν ομάδες από 44 χώρες, που ένωσαν τη φωνή τους κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, των διακρίσεων και της φτώχειας. Η πολυετής καμπάνια της ελληνικής συμμετοχής, που υλοποιείται από τη ΜΚΟ «Διογένης» με κεντρικό μήνυμα «Γκολ στη Φτώχεια», έχει βρει στην INTERAMERICAN ένα σταθερό «συμπαίκτη» για την ανάδειξη αυτού του μείζονος κοινωνικού ζητήματος. Με την καμπάνια υποστηρίζεται στη χώρα μας η δημιουργία συνθηκών κοινωνικής ενσωμάτωσης και αξιοπρεπούς διαβίωσης αστέγων, απόρων, ανέργων και προσφύγων. ´Ατομα με αυτά τα χαρακτηριστικά αποτελούν μέλη και της Εθνικής Ομάδας Αστέγων, που διακρίνεται στα γήπεδα του παγκόσμιου τουρνουά, έχοντας κατακτήσει μάλιστα κατ’ επανάληψη το κύπελλο ήθους.

Η INTERAMERICAN, ως κοινωνικά υπεύθυνος οργανισμός, συνεργάζεται -για τον ίδιο σκοπό και στο πλαίσιο της υιοθέτησης του Στόχου 1 για την «Αντιμετώπιση της Φτώχειας» (17 Sustainable Development Goals του Ο.Η.Ε. - Ατζέντα 2030)- με τη ΜΚΟ «Διογένης», σε ένα ευρύτερο φάσμα πρωτοβουλίων. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει:

• Την υποστήριξη του περιοδικού δρόμου «σχεδία», για τη διανομή του οποίου η εταιρεία παρέχει τακτικά πόστο στους δικούς της χώρους εργασίας, ενθαρρύνοντας τη συνδρομή των εργαζομένων της. Στους χώρους της εταιρείας, από το 2014 έως σήμερα έχουν πωληθεί περισσότερα από 3.000 τεύχη. Επιπλέον, εργαζόμενοι και στελέχη της INTERAMERICAN συμμετέχουν στην καμπάνια «Γίνε κι εσύ πωλητής της σχεδίας για μια ώρα», φορώντας το κόκκινο γιλέκο του πωλητή του περιοδικού στους δρόμους. 

• Τη δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη του πολυχώρου «σχεδία home», που ξεκίνησε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας ως καφέ-εστιατόριο, με εργαζόμενους από τις ευπαθείς ομάδες, που εκπαιδεύθηκαν σχετικά. Ο χώρος λειτουργεί και ως βάση του εργαστηρίου «σχεδία art», για την κατασκευή χειροτεχνημάτων και χρηστικών αντικειμένων από αστέγους και απόρους, με χρήση χαρτιού από τα ανακυκλούμενα αντίτυπα του περιοδικού.

• Τη φιλοξενία bazaar για την πώληση των ειδών στα γραφεία της εταιρείας.

• Τη συμπληρωματική οικονομική υποστήριξη της ΜΚΟ «Διογένης» από την εταιρεία, με την απόδοση του οικονομικού επάθλου που η INTERAMERICAN έχει κατακτήσει επί τρία συνεχή χρόνια (2017, 2018, 2019) ως πρωταθλήτρια του ασφαλιστικού ποδοσφαιρικού τουρνουά, το οποίο οργανώνει ο Σύνδεσμος Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιρειών (Σ.Ε.Σ.Α.Ε.).  

Επισημαίνεται ότι ο ΜΚΟ «Διογένης» αξιολογείται με την υψηλότερη βαθμολογία (10) με βάση τους πίνακες οικονομικής επίδοσης του Charity Navigator, διεθνούς κύρους αξιολογητή φιλανθρωπικών οργανώσεων και δομών αλληλεγγύης, δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ για κάθε 1 ευρώ που δαπανά δημιουργείται περίπου πενταπλάσια αξία από τις δραστηριότητές της για την ελληνική οικονομία.

104 μονάδες αίματος η πρώτη φετινή συγκομιδή της εθελοντικής αιμοδοσίας από την INTERAMERICAN

Η εθελοντική αιμοδοσία στην INTERAMERICAN αποτελεί παράδοση πολλών ετών, αναδεικνύοντας την ευαισθησία για την υγεία και τη διάθεση αλληλεγγύης των εθελοντών εργαζομένων και συνεργατών της. Συνεχίζοντας το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας «Κατάθεση Ζωής», η εταιρεία συγκέντρωσε 104 μονάδες αίματος στην πρώτη φετινή εξόρμησή της, που αναπτύχθηκε στα κεντρικά γραφεία της στην Αθήνα για τους διοικητικούς υπαλλήλους και σε δύο γραφεία πωλήσεων στην Κρήτη. 

Συγκεκριμένα, κατά την πρόσφατη αιμοδοσία του Συλλόγου Υπαλλήλων της INTERAMERICAN για τις ανάγκες της τράπεζας αίματος των εργαζομένων, συγκεντρώθηκαν 28 μονάδες αίματος. Η τράπεζα έχει κατ’ επανάληψη ικανοποιήσει ανάγκες σε αίμα του προσωπικού της εταιρείας, καθώς και συγγενών τους σε κρίσιμες καταστάσεις. Εξάλλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου, τα γραφεία της INTERAMERICAN στην Κρήτη οργάνωσαν αιμοδοσία συνεργατών, πελατών και φίλων της εταιρείας. Στα Χανιά, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Αιμοδοτών «Άγιος Ιωάννης» η συγκομιδή ανήλθε στις 55 μονάδες αίματος, ενώ στο Ηράκλειο η εθελοντική αιμοδοσία απέφερε 21 μονάδες.

Η INTERAMERICAN, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την υγεία και την κοινωνική υπευθυνότητα, ενθαρρύνει σταθερά την εθελοντική αιμοδοσία. Οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, δεδομένου ότι μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος σε σχεδόν μηδενική, σε σχέση με ποσοστό κινδύνου 7,5% σε περίπτωση δοτών αντικατάστασης ή δοτών επί πληρωμή. Ένα σύστημα αιμοδοσίας βασισμένο στον εθελοντισμό μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο προγραμματισμό επεμβάσεων και στην εξοικονόμηση πόρων. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2016), η Ελλάδα κατατάσσεται στις 60 χώρες στον κόσμο και στις 6 στην Ευρώπη που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης.

Η INTERAMERICAN με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο Καλλιμάρμαρο, για τη συναυλία «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά»

Υποστηρίζοντας σταθερά, από το 2007, την προσπάθεια της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» για να γίνεται γνωστό το μουσικό έργο του κορυφαίου συνθέτη και στις νεώτερες γενιές, η INTERAMERICAN είναι μεταξύ των χορηγών της μεγάλης συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Με τον συμβολικό τίτλο από τους στίχους του Μίκη «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά», η συναυλία θα φέρει επί σκηνής πλειάδα καλλιτεχνών. 

Ερμηνεύοντας χαρακτηριστικά, επιλεγμένα τραγούδια που αγαπήθηκαν και συνδέθηκαν με βαθειά συναισθήματα, βιώματα και αγώνες για τη διατήρηση της ταυτότητας του Ελληνισμού και των αξιών του κατά τον τελευταία πεντηκονταετία και πλέον, θα συμμετάσχουν οι (κατ’ αλφαβητική σειρά): Θέμης Αδαμαντίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Ελένη Βιτάλη, Δώρος Δημοσθένους, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Αντώνης Καλογιάννης, Σταμάτης Κόκοτας, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος, Γιώτα Νέγκα, Λάκης Παπαδόπουλος με τα ψηλά ρεβέρ, Σοφία Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Αντώνης Ρέμος, Ηρώ Σαϊα, Πασχάλης Τόνιος,  Λάκης Χαλκιάς και ακόμη, οι φίλοι του οικουμενικού Μίκη, Zulfu Livaneli και Arja Saijonmaa. Θα συμπράξουν η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου, η Παιδική Χορωδία Στέφανου Καρδιόλακα, ενώ αναμένονται και συμμετοχές-εκπλήξεις. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Για την INTERAMERICAN, που γιορτάζει την 50η επέτειο από την ίδρυσή της φέτος, αυτή η μουσική διαδρομή μισού αιώνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σε σχέση με τον προσανατολισμό της να συνεισφέρει, ως ενεργό μέρος της κοινωνίας και ως οργανισμός-πρότυπο υπευθυνότητας στην επιχειρηματική κοινότητα, στην ανάδειξη του ευρύτερου πολιτισμικού αποθέματος της χώρας μας, στο οποίο η κατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη είναι ανεκτίμητης αξίας. «Θέλουμε το ίχνος της πολύτιμης κληρονομιάς του σπουδαίου δημιουργού να μείνει ανεξίτηλο, εμπνέοντας και δίνοντας φώτα πορείας στο τοπίο της σύγχυσης και των θολών οριζόντων της περίπλοκης εποχής μας» τονίζει εκ μέρους της εταιρείας ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας, συμπληρώνοντας: «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι διαχρονικά ο χορηγός όλων των Ελλήνων - και όχι μόνον. Γι’ αυτό, το έργο του πρέπει να βρίσκει διαρκώς τόπο και τρόπο έκφρασης»

Η INTERAMERICAN θα είναι χορηγός και στη συναυλία των 94ων γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, στις 29 Ιουλίου στο Βραχάτι, τόπο σημειολογικά ισχυρής βιωματικής και δημιουργικής αναφοράς για τον ίδιο.

Το ενωτικό μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, που οργανώθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Ακροπόλεως, αναγνώσθηκε από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη ένα μήνυμα - παρακαταθήκη του Μίκη, που δείχνει τον δρόμο για να έχει μέλλον η Ελλάδα και αξίζει να διαβάζεται ξανά και ξανά. Γράφει ο σπουδαίος Έλληνας:

«Ας μού επιτραπεί να πω ότι δεν θεωρώ τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο σαν ένα, ακόμα, αφιέρωμα προς εμένα, αλλά σαν ένα προσκλητήριο σε ό,τι πίστεψα περισσότερο στη ζωή μου: στην ενότητα των Ελλήνων.

Απορώ ειλικρινά, πώς υπάρχουν ακόμα Έλληνες που δεν έχουν κατανοήσει ότι στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας οι Έλληνες ήταν ενωμένοι. Όπως και ότι ο εθνικός διχασμός ήταν υπαίτιος για όλα τα δεινά που έζησε ο Λαός μας. Κι αυτό, δεν είναι άποψη ενός ρομαντικού καλλιτέχνη, αλλά η καθαρή ιστορική αλήθεια. Ειδικά μετά τα Μνημόνια, μάς χρειάζεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης, προόδου και αναγέννησης.

Πιστεύω, όμως, ότι η πιο μεγάλη ίσως απώλεια, υψίστης εθνικής σημασίας, είναι το γεγονός ότι χάθηκε ο ανθός του Έθνους. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέοι, μορφωμένοι και επιστήμονες οι πιο πολλοί - με άλλα λόγια, η ατμομηχανή που θα μάς οδηγούσε προς το μέλλον.

Με σφιγμένη καρδιά, θα ήθελα με τα τραγούδια μου να βοηθήσω όλους τους συμπατριώτες μου να ενωθούν γύρω από αυτόν τον μέγιστο στόχο: να ξαναφέρουμε τα παιδιά μας στην πατρίδα. Όμως, ποιά πατρίδα; Σε μια πατρίδα όπου οι μισοί θέλουν να εξαφανίσουν τους άλλους μισούς, την ώρα που η χώρα μας βγαίνει αργά και βασανιστικά από την κρίση, ενώ παράλληλα τα απειλητικά σύννεφα στην γειτονιά μας γίνονται κάθε μέρα πιο μαύρα;

ΕΝΩΘΕΙΤΕ! Βάλτε την αμαξοστοιχία «Ελλάς» πάνω στις ράγες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της προόδου. Φέρτε ξανά την ανοχή και την ευγένεια στην πολιτική, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Βοηθήστε τον Λαό μας να ξαναγίνει αυτός που με την λάμψη του, κάποτε, κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ξαναφέρτε πίσω τα φωτεινά μυαλά της νέας γενιάς.

Αυτό είναι το μήνυμα που με έκανε να δεχθώ να ξανασηκωθώ από το βάρος των αμέτρητων χρόνων, που μάταια θέλουν να με γονατίσουν. Μόνο και μόνο για να βοηθήσω με τις μικρές μου δυνάμεις να μπορέσει η συναυλία αυτή να βροντοφωνάξει με βεβαιότητα: «Είσαι Έλληνας! Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά!».

Αθήνα, Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Μίκης Θεοδωράκης

Βραβείο για την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της INTERAMERICAN στα Insurance Awards «Φίλιππος Μωράκης»

Και κατά τα φετινά, εικοστά έβδομα στη σειρά Βραβεία του εκδοτικού οργανισμού MORAX και του περιοδικού «Ασφαλιστικό Marketing» αναδείχθηκαν οι διακεκριμένοι για τις επιδόσεις τους συνεργάτες πωλήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως προτείνονται από τις ίδιες τις εταιρείες σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Ωστόσο, το ειδικό και μοναδικό βραβείο εταιρικής υπευθυνότητας, πάνω στην οποία έχει θεμελιωθεί, συνδεδεμένος με τον ρόλο της ασφάλισης, ο θεσμός των Insurance Awards από τον αείμνηστο Φίλιππο Μωράκη, αποτελεί επιλογή επιτροπής των οργανωτών και φέτος απονεμήθηκε, για μια ακόμη φορά, στην INTERAMERICAN για την «πληρέστερη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στη βράβευση της INTERAMERICAN για την «πληρέστερη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης», ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών υποθέσεων του Ομίλου, επισημαίνει ότι «η ιδιαίτερη βαρύτητα της αναγνώρισης της κοινωνικής ευθύνης, την οποία προσέδωσε στον θεσμό των Insurance Awards ο εμπνευστής τους Φίλιππος Μωράκης με το εύρος της ασφαλιστικής κουλτούρας που τον διέκρινε, αναδεικνύει με το ιδιαίτερο βραβείο εταιρικής υπευθυνότητας την κεντρική ιδέα της ασφαλιστικής αποστολής, που είναι βαθύτατα κοινωνική. Αυτή η αποστολή πρέπει να εκφράζεται καθημερινά στην πράξη όχι μόνο από τις εταιρικές πολιτικές, αλλά στο επίπεδο των συμπεριφορών και της διαχείρισης και από τους Διαμεσολαβητές, που είναι οι πρεσβευτές της ιδιωτικής ασφάλισης στην ευρύτερη κοινωνία. Η κοινωνική ευθύνη, φυσικά, συνδεδεμένη καθώς είναι με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κάθε επιχείρησης, αποτυπώνεται πειστικά μόνο σε μια δομημένη, αποδεικτικού χαρακτήρα και πιστοποιημένη Έκθεση που ακολουθεί τα βέλτιστα, πλέον εξελιγμένα και αξιόπιστα διεθνή πρότυπα λογοδοσίας, όπως είναι τα Global Reporting Initiative Standards». 

Με αυτό την κοινή παραδοχή και δεδομένου ότι το περιεχόμενο ενός απολογισμού στοιχειοθετείται από τη στρατηγική ενσωμάτωση και ανάλυση ουσιαστικότητας των θεμάτων, το έργο και τους δείκτες επίδοσης -δεν συντάσσεται σοβαρός απολογισμός χωρίς αυτά-,  η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της INTERAMERICAN, που βραβεύεται σταθερά στον θεσμό εδώ και δέκα χρόνια, αποτελεί ένα υπόδειγμα για την ασφαλιστική αγορά. Όπως παρατηρεί ο κ. Ρούντος, «στον μακρύ δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ρεαλιστικά συνετό όλοι να μαθαίνουμε από όλους. Στην εταιρεία μας, με μεθοδικότητα και συνέχεια, συμμετέχουμε στο παγκόσμιο και τοπικό περιβάλλον των προβληματισμών, πρωτοβουλιών και εξελίξεων για μια υγιή επιχειρηματικότητα με συνεισφορά στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία».

Αναφορά στη γενικότερη εικόνα των πραγμάτων για  την Κοινωνική Ευθύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη και ειδικότερα στον χώρο της ασφαλιστικής αγοράς, γίνεται και σε άρθρο του καθ’ ύλην αρμόδιου στελέχους της INTERAMERICAN, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Ασφαλιστικό Marketing» σε σχετικό αφιέρωμα όπου, μεταξύ άλλων, τονίζεται:

«Σε επίπεδο παγκόσμιας διαβούλευσης ηγετών των μεγάλων χωρών, αλλά και πρωτοβουλιών Διεθνών Κέντρων αποφάσεων και επιρροής -όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- η Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development) βρίσκεται, σήμερα, στο επίκεντρο των συζητήσεων και δεσμεύσεων για άμεσες πρακτικές που θα συμβάλουν στην ανασύνθεση των κοινωνιών, την αποκατάσταση ισορροπιών και τη διασφάλιση της προοπτικής για έναν καλύτερο κόσμο. Το πλαίσιο έχει χαραχθεί: οι Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., οι αποφάσεις των Διεθνών Κέντρων για την Κλιματική Αλλαγή, οι Διακηρύξεις και Πρωτοβουλίες Διεθνών Φορέων, συνθέτουν ένα πεδίο αναφοράς και σύγκλισης των σχετικών προσπαθειών. Σε αυτό το πεδίο, οι επιχειρήσεις έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. 

Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά ο εν λόγω τομέας είναι, ίσως, ο μοναδικός με τόσο ευδιάκριτη την πρωτοπορία της INTERAMERICAN, τόσο όσον αφορά στον χρόνο ωρίμανσης όσο και σε εύρος εφαρμοσμένων πρακτικών. Μόλις κατά τα τελευταία χρόνια ορισμένες εταιρείες της αγοράς παρουσιάζουν δείγματα ενδιαφέροντος για την αναγκαιότητα μιάς στρατηγικά ενσωματωμένης, με επιχειρησιακό σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πέραν αυτών των λίγων εταιρειών, τη θέση τους στον προθάλαμο εισαγωγής στις έννοιες του responsibility και sustainability διεκδικούν ορισμένες άλλες ακόμη, με περιστασιακές και αποσπασματικές ενέργειες, που συχνά είναι παραφυάδες της περιοχής του «ολοκληρωτικού» marketing. Ταυτόχρονα και πολύ περισσότερο, λείπουν στην ασφαλιστική αγορά οι απολογιστικές Εκθέσεις. Οι μοναδικές εξαιρέσεις πάλι, χαρακτηρίζονται από το πρώιμο στάδιο ύλης προς αξιολόγηση και αδυναμία συγκριτικών στοιχείων αναφορικότητας, περιοδικότητας και απολογιστικής προόδου. Ενθαρρυντική, ωστόσο, είναι η διαπίστωση πως στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα αναδεικνύονται σοβαρές και εξελίξιμες, βάσει μοντέλων και στρατηγικής με συνέχεια και συνέπεια, πολιτικές Εταιρικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Εθελοντική δράση εργαζομένων της INTERAMERICAN στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η INTERAMERICAN οργάνωσε και υποστήριξε οικονομικά εξωρραϊστική δράση εργαζομένων της εταιρείας για τη βαφή και αποκατάσταση επιφανειών σε κτηριακές εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου μητροπολιτικού Πάρκου της Αττικής, «Αντώνης Τρίτσης». Οι εθελοντές της εταιρείας, πέρα από την εργασία που προσέφεραν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και το έργο «Η Κιβωτός των Σπόρων», που εκτίθεται σε ειδικό χώρο του Πάρκου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με χορηγία της INTERAMERICAN. Στην «Κιβωτό» ξενάγησε τους ανθρώπους της εταιρείας η κ. Λούλα Μαργαρίτη, μέλος του φορέα διαχείρισης και υπεύθυνη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στο Πάρκο.

Η «Κιβωτός των Σπόρων» είναι μια πρωτότυπη σε σύλληψη και εκτέλεση κατασκευή, με ισχυρό συμβολισμό που ανάγει στην ιδέα της Κιβωτού του Νώε. Το έργο, κατασκευασμένο από ξύλινες τάβλες σε μορφή πλοίου, είναι μήκους 12 και ύψους 3,30 μέτρων και εκτέθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό περίπτερο της 12ης Έκθεσης Αρχιτεκτονικής «La Biennale di Venezia», το 2010. Στο εσωτερικό της, η «Κιβωτός» φιλοξενεί σπόρους, φυτά και καρπούς από την πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής γης σε θεματικές ενότητες, αναδεικνύοντας με συναισθητικό τρόπο τη σχέση μεταξύ του φυτογενετικού υλικού, των καλλιεργειών, του ζωτικού φυσικού περιβάλλοντος και του τρόπου μεταβολισμού. Όπως επισημαίνεται και στο ενημερωτικό έντυπο, του οποίου χορηγός είναι η INTERAMERICAN, «ο μεταβολισμός δεν είναι βιολογικό αλλά πολιτισμικό φαινόμενο. Η πτώχευση της διατροφής είναι ταυτόσημη με την πτώχευση της μνήμης και της τοπικής ιστορίας».

Τα ζητήματα των αγροτικών δραστηριοτήτων, του «πολέμου» για την εκμετάλλευση των σπόρων, τα μεταλλαγμένα, η τυποποίηση/επεξεργασία των τροφίμων, το ανθρωπογενές αστικό περιβάλλον και οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή για τις καλλιέργειες και τα είδη, συνιστούν αιτίες ενός σύγχρονου κινδύνου επισιτιστικής κρίσης.  Έναντι αυτής της πραγματικότητας, η «Κιβωτός» λειτουργεί ως ένας «πυκνωτής» - αρχείο, υποδειγματικό εργαλείο πληροφοριών και γνώσης για τα οφέλη και τις δυνατότητες της αγροκαλλιέργειας σε μητροπολιτικές περιοχές. Η δραστηριοποίηση της INTERAMERICAN από το 2016 στις αγροτικές ασφαλίσεις και η μεγάλη παράδοση της μητρικής εταιρείας ACHMEA σε αυτόν τον ασφαλιστικό κλάδο αποτέλεσαν τον λόγο χορηγικής υποστήριξης της έργου από την εταιρεία. Η «Κιβωτός» είναι αντικείμενο εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και την επισκέπτονται καθημερινά μαθητές σχολείων με τους εκπαιδευτικούς τους.

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Υπεύθυνη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και δεσμεύσεις από την INTERAMERICAN

Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή, καθώς και οι λοιποί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, θα πρέπει να αναγνωρίζονται, να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η ασφαλιστική βιομηχανία, ήδη, βρίσκεται διαχειριστικά στην «καρδιά» της πρόκλησης, δίνοντας έμφαση στην ανάληψη μέτρων πρόληψης, διασφαλίζοντας την περιουσία των ασφαλισμένων πελατών και αποζημιώνοντας με τεράστια ποσά, παγκοσμίως, τις προκαλούμενες ζημιές.

Για την INTERAMERICAN, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να επηρεάσουν το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλει. Η εταιρεία έχει εισέλθει στη διαδικασία διερεύνησης προκειμένου να προσδιορίσει ποσοτικά την επιρροή του φαινομένου στις δραστηριότητές της, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα έτη.  Η INTERAMERICAN αναγνωρίζει προς αυτή την κατεύθυνση, στη βάση του εταιρικού materiality analysis, την ουσιαστικότητα του εν λόγω θέματος, τόσο για την ίδια και τους stakeholders (ενδιαφερόμενα μέρη) όσο και για τη διασφάλιση της πορείας της προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ειδικότερα, η εταιρεία αναγνωρίζει πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να έχουν αξιοπρόσεκτη επίδραση και στους πελάτες της (π.χ. ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία από ακραία φυσικά φαινόμενα).

Επισημαίνεται ότι, λόγω του χρηματοασφαλιστικού τομέα δραστηριοποίησής της, η εταιρεία δεν διατρέχει σημαντικούς κανονιστικούς κινδύνους -π.χ. λόγω της εκπομπής ρύπων- που θα μπορούσαν να βλάψουν ή να επηρεάσουν τη λειτουργία της. Για τους επιχειρηματικούς οργανισμούς, όμως, που είναι πελάτες της μέσω των προϊοντικών γραμμών ασφάλισης περιβαλλοντικής ευθύνης και ασφάλισης επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η INTERAMERICAN συμβάλλει στη μείωση των κανονιστικών κινδύνων που αυτοί διατρέχουν, ενώ ενισχύει και ενθαρρύνει την ικανότητά τους να πραγματοποιούν υπεύθυνες επενδύσεις, οι οποίες συντελούν στον μετριασμό των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η εταιρεία, στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδίου της για τη διαχείριση της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, όντας απόλυτα συνεπής και ως προς την εκπλήρωση δεσμεύσεων και υποχρεώσεων, προχώρησε πρόσφατα σε πιστοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών της Ζωής, Ζημιών και Βοήθειας, σύμφωνα με τον Ν.4342/2015. Η πιστοποίηση διενεργήθηκε από ανεξάρτητο, εγκεκριμένο ελεγκτικό φορέα για την εφαρμογή του ISO50001 Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας και αφορά σε υποδομές, εγκαταστάσεις και οχήματα, που καλύπτουν περίπου κατά 90% τη συνολική κατανάλωση ενέργειας για λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού.

Παράλληλα, η INTERAMERICAN πρωτοστατεί σε τοπικό επίπεδο για την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν σήμερα, παγκοσμίως, την ασφαλιστική βιομηχανία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων και την κλιματική αλλαγή. Η εταιρεία είναι η μοναδική από την ελληνική ασφαλιστική αγορά που προσυπέγραψε πέρυσι, μαζί με μεγάλους διεθνείς ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς οργανισμούς, τη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας των Αρχών της Αειφόρου Ασφάλισης από τον Περιβαλλοντικό Τομέα του ΟΗΕ (UN Environment’s Principles for Sustainable Insurance - PSI) για την προστασία των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Άλλωστε, η INTERAMERICAN αποτελεί ιδρυτικό μέλος των PSI (Rio de Janeiro, 2012). Ήδη, από τον Περιβαλλοντικό Τομέα του ΟΗΕ (UNEPFI, του οποίου η εταιρεία είναι μέλος από το 2006) εκπονείται σχετικά και έχει κοινοποιηθεί από τον περασμένο Μάιο το σχέδιο ενός πρώτου οδηγού για τον παγκόσμιο κλάδο ασφαλίσεων, που θα δώσει τις πρακτικές κατευθύνσεις στις εταιρείες οι οποίες συνυπέγραψαν τη Διακήρυξη για τα Μνημεία. Η εν λόγω πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με τη σύμπραξη της WWF και της UNESCO, αφορά στην προστασία 1.100 τοποθεσιών στον παγκόσμιο χάρτη, που χαρακτηρίζονται από το μοναδικό φυσικό κάλλος ή την πολιτιστική αξία ή και τα δύο μαζί.

«Η επιχειρηματική βιωσιμότητα προκύπτει από τη σύνθεση οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων και για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Διαχειριζόμαστε φυσικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους, ταυτόχρονα είμαστε και θεσμικοί επενδυτές και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως οι παρεμβάσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας μπορούν να συμβάλουν, κατ’ αναλογία της σημαντικής δυναμικής της, στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και στην αποκατάσταση των ισορροπιών στο φυσικό περιβάλλον» τονίζει ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της ΙΝΤERAMERICAN.

Η συμμετοχή της εταιρείας σε παγκόσμιες πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της -οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές ρύπων- η διαχείριση κατανάλωσης ενέργειας και φυσικών πόρων, η διαχείριση αποβλήτων (μείωση κατανάλωσης χαρτιού στο πλαίσιο της πολιτικής για την απόλυτη ψηφιοποίηση των εργασιών, ανακύκλωση χαρτιού, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταριών αυτοκινήτου και υγρών αποβλήτων του συνεργείου CarPoint, αποτέφρωση/αποστείρωση επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων των ιδιόκτητων υποδομών υγείας) μετρώνται μεθοδικά και καταγράφονται ποσοτικά στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της INTERAMERICAN, καθώς επίσης και οι εταιρικές πρωτοβουλίες και δράσεις για το αστικό και περιαστικό περιβάλλον.

Η INTERAMERICAN κατά του Καπνίσματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η ομάδα εργαζομένων «It's4U» της INTERAMERICAN, που λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες εντός της εταιρικής κοινωνίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας του προσωπικού, ανέδειξε τα αποτελέσματα της εσωτερικής καμπάνιας για τη διακοπή της βλαβερής συνήθειας με τη μέθοδο Allen Carr, η οποία παρέχεται δωρεάν στους εργαζομένους που ενδιαφέρονται. 11 εργαζόμενοι σε σύνολο 21 -δηλαδή περίπου ένας στους δύο- που παρακολούθησαν το σεμινάριο, κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα και ήδη, έχει προγραμματιστεί νέο σεμινάριο για ενδιαφερομένους, στις 18 Ιουνίου.

Η μέθοδος «Allen Carr's Easyway» είναι μiα επτάωρη συνεδρία με εκπαιδευμένο εισηγητή. Κατά τη διάρκειά της, παρέχονται τακτά διαλείμματα για κάπνισμα, μέχρι να φθάσουν οι καπνιστές στο σημείο να είναι χαρούμενοι που θα καπνίσουν το τελευταίο τσιγάρο τους. Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με μια 20λεπτη χαλαρωτική άσκηση. Η «Allen Carr’s Easyway» λειτουργεί αντίθετα από τη μέθοδο της «Ισχυρής Θέλησης» και δεν επικεντρώνεται στους λόγους για τους οποίους ο καπνιστής δεν πρέπει να καπνίζει.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία (Eurostat, World Health Organization, ΕΛΣΤΑΤ) 45% των Ελλήνων και 25% των Ελληνίδων καπνίζουν συστηματικά. Στην Ευρώπη, η συνήθεια οδηγεί στον θάνατο 700.000 ανθρώπους και είναι αιτία των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα κατά 90% στους άνδρες και κατά 80% στις γυναίκες, ενώ τα ίδια ποσοστά αφορούν και σε Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Λόγω του ισχυρού εθισμού, οι μέθοδοι αντιμετώπισης θα πρέπει να προσιδιάζουν στον χαρακτήρα του καπνιστή με σύνθεση ενεργειών, ενώ και η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντική.

Για την INTERAMERICAN η επιδίωξη της ευζωίας είναι κατά πολύ ευρύτερη της ασφαλιστικής κάλυψης στη λογική του νέου, πρωτοποριακού σύστημα υγείας «bewell» και της δέσμης παρεχόμενων υπηρεσιών πέρα από την ασφάλιση, που η εταιρεία δημιουργεί με το οικοσύστημα υγείας για πρόληψη (διατροφή, άσκηση, υγιεινός τρόπος ζωής, τακτικός έλεγχος υγείας κ.λπ.). Φυσικά, η πολιτική υγείας της INTERAMERICAN βρίσκει, ταυτόχρονα με τους ασφαλισμένους, εφαρμογή και στους εργαζομένους της.  

Οι εργαζόμενοι της INTERAMERICAN στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Στο πλαίσιο του εταιρικού προγράμματος «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας» και της τροφοδοσίας των εργαζομένων της εταιρείας με σημαντικές πολιτισμικές εμπειρίες εκτός εργασίας, ο τομέας Εταιρικής Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN οργάνωσε επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, στις 12 και 24 Μαΐου. Περισσότερα από 100 άτομα ξεναγήθηκαν από το επιστημονικό δυναμικό του Αστεροσκοπείου σε αυτό το μοναδικό κέντρο επιστημονικής έρευνας και αναφοράς, που περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Ερευνών και Τηλεσκόπησης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Οι επισκέπτες, εργαζόμενοι της εταιρείας και οι συνοδοί τους, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και τη σύγχρονη λειτουργική του Αστεροσκοπείου, να θαυμάσουν τη βιβλιοθήκη του με τις σπάνιες εκδόσεις και τον περίφημο χάρτη της Σελήνης που σχεδίασε ο Ιούλιος Σμιθ, να δουν την εντυπωσιακή ανασύνθεση με σύγχρονα υλικά και την πιθανολογούμενη λειτουργία και χρήση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και ακόμη, να παρατηρήσουν τον έναστρο ουρανό με ένα εκ των δύο τηλεσκοπίων που διαθέτει το Αστεροσκοπείο. Η ξενάγηση διανθίστηκε από τη συναρπαστική αφηγηματική παρουσίαση της Δρος Αναστασίας Φιόρη «Περί Αστερισμών και Μυθολογίας», αποκλειστικά για τους εργαζομένους της INTERAMERICAN, που αποκάλυψε τη σύνδεση των αστερισμών με την ελληνική μυθολογία, την προέλευση της ονομασίας τους και τη χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, από την αρχαιότητα.

Το οικοδόμημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που οφείλεται σε δωρεά του βαρώνου Γεωργίου Σίνα (1840), τότε προξένου της Ελλάδος στη Βιέννη και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, εγκαταστάθηκε στην κορυφή του λόφου των Νυμφών το 1842, ενώ το κτήριο του Διοικητηρίου οικοδομήθηκε το 1898 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ. Η επιλογή της περιοχής για την εγκατάστασή του συνδέεται με το περίφημο «Ηλιοτρόπιον» (433 π.Χ.) του αστρονόμου και γεωμέτρη Μέτωνος. 

Η INTERAMERICAN οργανώνει τακτικά για το ανθρώπινο δυναμικό της εκδηλώσεις για τη γνωριμία της απτής παράδοσης (μνημείων, έργων Τέχνης, αρχιτεκτονημάτων κ.λπ.), καθώς και της πνευματικής - λόγιας και λαϊκής παράδοσης, με σκοπό την ευρύτερη υποστήριξη της ποιότητας ζωής (παιδείας και αναψυχής) στην εταιρική κοινωνία.

Η INTERAMERICAN πολλαπλασιάζει την αξία αλληλεπίδρασης με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

Η σχέση αλληλεπίδρασης, που έχει αναπτύξει η INTERAMERICAN με την Κίνηση Πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ, διευρύνεται, με θετικές συνέπειες για την εταιρική και την ευρύτερη κοινωνία. Πέρα από τη χορηγική συνεισφορά της εταιρείας στο πολιτισμικό προϊόν που παράγεται από το σωματείο, η INTERAMERICAN μεταβολίζει αξία στο ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς επίσης σε παιδιά και ενηλίκους, δημιουργώντας ευκαιρίες επαφής με την κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία τροφοδοτεί και επιβραβεύει για τρίτη χρονιά το ενδιαφέρον των ανθρώπων της για τους αρχαίους χώρους δρωμένων και θέασης, που αποτελούν αντικείμενο έργου του σωματείου, παρέχοντας τη συνδρομή φυσικού μέλους στο ΔΙΑΖΩΜΑ σε 14 στελέχη και εργαζομένους της. Εξασφαλίζεται, έτσι, η δυνατότητα μιας ιδιαίτερης εμπειρίας τους, σε βιωματικό και γνωστικό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους στις δραστηριότητες του σωματείου. Αντιστοίχως για την INTERAMERICAN, το όφελος αντανακλάται στην ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας και συνοχής, ενώ προσεγγίζεται περισσότερο ο στόχος να αισθάνονται για την εταιρεία υπερήφανοι οι άνθρωποί της.

Παράλληλα η INTERAMERICAN, με πρωτοβουλίες ψυχαγωγικής εκπαίδευσης, που έρχονται να προστεθούν στο πρόγραμμα «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας» το οποίο υλοποιεί για τους εργαζομένους της εδώ και αρκετά χρόνια, εξοικειώνει ομάδες παιδιών και ενηλίκων με την αρχαιολογία και το πολιτισμικό απόθεμα του τόπου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία οργάνωσε πρόσφατα την παρουσίαση αφηγηματικής - μουσικής παράστασης του αρχαιολογικού παραμυθιού «Το ταξίδι της Κυμοθόης» της αρχαιολόγου συγγραφέως Εύης Παπαδοπούλου, από την ίδια και τον μουσικό Νίκο Ξανθούλη, στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης για το σύνολο των παιδιών της κοινότητας. Με την πρωτοβουλία αυτή, εκπληρώθηκε πρακτικά και η συνέχεια της πολυετούς υποστήριξης που παρέχει η INTERAMERICAN, με ποικίλους τρόπους, στον οργανισμό SOS Ελλάδος και στις δομές του, ενώ ευαισθητοποιήθηκε και κινητοποιήθηκε σχετικά και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της εταιρείας, συνδράμοντας για τη διανομή του βιβλίου και του cd του παραμυθιού στα παιδιά του Χωριού SOS.

«Η Φωνή των Ονείρων»

Εξελίσσοντας τη συμβολή της στην ανάδειξη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και της θεουργικής ιατρικής κατά την αρχαιότητα, εξάλλου, η INTERAMERICAN πρότεινε και υποστήριξε την υλοποίηση συγγραφής ενός πολιτιστικού αφηγήματος (cultural storytelling) με θέμα το Ασκληπιείο, που βασίζεται σε μια λίθινη στήλη - αρχαιολογικό εύρημα το οποίο αναφέρεται στην ιστορία ίασης του ασθενούς Απελλά από τον Ασκληπιό. Το αφήγημα, με τίτλο «Η Φωνή των Ονείρων», γίνεται «όχημα» μιας πρωτότυπης ξενάγησης στους χώρους και τις τελετουργίες του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και είναι γραμμένο από την αρχαιολόγο συγγραφέα Εύη Παπαδοπούλου, με εικονογράφηση της εικαστικού Φωτεινής Στεφανίδη. Η έντυπη έκδοσή του συμπληρώνεται από ψηφιακή εφαρμογή που, διαδικτυακά με χρήση smartphone ή tablet, παρέχει μια σύντομη πληροφόρηση για τέσσερα βασικά σημεία αναφοράς του ιερού χώρου: τον Ναό του Ασκληπιού, το Άβατο, τη Θόλο και το Θέατρο, που αποτελούσε μέρος της θεραπευτικής αγωγής για τους επισκέπτες του Ασκληπιείου κατά την αρχαιότητα (https://create.cliomuseapp.com/tourExperience/273/1).

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN με το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι συνδεδεμένη, ως εταιρικό μέλος, από το 2013. Η εταιρεία, συνδυάζοντας το επιχειρησιακό ενδιαφέρον της για την υγεία με το πολιτισμικό, συνέβαλε ως κύρια χορηγός για την εκπόνηση μελέτης, σχετικής με το έργο ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, λίκνου της υγείας. Η εν λόγω μελέτη αποτέλεσε πρόκριμα για τη χρηματοδότηση του έργου που, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η INTERAMERICAN συνυπέγραψε πρόσφατα και τη Διακήρυξη (αποτέλεσμα σύμπραξης του UN Environment’s Principles for Sustainable Insurance Initiative, της WWF και του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) για την προστασία των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, 1.100 τοποθεσιών που είναι αναγνωρισμένες για το μοναδικό φυσικό κάλλος ή/και την μοναδικής αξίας πολιτιστική αναφορά τους.

Η INTERAMERICAN στη Μέση Εκπαίδευση, για τον Χρηματοοικονομικό και Ασφαλιστικό Αλφαβητισμό μαθητών

Με ιδιαίτερη επιτυχία εξελίσσεται το πρόγραμμα της INTERAMERICAN για τον Χρηματοοικονομικό και Ασφαλιστικό Αλφαβητισμό μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τη συνεργασία της εξειδικευμένης ΜΚΟ  «The Tipping Point». Το πρόγραμμα, βασισμένο σε τηλε-συνεδρίες μεντόρων με μαθητές γυμνασίων και λυκείων που συμμετέχουν σε αυτό σε ώρα μαθήματος και με τους καθηγητές τους συντονιστές, υποστηρίζεται από στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας στον ρόλο του μέντορα. Ήδη, στο πρόγραμμα είναι εντεταγμένοι 15 μέντορες - στελέχη και συνεργάτες πωλήσεων της INTERAMERICAN. Έχουν πραγματοποιηθεί 13 ομαδικές συνεδρίες, τις οποίες παρακολούθησαν 372 μαθητές, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες 5 συνεδρίες. Από την εταιρεία, συμμετείχαν στις συνεδρίες οι Λ. Τουρνατζής, Γ. Χατζάκης, Ν. Φίλιππας, Μ. Κούτης, Α. Αβδούλας και Μ. Φραγκουλόπουλος, οι οποίοι έχουν καλύψει τις θεματικές: «Επαγγέλματα του μέλλοντος», «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός», «Ασφαλιστικός Σύμβουλος: δεξιότητες και χαρακτηριστικά», «Μία τυπική μέρα ενός Ασφαλιστικού Συμβούλου», «Χρηματοοικονομικά και θέματα Ασφάλισης», «Πληθωρισμός και αγοραστική δύναμη του Χρήματος» και «Marketing και Διαφήμιση στον Ασφαλιστικό Κλάδο». Τα θέματα επιλέγονται με τη συνεργασία της χορηγού εταιρείας, της «The Tipping Point» και των εκπαιδευτικών των γυμνασίων/λυκείων που συμμετέχουν -εκφράζοντας και το θεματικό ενδιαφέρον των μαθητών- ενώ η διαδικασία διασφαλίζεται από την σχετική αδειοδότηση του υπουργείου Παιδείας.

Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών της INTERAMERICAN ο Νίκος Φίλιππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και συνεργάτης της εταιρείας, τόσο ως υπεύθυνος του INTERAMERICAN Research Center όσο και ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού με το οποίο συνεργάζεται η INTERAMERICAN για τον ίδιο σκοπό, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πετρούπολης και μίλησε σε μαθητές 11-12 ετών για το χρήμα και την αποταμίευση. Κατά την εκδήλωση, που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και γονείς των μαθητών και οργανώθηκε με τη διαμεσολάβηση της ασφαλιστικής συμβούλου της εταιρείας, Κατερίνας Στέφου-Χαϊτογλου, διανεμήθηκαν και τα εκπαιδευτικά, εικονογραφημένα βιβλία του καθηγητή για την οικονομία και το χρήμα, «Αποταμιεύοντας για το μέλλον μας!» και «Προγραμματίζοντας για το μέλλον μας!». Τα βιβλία έχουν εκδοθεί με χορηγία της εταιρείας.

Η INTERAMERICAN 15 χρόνια πρωτοστατεί στην ασφαλιστική αγορά για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Υπευθυνότητα

·  Η εταιρεία στην «πρώτη γραμμή» και για το «New Deal for Europe»

· 196,90 εκατ. ευρώ το Κοινωνικό Προϊόν της INTERAMERICAN το 2018

 

Την κοινή δήλωση των 100 Διευθυνόντων Συμβούλων Ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οργανισμών, με την οποία απευθύνουν πρόσκληση σε δράση για μια νέα διαπραγμάτευση για την Ευρώπη (CEOs to Action and Collabotation for a New Deal for Europe) προσυπέγραψε η INTERAMERICAN, δια του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Γιάννη Καντώρου.

Η δήλωση δημοσιοποιήθηκε από το βήμα του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του οποίου οι εργασίες αναπτύχθηκαν στις 7 Μαΐου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 400 και πλέον συνέδρων. Εκ μέρους της Ελλάδος η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του CSR Hellas και μέλος του Δ.Σ. του CSR Europe, κατά το Συνέδριο τόνισε την επιτακτική ανάγκη για μια κοινή προσπάθεια στους άξονες:

·  αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της με καινοτόμες προσεγγίσεις και υπευθυνότητα για το παρόν και το μέλλον,

· εδραίωσης της εμπιστοσύνης, της συνεννόησης και αλληλεγγύης, που αποτελούν προϋπόθεση για την επίλυση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων,

·  θεμελίωσης και σεβασμού των κοινά αποδεκτών προτύπων και αρχών για τη διαφάνεια και τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές, και 

·   εναρμόνισης των πολιτικών μας με το κοινό όραμα για το 2030.

Από την Ελλάδα συμμέτοχοι στην πρόσκληση, εκτός της INTERAMERICAN, σε πρώτη φάση ήταν άλλες 21 Ελληνικές επιχειρήσεις, μέλη του Δικτύου CSR Hellas. H INTERAMERICAN είναι η μοναδική από την Ελλάδα ασφαλιστική εταιρεία στον αρχικό πυρήνα των Ευρωπαϊκών οργανισμών που πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια ευθύνης και πρωτοβουλιών. Αναφορικά με το «New Deal for Europe», οι επιχειρήσεις, οι κλαδικοί και άλλοι φορείς, η κοινωνία των πολιτών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καλούνται να συμμετάσχουν σε διαδικασίες διαλόγου για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνεργατικές πλατφόρμες και να χρηματοδοτηθούν μοντέλα για την εφαρμογή μιας βιώσιμης, κυκλικής και ψηφιακής οικονομίας, που θα ενισχύσει τη δια βίου απασχολησιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Αυτή την ανάγκη υπογράμμισε και κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα και τις προοπτικές της INTERAMERICAN ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιάννης Καντώρος.

 

Εφαρμογή των SDGs στην Πράξη

 

Η INTERAMERICAN, ήδη -όπως αναδείχθηκε και στην τελευταία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, που εξέδωσε κατά το 2018- έχει υιοθετήσει και ενσωματώσει πλήρως στη στρατηγική της την επιταγή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (UN Sustainable Development Goals).

Πρακτικά, άλλωστε, «η INTERAMERICAN με το ευρύτατο φάσμα των επιχειρηματικών - οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών της εφάπτεται, ήδη, των 15 από τους 17 Στόχους - σε αρκετούς μάλιστα από χρόνια και πριν, ακόμη, αυτοί αποτελέσουν διεθνή κατευθυντήριο κώδικα. Η εταιρεία εστιάζει εμφαντικά στην καλύτερη υγεία (Στόχος 3), την αντιμετώπιση της φτώχειας (Στόχος 1), την αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη (Στόχος 8), την καινοτομία και τις υποδομές (Στόχος 9), την ποιοτική εκπαίδευση (Στόχος 4) και τον πολιτισμό, ενώ οι συνεργασίες (Στόχος 17) με κοινωνικούς φορείς και λοιπούς εταίρους ξεπερνούν τις 20, αποτελώντας τον μοχλό μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας για τη δημιουργία αξίας» επισημαίνει ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, τονίζοντας πως αυτό γίνεται παράλληλα με την ενδυνάμωση της κουλτούρας της εταιρικής κοινωνίας για την υπευθυνότητα.

Ειδικότερα στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά, η εταιρεία έχει δείξει τον δρόμο από το 2004 με οργανωμένη προσέγγιση (σχέδιο πέντε πυλώνων «Πράξεις Ζωής»), αλλά και με τακτικές, πιστοποιημένες με εξωτερική επαλήθευση Εκθέσεις Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης από το 2008 (έως σήμερα, εννέα Εκθέσεις), που προοδευτικά έχουν εξελιχθεί και ανταποκρίνονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο απαιτήσεων λογοδοσίας. Η περυσινή Έκθεση συντάχθηκε σύμφωνα με το νέο πρότυπο Global Reporting Initiative Standards και διακρίθηκε μεταξύ των τριών κορυφαίων σε πληρότητα στην Ελλάδα.

Δεσμευτικές Διασυνδέσεις

 

Η INTERAMERICAN, πέρα από κύριο μέλος του Global Compact για την Ελλάδα από το 2008 και ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου φορέα Global Compact Network Hellas (2019), που προτάσσει την εφαρμογή των δέκα Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου, αποτελεί και κύριο μέλος του δικτύου CSR Hellas από το 2007, ενώ έχει ενταχθεί στην Οικονομική Πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Ο.Η.Ε. (UNEPFI) -η μοναδική από την Ελληνική ασφαλιστική αγορά- από το 2006. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία είναι και ιδρυτικό μέλος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τις Αρχές της Αειφόρου Ασφάλισης του UNEPFI (Principles for Sustainable Insurance - PSI, 2012). Ακόμη, η INTERAMERICAN από το 2015 είναι συντεταγμένη με τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και αξιολογείται ως «The Most Sustainable Company».

196,90 εκατ. το Κοινωνικό Προϊόν – Απολογιστικά η Υπευθυνότητα

 

Οικονομικά, η INTERAMERICAN αποδίδει ιδιαίτερα υψηλό Κοινωνικό Προϊόν (μισθοί και παροχές, εισφορές σε ταμεία, φόροι, μέρισμα σε μετόχους, επενδύσεις σε εξοπλισμό, αμοιβές διαμεσολάβησης και προμηθευτών, δαπάνες ενεργειών Ε.Κ.Ε.). Η οικονομική αξία που διανεμήθηκε κατά το 2018 ανήλθε στα 196,90 εκατ. ευρώ, ενώ το Κοινωνικό Προϊόν το 2017 είχε φθάσει τα 173,64 εκατ. και το 2016 τα 144,45 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία από το 2017 έχει εναρμονιστεί κανονιστικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 95/2014 και τον νέο νόμο 4403/2016 ενσωμάτωσής της στο Εθνικό Δίκαιο, για την υποχρέωση συμπερίληψης Μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών στις ετήσιες οικονομικές Εκθέσεις της. Η INTERAMERICAN εξέδωσε πέρυσι εμπεριστατωμένη, υποδειγματικά αναλυτική, σχετική αναφορά ενοποιημένη με την οικονομική Έκθεση και την επαναλαμβάνει και φέτος, ανεξάρτητα από την παράλληλη, λεπτομερέστερη και αυτοτελή ´Εκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που εκδίδει ανά διετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός, οι δεσμεύσεις σε πρότυπα και οργανισμούς στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και η λογοδοσία Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην INTERAMERICAN έχουν αναπτυχθεί κατά την τελευταία 15ετία ανεξάρτητα, αυτόνομα και παράλληλα με τις πρωτοβουλίες και τον σχεδιασμό της μητρικής εταιρείας, με γνώμονα την προσαρμογή στις τοπικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες και ανάγκες. Φυσικά, ως προς τη στρατηγική και τις πολιτικές της, η ελληνική εταιρεία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με την ACHMEAστα βασικά σημεία.

Ημερολόγιο Δράσεων

X

Νοέμβριος 2019

S M T W T F S
27
28
29
30
31
1
2
 
 
 
 
 
 
 
3
4
5
6
7
8
9
 
 
 
 
 
 
 
10
11
12
13
14
15
16
 
 
 
 
 
 
 
17
18
19
20
21
22
23
 
 
 
 
 
 
 
24
25
26
27
28
29
30