Τα νέα μας

Τα νέα εταιρικής υπευθυνότητας

Η INTERAMERICAN πολλαπλασιάζει την αξία αλληλεπίδρασης με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

Η σχέση αλληλεπίδρασης, που έχει αναπτύξει η INTERAMERICAN με την Κίνηση Πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ, διευρύνεται, με θετικές συνέπειες για την εταιρική και την ευρύτερη κοινωνία. Πέρα από τη χορηγική συνεισφορά της εταιρείας στο πολιτισμικό προϊόν που παράγεται από το σωματείο, η INTERAMERICAN μεταβολίζει αξία στο ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς επίσης σε παιδιά και ενηλίκους, δημιουργώντας ευκαιρίες επαφής με την κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία τροφοδοτεί και επιβραβεύει για τρίτη χρονιά το ενδιαφέρον των ανθρώπων της για τους αρχαίους χώρους δρωμένων και θέασης, που αποτελούν αντικείμενο έργου του σωματείου, παρέχοντας τη συνδρομή φυσικού μέλους στο ΔΙΑΖΩΜΑ σε 14 στελέχη και εργαζομένους της. Εξασφαλίζεται, έτσι, η δυνατότητα μιας ιδιαίτερης εμπειρίας τους, σε βιωματικό και γνωστικό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους στις δραστηριότητες του σωματείου. Αντιστοίχως για την INTERAMERICAN, το όφελος αντανακλάται στην ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας και συνοχής, ενώ προσεγγίζεται περισσότερο ο στόχος να αισθάνονται για την εταιρεία υπερήφανοι οι άνθρωποί της.

Παράλληλα η INTERAMERICAN, με πρωτοβουλίες ψυχαγωγικής εκπαίδευσης, που έρχονται να προστεθούν στο πρόγραμμα «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας» το οποίο υλοποιεί για τους εργαζομένους της εδώ και αρκετά χρόνια, εξοικειώνει ομάδες παιδιών και ενηλίκων με την αρχαιολογία και το πολιτισμικό απόθεμα του τόπου μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία οργάνωσε πρόσφατα την παρουσίαση αφηγηματικής - μουσικής παράστασης του αρχαιολογικού παραμυθιού «Το ταξίδι της Κυμοθόης» της αρχαιολόγου συγγραφέως Εύης Παπαδοπούλου, από την ίδια και τον μουσικό Νίκο Ξανθούλη, στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης για το σύνολο των παιδιών της κοινότητας. Με την πρωτοβουλία αυτή, εκπληρώθηκε πρακτικά και η συνέχεια της πολυετούς υποστήριξης που παρέχει η INTERAMERICAN, με ποικίλους τρόπους, στον οργανισμό SOS Ελλάδος και στις δομές του, ενώ ευαισθητοποιήθηκε και κινητοποιήθηκε σχετικά και ο Σύλλογος Υπαλλήλων της εταιρείας, συνδράμοντας για τη διανομή του βιβλίου και του cd του παραμυθιού στα παιδιά του Χωριού SOS.

«Η Φωνή των Ονείρων»

Εξελίσσοντας τη συμβολή της στην ανάδειξη του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και της θεουργικής ιατρικής κατά την αρχαιότητα, εξάλλου, η INTERAMERICAN πρότεινε και υποστήριξε την υλοποίηση συγγραφής ενός πολιτιστικού αφηγήματος (cultural storytelling) με θέμα το Ασκληπιείο, που βασίζεται σε μια λίθινη στήλη - αρχαιολογικό εύρημα το οποίο αναφέρεται στην ιστορία ίασης του ασθενούς Απελλά από τον Ασκληπιό. Το αφήγημα, με τίτλο «Η Φωνή των Ονείρων», γίνεται «όχημα» μιας πρωτότυπης ξενάγησης στους χώρους και τις τελετουργίες του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και είναι γραμμένο από την αρχαιολόγο συγγραφέα Εύη Παπαδοπούλου, με εικονογράφηση της εικαστικού Φωτεινής Στεφανίδη. Η έντυπη έκδοσή του συμπληρώνεται από ψηφιακή εφαρμογή που, διαδικτυακά με χρήση smartphone ή tablet, παρέχει μια σύντομη πληροφόρηση για τέσσερα βασικά σημεία αναφοράς του ιερού χώρου: τον Ναό του Ασκληπιού, το Άβατο, τη Θόλο και το Θέατρο, που αποτελούσε μέρος της θεραπευτικής αγωγής για τους επισκέπτες του Ασκληπιείου κατά την αρχαιότητα (https://create.cliomuseapp.com/tourExperience/273/1 ).

Επισημαίνεται ότι η INTERAMERICAN με το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι συνδεδεμένη, ως εταιρικό μέλος, από το 2013. Η εταιρεία, συνδυάζοντας το επιχειρησιακό ενδιαφέρον της για την υγεία με το πολιτισμικό, συνέβαλε ως κύρια χορηγός για την εκπόνηση μελέτης, σχετικής με το έργο ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, λίκνου της υγείας. Η εν λόγω μελέτη αποτέλεσε πρόκριμα για τη χρηματοδότηση του έργου που, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η INTERAMERICAN συνυπέγραψε πρόσφατα και τη Διακήρυξη (αποτέλεσμα σύμπραξης του UN Environment’s Principles for Sustainable Insurance Initiative, της WWF και του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO) για την προστασία των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, 1.100 τοποθεσιών που είναι αναγνωρισμένες για το μοναδικό φυσικό κάλλος ή/και την μοναδικής αξίας πολιτιστική αναφορά τους.

Η INTERAMERICAN 15 χρόνια πρωτοστατεί στην ασφαλιστική αγορά για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Υπευθυνότητα

·  Η εταιρεία στην «πρώτη γραμμή» και για το «New Deal for Europe»

· 196,90 εκατ. ευρώ το Κοινωνικό Προϊόν της INTERAMERICAN το 2018

 

Την κοινή δήλωση των 100 Διευθυνόντων Συμβούλων Ευρωπαϊκών επιχειρηματικών οργανισμών, με την οποία απευθύνουν πρόσκληση σε δράση για μια νέα διαπραγμάτευση για την Ευρώπη (CEOs to Action and Collabotation for a New Deal for Europe) προσυπέγραψε η INTERAMERICAN, δια του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Γιάννη Καντώρου.

Η δήλωση δημοσιοποιήθηκε από το βήμα του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του οποίου οι εργασίες αναπτύχθηκαν στις 7 Μαΐου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 400 και πλέον συνέδρων. Εκ μέρους της Ελλάδος η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του CSR Hellas και μέλος του Δ.Σ. του CSR Europe, κατά το Συνέδριο τόνισε την επιτακτική ανάγκη για μια κοινή προσπάθεια στους άξονες:

·  αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της με καινοτόμες προσεγγίσεις και υπευθυνότητα για το παρόν και το μέλλον,

· εδραίωσης της εμπιστοσύνης, της συνεννόησης και αλληλεγγύης, που αποτελούν προϋπόθεση για την επίλυση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων,

·  θεμελίωσης και σεβασμού των κοινά αποδεκτών προτύπων και αρχών για τη διαφάνεια και τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές, και 

·   εναρμόνισης των πολιτικών μας με το κοινό όραμα για το 2030.

Από την Ελλάδα συμμέτοχοι στην πρόσκληση, εκτός της INTERAMERICAN, σε πρώτη φάση ήταν άλλες 21 Ελληνικές επιχειρήσεις, μέλη του Δικτύου CSR Hellas. H INTERAMERICAN είναι η μοναδική από την Ελλάδα ασφαλιστική εταιρεία στον αρχικό πυρήνα των Ευρωπαϊκών οργανισμών που πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια ευθύνης και πρωτοβουλιών. Αναφορικά με το «New Deal for Europe», οι επιχειρήσεις, οι κλαδικοί και άλλοι φορείς, η κοινωνία των πολιτών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καλούνται να συμμετάσχουν σε διαδικασίες διαλόγου για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν συνεργατικές πλατφόρμες και να χρηματοδοτηθούν μοντέλα για την εφαρμογή μιας βιώσιμης, κυκλικής και ψηφιακής οικονομίας, που θα ενισχύσει τη δια βίου απασχολησιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Αυτή την ανάγκη υπογράμμισε και κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα και τις προοπτικές της INTERAMERICAN ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιάννης Καντώρος.

 

Εφαρμογή των SDGs στην Πράξη

 

Η INTERAMERICAN, ήδη -όπως αναδείχθηκε και στην τελευταία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, που εξέδωσε κατά το 2018- έχει υιοθετήσει και ενσωματώσει πλήρως στη στρατηγική της την επιταγή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (UN Sustainable Development Goals).

Πρακτικά, άλλωστε, «η INTERAMERICAN με το ευρύτατο φάσμα των επιχειρηματικών - οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών της εφάπτεται, ήδη, των 15 από τους 17 Στόχους - σε αρκετούς μάλιστα από χρόνια και πριν, ακόμη, αυτοί αποτελέσουν διεθνή κατευθυντήριο κώδικα. Η εταιρεία εστιάζει εμφαντικά στην καλύτερη υγεία (Στόχος 3), την αντιμετώπιση της φτώχειας (Στόχος 1), την αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη (Στόχος 8), την καινοτομία και τις υποδομές (Στόχος 9), την ποιοτική εκπαίδευση (Στόχος 4) και τον πολιτισμό, ενώ οι συνεργασίες (Στόχος 17) με κοινωνικούς φορείς και λοιπούς εταίρους ξεπερνούν τις 20, αποτελώντας τον μοχλό μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας για τη δημιουργία αξίας» επισημαίνει ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, τονίζοντας πως αυτό γίνεται παράλληλα με την ενδυνάμωση της κουλτούρας της εταιρικής κοινωνίας για την υπευθυνότητα.

Ειδικότερα στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά, η εταιρεία έχει δείξει τον δρόμο από το 2004 με οργανωμένη προσέγγιση (σχέδιο πέντε πυλώνων «Πράξεις Ζωής»), αλλά και με τακτικές, πιστοποιημένες με εξωτερική επαλήθευση Εκθέσεις Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης από το 2008 (έως σήμερα, εννέα Εκθέσεις), που προοδευτικά έχουν εξελιχθεί και ανταποκρίνονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο απαιτήσεων λογοδοσίας. Η περυσινή Έκθεση συντάχθηκε σύμφωνα με το νέο πρότυπο Global Reporting Initiative Standards και διακρίθηκε μεταξύ των τριών κορυφαίων σε πληρότητα στην Ελλάδα.

Δεσμευτικές Διασυνδέσεις

 

Η INTERAMERICAN, πέρα από κύριο μέλος του Global Compact για την Ελλάδα από το 2008 και ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου φορέα Global Compact Network Hellas (2019), που προτάσσει την εφαρμογή των δέκα Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου, αποτελεί και κύριο μέλος του δικτύου CSR Hellas από το 2007, ενώ έχει ενταχθεί στην Οικονομική Πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Ο.Η.Ε. (UNEPFI) -η μοναδική από την Ελληνική ασφαλιστική αγορά- από το 2006. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία είναι και ιδρυτικό μέλος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τις Αρχές της Αειφόρου Ασφάλισης του UNEPFI (Principles for Sustainable Insurance - PSI, 2012). Ακόμη, η INTERAMERICAN από το 2015 είναι συντεταγμένη με τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας και αξιολογείται ως «The Most Sustainable Company».

196,90 εκατ. το Κοινωνικό Προϊόν – Απολογιστικά η Υπευθυνότητα

 

Οικονομικά, η INTERAMERICAN αποδίδει ιδιαίτερα υψηλό Κοινωνικό Προϊόν (μισθοί και παροχές, εισφορές σε ταμεία, φόροι, μέρισμα σε μετόχους, επενδύσεις σε εξοπλισμό, αμοιβές διαμεσολάβησης και προμηθευτών, δαπάνες ενεργειών Ε.Κ.Ε.). Η οικονομική αξία που διανεμήθηκε κατά το 2018 ανήλθε στα 196,90 εκατ. ευρώ, ενώ το Κοινωνικό Προϊόν το 2017 είχε φθάσει τα 173,64 εκατ. και το 2016 τα 144,45 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία από το 2017 έχει εναρμονιστεί κανονιστικά με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 95/2014 και τον νέο νόμο 4403/2016 ενσωμάτωσής της στο Εθνικό Δίκαιο, για την υποχρέωση συμπερίληψης Μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών στις ετήσιες οικονομικές Εκθέσεις της. Η INTERAMERICAN εξέδωσε πέρυσι εμπεριστατωμένη, υποδειγματικά αναλυτική, σχετική αναφορά ενοποιημένη με την οικονομική Έκθεση και την επαναλαμβάνει και φέτος, ανεξάρτητα από την παράλληλη, λεπτομερέστερη και αυτοτελή ´Εκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που εκδίδει ανά διετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός, οι δεσμεύσεις σε πρότυπα και οργανισμούς στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και η λογοδοσία Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στην INTERAMERICAN έχουν αναπτυχθεί κατά την τελευταία 15ετία ανεξάρτητα, αυτόνομα και παράλληλα με τις πρωτοβουλίες και τον σχεδιασμό της μητρικής εταιρείας, με γνώμονα την προσαρμογή στις τοπικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες και ανάγκες. Φυσικά, ως προς τη στρατηγική και τις πολιτικές της, η ελληνική εταιρεία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με την ACHMEAστα βασικά σημεία.

«Πράξεις Ζωής» με συμπράξεις και εθελοντισμό της INTERAMERICAN, πριν το Πάσχα

Όπως κάθε χρόνο πριν το Πάσχα, η INTERAMERICAN φιλοξένησε και φέτος στα κεντρικά γραφεία της δυο bazaars κοινωνικών φορέων με σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο. Τα bazaars κινητοποίησαν τους εργαζομένους και συνεργάτες της εταιρείας για αγορές, προς ενίσχυση της Σχεδίας ΚΟΙΝΣΕΠ και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», προσθέτοντας αξία στην πολυετή σχέση πολύπλευρης υποστήριξης που έχει κτίσει η INTERAMERICAN με τους εν λόγω οργανισμούς.

Ειδικότερα με τη Σχεδία ΚΟΙΝΣΕΠ οργανώθηκε το καλλιτεχνικό εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων αντικειμένων «σχεδία αρτ», στο οποίο συμμετείχαν 15 εργαζόμενοι της εταιρείας που, υπό την καθοδήγηση των ανθρώπων της Σχεδίας δημιούργησαν τα δικά τους αντικείμενα τα οποία και διατέθηκαν προς πώληση. Το εργαστήριο «σχεδία αρτ», που έχει ξεκινήσει το περιοδικό δρόμου «σχεδία», βασίζεται στην ιδέα της αξιοποίησης του χαρτιού των παλαιών τευχών του, ως πρώτης ύλης για την κατασκευή πρωτότυπων χρηστικών ειδών. Συνάνθρωποί μας -άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας- που περιβάλλονται υποστηρικτικά από τον ΜΚΟ «Διογένης» και είναι πωλητές του περιοδικού, δίνουν ένα απλό παράδειγμα λειτουργικής για την κυκλικότητα - upcycling της ύλης, με ευεργετικό περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο. Λωρίδες χαρτιού από παλαιά αντίτυπα μεταμορφώνονται σε προϊόντα εξαιρετικής αισθητικής και ποιότητας, καθώς και πολύ χαμηλού κόστους: καλάθια, φωτιστικά, επιτοίχια και επιτραπέζια αντικείμενα διατίθενται από το υποκατάστημα της «σχεδίας» στο Σύνταγμα (Στοά Εμπόρων, Βουλής 8-10), ενώ είδη διατίθενται και από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη. Σύντομα το σπίτι της «σχεδίας» θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του στο ισόγειο της οδού Κολοκοτρώνη, αριθμός 56.

Η Σχεδία ΚΟΙΝΣΕΠ στην πραγματικότητα αποτελεί όχι απλά συνέχεια, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της ΜΚΟ «Διογένης». Η INTERAMERICAN, πέρα από την υποστήριξη που παρέχει από το 2007 στην ετήσια καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» της με ασφαλιστική κάλυψη της ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων, ασφαλίζει τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού και υποστηρίζει σταθερά την προώθηση του περιοδικού δρόμου «σχεδία» από το 2014, παρέχοντας και σημεία πώλησης στα γραφεία της κάθε μήνα. Έχουν διατεθεί περί τις 2.800 τεύχη έως σήμερα, με την εθελοντική συνδρομή και των εργαζομένων της εταιρείας. Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (INSP, www.insp.ngo). Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τα περιοδικά δρόμου, η «σχεδία» δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.), αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες: είναι άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι και, γενικότερα, άνθρωποι που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες μορφές τους. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4 ευρώ), το 62,5% (δηλαδή τα 2,50 ευρώ) αφορούν απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Πωλητής της «σχεδίας» φιλοξενήθηκε και στον χώρο του πρόσφατου Συνεδρίου της INTERAMERICAN, κατά το οποίο η εταιρεία βράβευσε τον οργανισμό για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελεί.

Επισημαίνεται ότι ο ΜΚΟ «Διογένης» αξιολογείται με την υψηλότερη βαθμολογία (10) με βάση τους πίνακες οικονομικής επίδοσης του Charity Navigator, διεθνούς κύρους αξιολογητή φιλανθρωπικών οργανώσεων και δομών αλληλεγγύης, δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ για κάθε 1 ευρώ που δαπανά δημιουργείται περίπου πενταπλάσια αξία από τις δραστηριότητές της για την ελληνική οικονομία. Στις φετινές προ-πασχαλινές εκδηλώσεις της INTERAMERICAN, που επιλέγει με ανάλογα κριτήρια μετρήσιμου έργου κοινωνικής αξίας όλους τους εταίρους της για συμπράξεις στο πλαίσιο του ευρύτατου σχεδίου υπευθυνότητας «Πράξεις Ζωής», περιλαμβάνονται και οι δράσεις (συγκέντρωσης αγαθών για διανομή, πρόληψης για την υγεία, περιβαλλοντικές) που αναπτύχθηκαν στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδος, για έβδομη χρονιά διαδοχικά, με την οργανωτική σύμπραξη της εταιρείας και της ιστορικής πατρινής εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Η INTERAMERICAN και φέτος «πυλώνας» της Εβδομάδας Αλληλεγγύης στην Πάτρα

Για έβδομη χρονιά, η INTERAMERICAN και η εφημερίδα «Πελοπόννησος» -και ο ιστότοπος pelop.gr- συνδιοργάνωσαν την Εβδομάδα Αλληλεγγύης, που αποτελεί πλέον θεσμό κοινωνικής συνεισφοράς και υποστήριξης των ευπαθών ομάδων όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Ελλάδα. Με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος - της Διεύθυνσης Υγείας, της Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Δυτικής Ελλάδος, η ιστορική εφημερίδα και η INTERAMERICAN συγκέντρωσαν κάτω από την ομπρέλα του μηνύματος «Όλοι μαζί, μια αλυσίδα!» πλήθος φορέων. Δήμοι, Κοινότητες, κοινωνικές οργανώσεις, ομάδες εθελοντών, τοπικές επιχειρήσεις, διαγνωστικά κέντρα υγείας και γιατροί, αθλητικοί σύλλογοι, σχολεία και γυμνάσια συνέπραξαν,  όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πριν το Πάσχα, από τις 15 έως και τις 20 Απριλίου, για την απόλυτη επιτυχία των εκδηλώσεων που είχαν στο κέντρο τους τον άνθρωπο.

Αναπτύχθηκαν δράσεις για τη συγκέντρωση τροφίμων στα σουπερμάρκετ της πόλης, σε εταιρείες που ανέλαβαν πρωτοβουλίες -και στο γραφείο Πάτρας της INTERAMERICAN- σε αγώνες ποδοσφαίρου (παγκαλαβρυτινό τουρνουά και στα γήπεδα Ζαρουχλέικων και Σαραβαλίου) και μπάσκετ (από τον Σύλλογο «Προμηθέας» της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας). Οι σημαντικές ποσότητες που συγκεντρώθηκαν, διατέθηκαν στη Μητρόπολη Πάτρας, στη «Φωλιά του Παιδιού», στον Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού, στην «Κιβωτό της Αγάπης», στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS, στον Ερυθρό Σταυρό και στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Πλούσια ήταν και η συγκομιδή παιδικών βιβλίων, παιδικών ρούχων και παιχνιδιών, καθώς και ρούχων για ενηλίκους και ειδών υγιεινής. Στον τομέα της υγείας, η Κινητή Μονάδα της Περιφέρειας στάθμευσε σε αρκετές γειτονιές της Πάτρας για λιπιδαιμικό έλεγχο, υπερηχογράφημα κοιλιακής αορτής και τεστ για αλλεργία. Εκτός Πάτρας, δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα υγείας και πρόληψης αναπτύχθηκαν και σε Αγρίνιο και Πύργο. Για καλύτερο περιβάλλον, μαθητές της μέσης εκπαίδευσης ανέλαβαν τον καθαρισμό του άλσους στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, ενώ στα Καλάβρυτα οργανώθηκε ενημέρωση των μαθητών του δημοτικού σχολείου για την ανακύκλωση.

Για την INTERAMERICAN, που κινητοποίησε το δυναμικό και τους συνεργάτες του Διοικητικού Γραφείου Πωλήσεων στην Πάτρα, φίλους και πελάτες -πέρα από την οικονομική συνδρομή της εταιρείας στη διοργάνωση της Εβδομάδας Αλληλεγγύης- ήταν μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί η αποστολή της. Η εταιρεία σκοπό έχει «να βοηθά τους ανθρώπους να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα», αναλαμβάνοντας και την υποστήριξη, με πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης εδώ και δεκαπέντε χρόνια, του δικαιώματος όλων των ανθρώπων στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η INTERAMERICAN χορηγός του Παγκόσμιου Συμποσίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους

Η INTERAMERICAN, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδος και την ανάγκη να διαμορφώσουν οι νέοι, από τις μαθητικές ηλικίες, αντίληψη της σημασίας του πολιτισμού για την κοινωνική ευημερία και πρόοδο, υποστήριξε χορηγικά το 2ο Παγκόσμιο Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους 2019. Στο Συμπόσιο συμμετείχαν, συνολικά, 180 μαθητές και καθηγητές σχολείων από 14 χώρες (Ανδόρρα, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Μάλτα, Ομάν, Ουγγαρία, Ρωσία, Σλοβενία, Τουρκία). Η εταιρεία προσέφερε την ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης στους οργανωτές έναντι των μαθητών και ανέλαβε την κάλυψη ενδεχομένων αναγκών για Πρώτες Βοήθειες κατά τη διάρκειά των εκδηλώσεων, υποστηρίζοντας την παρουσία εξειδικευμένων μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.), με την οποία η INTERAMERICANσυνεργάζεται σταθερά.

Το Συμπόσιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για Νέους, που εξελίσσεται σε ετήσιο θεσμό διεθνούς απήχησης, ξεκίνησε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου με την Τελετή Έναρξης και έληξε στις 14 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, με τους μαθητές που συμμετείχαν, να συνυπογράφουν τη Διακήρυξη Νεολαίας της Αρχαίας Ολυμπίας, καταδικάζοντας τις καταστροφικές επιθέσεις και εγκληματικές πράξεις κατά της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Διακήρυξη αυτή θα αποσταλεί στην UNESCΟ στις 21 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ποικιλομορφίας για το Διάλογο και την Ανάπτυξη.

 Όπως επεσήμανε ο Βασίλης Παπαλυμπέρης, πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Ομίλου για την UNESCO και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, σκοπός του Συμποσίου είναι να φέρει κοντά νέους από διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς σε ένα μέρος υψηλού συμβολισμού, με κοινή την πεποίθηση ότι η Ειρήνη και η Δημοκρατία είναι κορυφαίες αξίες που θα πρέπει να επικρατήσουν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το Συμπόσιο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, του Γραφείου Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

Τιμώμενη χώρα για το 2019 ήταν η Κόστα Ρίκα και όλες οι αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας τους. Τα μέλη των ξένων αποστολών απόλαυσαν την ελληνική φιλοξενία, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφθηκαν το Μουσείο του Αρχιμήδη και συνεργαστήκαν σε θεματικά εργαστήρια.

Οι πρωτοβουλίες της χορηγού INTERAMERICANγια τον Πολιτισμό - τα Γράμματα και τις Τέχνες, αποτελούν μέρος των δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας που αναπτύσσει η εταιρεία, αποβλέποντας στη διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση του πολύτιμου εθνικού κεφαλαίου της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η INTERAMERICAN για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Την πολυετή υποστήριξη που παρέχει στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ανανεώνει και ενισχύει η INTERAMERICAN, παρέχοντας δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη σε περιουσιακά στοιχεία του και εκδηλώσεις. Τα οχήματα, που «Το Χαμόγελο» χρησιμοποιεί για διάφορες λειτουργικές ανάγκες του και ασφαλίζει η εταιρεία: επιβατικά, ασθενοφόρα, φορτηγά, ρυμουλκά, ειδικού τύπου και δίκυκλα, έχουν φθάσει στα 112 και το ασφαλιστικό κόστος τους, που η  INTERAMERICAN αναλαμβάνει ως χορηγός, ανέρχεται σε 41.205 ευρώ. Ακόμη, η εταιρεία παρέχει την  κάλυψη και εγκαταστάσεων του οργανισμού.

 

Ένας άλλος τρόπος συνεισφοράς της INTERAMERICAN στο έργο του οργανισμού είναι η δωρεάν ασφάλιση εκδηλώσεων. Κατά το 2018, η εταιρεία ασφάλισε το πρώτο διήμερο «Bazaar for a Smile», το πασχαλινό, αυτό της έναρξης του σχολικού έτους, καθώς και την τέταρτη Μεγάλη Γιορτή για τα Παιδιά, πριν τα Χριστούγεννα. Εξάλλου, η εταιρεία θα φιλοξενήσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, bazaars στα Γραφεία της για τους εργαζομένους και συνεργάτες της εταιρείας, με πρώτο το πασχαλινό προσεχώς, στις 23 Απριλίου.

 

Για την INTERAMERICAN αποτελεί πρόκριμα συνεργασίας η αξιοπιστία που χαρακτηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στη βάση της διαφάνειας, των ουσιαστικών θεμάτων που το απασχολούν και των στόχων του, όπως αναδεικνύονται από τον οργανισμό με την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που εκδίδει. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναπτύξει, στην πορεία των 23 ετών του, αναγνωρισμένης αξίας δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της κακοποίησης, των προβλημάτων υγείας, της φτώχειας καθώς και για την αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών, με εξειδικευμένο προσωπικό και με τη συνδρομή χιλιάδων εθελοντών.

 

Μουσική άνοιξη στην INTERAMERICAN με κονσέρτο του «Duetto16»

Για μια ακόμη φορά, η INTERAMERICAN υπενθύμισε ότι είναι κάτι περισσότερο από ασφαλιστική εταιρεία, οργανώνοντας ένα «διαφορετικό» κονσέρτο εγχόρδων για φίλους και πελάτες, στελέχη και συνεργάτες της, που γέμισαν το αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων της στις 28 Μαρτίου. Το «Duetto16», που ίδρυσαν και συγκροτούν από το 2018 η βιολοντσελίστα Μαριλίζα Παπαδούρη και ο κιθαριστής Δημήτρης Παπαγγελίδης, παρουσίασε ένα σύνολο 22 μουσικών επιλογών από έργα σημαντικών συνθετών, από όλες τις περιόδους της μουσικής, που έχουν γραφεί ή μεταγραφεί για βιολοντσέλο και κλασική κιθάρα.

 

Το μουσικό μπουκέτο του κονσέρτου «In a Spring Mood» ταξίδεψε το ακροατήριο από την προκλασική περίοδο  μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες της μουσικής, με έργα των J. Pachelbel, J.S. Bach, A. Vivaldi, F. Schubert, R.V. Williams, P.I. Tchaikovsky, C. Saint-Saens, Ch. Gounod, E. Satie, H. Villa Lobos, N. Rota, I. Albeniz, The Beathes (P. McCartney και J. Lennon), N. Piovani και των δικών μας Μίκη Θεοδωράκη («Η Πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη) και Μάνου Χατζηδάκη («Dedication» - από τη συλλογή «The Reflections» της αμερικανικής περίοδου του συνθέτη).

 

Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι ήταν ο ιστορικός της μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης, με διαφωτιστικά σχόλια και πληροφορίες για κάθε μουσουργό και έργο, πριν από κάθε κομμάτι. Προστιθέμενη ήταν η αξία της έξοχης ερμηνείας του κόντρα τενόρου Γιώργου Κατσούλη στο «Ave Maria» - πρώτα του F. Schubert και στη συνέχεια, των J.S. Bach - Ch. Gounod. Η μουσική παράσταση ντύθηκε με την εμπρεσιονιστική ζωγραφική του Claude Monet, που στο πνεύμα της άνοιξης υποστήριξε ατμοσφαιρικά τη σκηνή.

 

Η INTERAMERICAN ήταν χορηγός και της πρώτης του «InaSpringMood»,  που είχε οργανωθεί για επιλεγμένο κοινό στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου στις 23 Μαρτίου. Το ενδιαφέρον της εταιρείας -που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια της- για τα Γράμματα και τις Τέχνες βρίσκει την έκφρασή του σε ποικίλες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των ευρύτερων εταιρικών δραστηριοτήτων για τον Πολιτισμό, με πιο χαρακτηριστική την υποστήριξη έκδοσης του μοναδικού έργου «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το βιβλίο». «Στην INTERAMERICAN, αναγνωρίζουμε διαχρονικά ως ζωτικής σημασίας την κοινωνική ανάγκη για αυθεντική ψυχαγωγία και πνευματική τροφοδοσία, που συμπληρώνουν στην αποστολή μας το αίσθημα της ασφάλειας με βελτίωση της ποιότητας ζωής» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και υπευθυνότητας της εταιρείας. Η INTERAMERICANέχει προγραμματίσει για φέτος, μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών για την ανάδειξη σταθμών της ιστορίας της, και αρκετές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (μουσικές, εικαστικές κ.ά.).

10 χρόνια υποστήριξης του έργου της ActionAid από την INTERAMERICAN, με 928 αναδοχές παιδιών

Παροχή υποστήριξης και στη δομή «Επίκεντρο» της ActionAid

Η INTERAMERICAN κατά την τελευταία δεκαετία υποστηρίζει σταθερά το πρόγραμμα «Αναδοχής Παιδιού» της ActionAid σε όλο τον κόσμο και έχει ανανεώσει τη σχέση για το 2019 με συνολικά 92 αναδοχές. Από το 2009 έως σήμερα, η εταιρεία έχει αναλάβει 928 ετήσιες αναδοχές παιδιών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 244.992 ευρώ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλοι οι διοικητικοί τομείς, καθώς και γραφεία του δικτύου πωλήσεων, ενισχύοντας την εταιρική κουλτούρα κοινωνικής υπευθυνότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η  INTERAMERICAN ευαισθητοποιεί σχετικά τους εργαζομένους της οργανώνοντας, σε συνεργασία με τον οργανισμό, διαδραστικές εκδηλώσεις ιδιαίτερης εμπειρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειώνεται ότι στελέχη της εταιρείας έχουν συμμετάσχει σε αποστολές της ActionAid στην Αφρική, παρέχοντας εθελοντικό έργο.

Οι αναδοχές, που έχει αναλάβει η INTERAMERICAN, έχουν αναπτυχθεί σε 37 κοινότητες 17 χωρών, με κύριο στόχο την ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων και εκτεθειμένων σε ποικίλους κινδύνους πληθυσμών που πλήττονται από φτώχεια, κοινωνικές ανισότητες και περιθωριοποίηση. Η διατροφή, η υγεία, η εκπαίδευση, η στέγαση, αποτελούν προτεραιότητες του προγράμματος αναδοχής, ενώ στον κύκλο του ενδιαφέροντος των ενεργειών του οργανισμού εντάσσονται οι οικογένειες των παιδιών και ενήλικοι που χρειάζονται υπηρεσίες υποστήριξης. 

Παράλληλα με τις αναδοχές παιδιών, η εταιρεία έχει συνδεθεί με το «Επίκεντρο», σημείο αναφοράς της ActionAid Hellas στον Κολωνό, παρέχοντας ασφάλιση στις εγκαταστάσεις του. Πρόκειται για δομή που υποστηρίζει άτομα κάθε ηλικίας ψυχοκοινωνικά, εκπαιδευτικά και με προσανατολισμό απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης. Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί και ξεκινά αυτή την περίοδο συνεργασία και στον εκπαιδευτικό τομέα, με παροχή από στελέχη της INTERAMERICAN βασικών γνώσεων για την ανάπτυξη εργασιακών δεξιοτήτων σε άτομα που προτείνει το «Επίκεντρο». Η εταιρεία θα υποστηρίξει, με χορηγία καρδιολογικών εξετάσεων των αθλουμένων από την ιδιόκτητη ΑΘΗΝΑΪΚΗ MEDICLINIC και τη νεοσύστατη ποδοσφαιρική ομάδα του «Επίκεντρου».

Η συνδρομή της INTERAMERICAN του σημαντικό έργο της ActionAid συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με 14 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (UN Sustainable Development Goals) και συγκεκριμένα με την αντιμετώπιση της φτώχειας, της πείνας, της φροντίδας της υγείας, την ποιοτική εκπαίδευση και μόρφωση, την ισότητα των φύλων, την εξασφάλιση καθαρού νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, των οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη και τις συνεργασίες. Οι στόχοι αυτοί είναι εντεταγμένοι και στη στρατηγική εταιρικής υπευθυνότητας της INTERAMERICAN.

Η INTERAMERICAN υποστηρίζει τα Hackathons Υγείας για την ανάπτυξη της καινοτομίας

 

Με χορηγική υποστήριξη της INTERAMERICAN και συμμετοχή στελεχών της ως μεντόρων-κριτών, οργανώθηκαν δύο σημαντικά εργαστήρια εφευρετικότητας και καινοτομίας στον τομέα της Υγείας: το Hacking Health Athens Hackathon, από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου και το MIT Hacking Medicine Athens Hackathon, από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου, στο κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Κατά το πρώτο Hackathon, από τις ομάδες που σχηματίστηκαν,  αναζητήθηκαν καινοτομικές λύσεις για τη βελτίωση του Ατομικού Ιατρικού Φακέλου Υγείας μέσω ψηφιακών εφαρμογών, ενώ κατά το δεύτερο Hackathon, θεματικές προκλήσεις για την αναζήτηση λύσεων ήταν η επαρκής γνώση (εγγραμματοσύνη) στην Υγεία και τα νέα πρότυπα επικοινωνίας για την Υγεία (στρατηγικές, τεχνολογίες πληροφορικής - εικόνας και ήχου, κανάλια, εργαλεία και μέσα επικοινωνίας).  

Στο Hacking Health Athens Hackathon αναπτύχθηκαν παρουσιάσεις με θέματα: «International Patient Summary: πρότυπα στην υπηρεσία της καινοτομίας», «Ο ψηφιακός ασθενής: το μέλλον του mHealth για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», «Ψηφιακές προκλήσεις για μια περισσότερο υγιή κοινωνία». Στο διαγωνιστικό μέρος, με συμμετοχή στις ομάδες ιατρών και ασθενών -δηλαδή των τελικών χρηστών του Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή (IPS)- διακρίθηκαν τρεις προτάσεις: για ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων (1ο βραβείο), για πλατφόρμα συγκέντρωσης και ασφαλούς διαχείρισης προσωπικών ιατρικών δεδομένων προς χρήση για παροχή πρώτων βοηθειών μέσω app και τηλεφωνικού κέντρου (2ο βραβείο) και για ένα ψηφιακό βιβλιάριο υγείας για παιδιά, ως κέντρο έγκυρης ενημέρωσης γονέων και ιατρών, καθώς και ειδοποιήσεων (3ο βραβείο), το οικονομικό έπαθλο του οποίου χορήγησε η INTERAMERICAN. 

H εταιρεία ήταν χορηγός και στο MIT Hacking Medicine Athens Hackathon, με συμμετοχή των στελεχών της από τον τομέα Υγείας Γ. Βασαλάκη, Β. Τουλιά, Θ. Χαντζή και Ε. Ντάλα. Οι τρεις ομάδες που βραβεύθηκαν, παρουσίασαν ψηφιακές εφαρμογές για την ανάπτυξη της γνώσης στην Υγεία (Health Literacy) και αξιοποίηση της δυναμικής της ψηφιακής επικοινωνίας. Το 2ο βραβείο, που υποστήριξε με μέντορες και χρηματοδότησε η INTERAMERICAN, κατέκτησε η ομάδα «CardioMinitor». Η εφαρμογή που προτάθηκε, περιορίζει τη διάρκεια μετεγχειρητικής νοσηλείας καρδιοπαθών με σημαντική μείωση του κόστους. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με παρακολούθηση εξ αποστάσεως, που περιλαμβάνει τη μεταφορά ιατρικών δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο θεράπων ιατρός λαμβάνει τα στοιχεία του ασθενή, χωρίς να χρειάζεται να είναι κοντά του, αξιολογεί την κλινική κατάστασή του και παρεμβαίνει μόνο όταν απαιτείται.

Η INTERAMERICAN, στην κατεύθυνση του στρατηγικού προσανατολισμού της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανάπτυξη της καινοτομίας και της νέας εμπειρίας των πελατών της, ειδικότερα στην Υγεία έχει προχωρήσει σε λύσεις και εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα στάδια της ασφαλιστικής διαδικασίας, την επικοινωνία και τη διαχείριση, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών οι οποίες συμπληρώνουν τις ασφαλιστικές παροχές του νέου, πρωτοποριακού για την ελληνική ασφαλιστική αγορά Συστήματος Υγείας «bewell». Επισημαίνεται ότι η εταιρεία αναπτύσσει και εσωτερικά το πρόγραμμα καινοτομίας «imagine» μέσω ομάδων εργασίας, για την ενθάρρυνση, ανάδειξη και εξέλιξη ιδεών, ενσωματώνοντας αυτές που έχουν πληρότητα και ενδιαφέρον εφαρμογής στις λειτουργίες και τα προϊόντα της.

Αναφορικά με τον θεσμό των Health Hackathons, στην Ελλάδα οργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το «eHealth Forum» και το «Biomimicry Greece Research & Innovation». Παγκοσμίως, το Hacking Health από το 2011 έχει διαδοθεί σε 45 χώρες με αποτέλεσμα καινοτομικές εφαρμογές, εργαλεία αισθητήρων, φροντίδας ασθενών, εικονικής πραγματικότητας κ.ά. Το MIT Hacking Medicine, από το 2011 -όταν δημιουργήθηκε από το ΜΙΤ για τους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στις καθημερινές πρακτικές Υγείας- έχει οργανωθεί ήδη σε 15 χώρες, αντλώντας επενδυτικά κεφάλαια της τάξεως των 150 εκατ. δολαρίων. 

Η INTERAMERICAN χορηγός και του Β’ Τόμου του έργου «H Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο»

Το έργο του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο» απέδωσε, κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, τον Β’ τόμο (16ος αιώνας - μέσα 17ου αιώνα) και σταδιακά, αναδεικνύεται η μοναδικότητα και εξαιρετική σημασία του πονήματος για τα Ελληνικά Γράμματα. Ο Β’ τόμος, που υλοποιήθηκε με την αποκλειστική χορηγική υποστήριξη της INTERAMERICAN -η εταιρεία είναι δεσμευμένη για την υποστήριξη του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του-, παρουσιάστηκε από τον συγγραφέα και τον Θεοδόση Π. Τάσιο, ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, στις 18 Φεβρουαρίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing της INTERAMERICAN.

Ήδη, από τον Α’ τόμο είχε διαφανεί η σπουδαία και υψηλή στόχευση να καταγραφεί και να σχολιαστεί όλος ο χειρόγραφος και έντυπος πλούτος της Ελληνικής Γραμματείας και με την άριστα οργανωμένη παρουσίασή του να αναδειχθούν οι αξίες που διατήρησαν τη συνέχεια του «νήματος» του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων, από τον 13ο αιώνα και εντεύθεν.

Ο Κ. Σπ. Στάικος στον Β’ τόμο παρέχει την εικόνα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις διάφορες πόλεις της Ιταλίας από τις αρχές του 16ου αιώνα, που ήταν βασισμένη στις αριστοτελικές πραγματείες – όμως, μέσα από μια νέα οπτική. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται αναλυτικά έκθεση του Ελληνικού κοσμικού και λειτουργικού βιβλίου και των διακριτικών τους, όπως της εικονογράφησης (σελίδα τίτλου, πρωτογράμματα, επίτιτλα και εικόνες εντός και εκτός κειμένου). Με αφετηρία την πρώτη έκδοση του Απόκοπου του Μπεργαδή, κατά το 1509 στη Βενετία, παρατίθεται το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής της κρητικής και της επτανησιακής λογοτεχνίας, καθώς επίσης και οι εκδόσεις στοχασμού, το «Γεωπονικόν» του Αγάπιου Λάνδου.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της «Πνευματικής Πορείας του Γένους» είναι αφιερωμένο στην ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Κολλεγίου του Αγίου Αθανασίου της Ρώμης, όπως επίσης και στον ρόλο που διεδραμάτισαν οι εκατοντάδες Έλληνες απόφοιτοί του - ο Αρκούδιος και ο Κωττούνιος ως παράδειγμα. Ο σημαντικός ρόλος του πατριάρχη Κυρίλλου Λούκαρη, ως του κατεξοχήν πολέμιου των προπαγανδιστικών ενεργειών της Καθολικής Εκκλησίας στον Ορθόδοξο κόσμο, θίγεται εκτενώς εδώ και σε συνάρτηση με την προσπάθειά του να εδραιώσει Πατριαρχικό Τυπογραφείο στο Φανάρι.

Την υπερηφάνεια της INTERAMERICAN για την υποστήριξη της έκδοσης εξέφρασε κατά την παρουσίαση, εκ μέρους της Διοίκησης της εταιρείας ο Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing, παρατηρώντας στον χαιρετισμό του πως «στα Γράμματα οφείλουμε την επιβίωσή μας, μέσα από δύσκολες ιστορικές περιόδους, ως Γένος. Για να μιλήσουμε με επιχειρηματικούς όρους: κάθε επένδυση στα Γράμματα είναι η πιο σίγουρη, η πιο ασφαλής, η πιο βιώσιμη επένδυση. Η συνεισφορά της INTERAMERICAN στον πολιτισμό ταιριάζει στην εικόνα που η εταιρεία έχει κτίσει στα 50 χρόνια της, που τα γιορτάζουμε φέτος». Όπως τονίζει από θέση ευθύνης για το πολιτισμικό και κοινωνικό πρόσωπο της INTERAMERICAN ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας: «Το πνεύμα γεννά πνεύμα και χρειαζόμαστε την ιστορική και πολιτισμική μνήμη για να αποκαταστήσουμε τη μόρφωση των ανθρώπων στις πραγματικές διαστάσεις της, που ευνοούν την αντίληψη του όλου και την υποσχόμενη προοπτική για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Το βιβλίο, ως ύλη, μέσα από την ευδιάκριτη αυτοτέλεια και ταυτότητά του ως μέσου, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα να προσεγγίσει κάποιος το περιεχόμενό του μέχρι να το αφομοιώσει και να το μετουσιώσει σε γνώση, χωρίς να κινδυνεύει να χαθεί στην εφήμερη ψηφιακή υπεραγορά πληροφοριών, ιδεών και απόψεων χάριν μιάς αποσπασματικής χρήσης. Τελικά, χρειαζόμαστε την παράδοση για να έχουμε μετάβαση και συνέχει, σε συνάρτηση με τον νεωτερισμό και την καινοτομία».

Το έργο εκδοτικά υπογράφεται από τις εκδόσεις ΑΤΩΝ.

Εργαζόμενοι της INTERAMERICAN εθελοντές πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία»

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης, πολυετούς σχέσης που έχει αναπτύξει η INTERAMERICAN με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Διογένης» για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, εργαζόμενοι της εταιρείας έγιναν «πωλητές για μια ώρα» του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Στην ομάδα συμμετείχαν 10 εργαζόμενοι, που φόρεσαν το χαρακτηριστικό κόκκινο γιλέκο του πωλητή και πήραν θέση στον σταθμό ΦΙΞ του μετρό, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, προβάλλοντας το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία παρέχει σταθερά πόστο πώλησης του περιοδικού στα γραφεία της κάθε μήνα, από το ξεκίνημα της έκδοσης το 2013, υποστηρίζοντας με την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων της την κοινωνική επανένταξη και το δικαίωμα της αξιοπρέπειας των περιθωριοποιημένων ατόμων.

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου, επίσημο μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (INSP, www.insp.ngo). Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τα περιοδικά δρόμου, η «σχεδία» δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.), αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες: είναι άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι και, γενικότερα, άνθρωποι που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες μορφές τους. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (4 ευρώ), το 67,5% (δηλαδή τα 2,70 ευρώ) αφορούν απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

Από την πλευρά της INTERAMERICAN οι εθελοντές βίωσαν και φέτος, όπως και πέρυσι, τη μοναδική εμπειρία της πώλησης στον δρόμο για κοινωνικό σκοπό. «Συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι να τραβήξεις το βλέμμα και την προσοχή των συνανθρώπων σου, καθώς οι περισσότεροι προσπερνούν βιαστικά» παρατηρεί η Μ. Κατσαρού, εργαζόμενη στην εταιρεία. Στην ομάδα των εθελοντών της INTERAMERICAN, που έγιναν πωλητές του περιοδικού «σχεδία», συμμετείχαν και οι Ά. Αισώπου, Β. Αισώπου, Ν. Ζορντός, Έ. Τόλη, Α. Σταθακόπουλος, Έ. Άνθη, Ι. Μ. Μοσχίδου, Β. Αραβανή και Χ. Ελευθερίου.

Η INTERAMERICAN ως χορηγός και ο «Διογένης» συμπράττουν από το 2007 και για την καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια», με τη συμμετοχή της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (www.homelessworldcup.org), που οργανώνεται ετησίως σε διαφορετικό σημείο του πλανήτη και με πλήθος συμμετοχών - τον Νοέμβριο του 2018 στο Μεξικό είχαν παρουσία αποστολές από 48 χώρες. Η εταιρεία έχει διακριθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία, δεδομένου ότι ο ΜΚΟ «Διογένης» επιτελεί αναγνωρίσιμο έργο και αξιολογείται με την υψηλότερη βαθμολογία (10), με βάση τους πίνακες οικονομικής επίδοσης του Charity Navigator, διεθνούς κύρους αξιολογητή φιλανθρωπικών οργανώσεων και δομών αλληλεγγύης. Υπογραμμίζεται ότι ο «Διογένης» δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ σε κάθε 1 ευρώ που δαπανά, αντιστοιχεί αξία από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει για την ελληνική οικονομία της τάξεως των 5,3 ευρώ (στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Deloitte για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο από την κυκλοφορία του περιοδικού δρόμου «σχεδία» - Δεκέμβριος 2016).

Ο εθελοντισμός στην INTERAMERICAN αποτελεί στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας με θεσμική διάσταση, αφού από το 2010 έχει τεθεί σε εφαρμογή Κώδικας Αρχών της εταιρικής κίνησης «Εθελοντές Ζωής», με γνώμονα την έμπρακτη ανάδειξη της συνάφειας μεταξύ ασφαλιστικής και κοινωνικής αποστολής και τη συμμετοχή των εργαζομένων, ατομικά και συλλογικά, σε πρωτοβουλίες ευθυγραμμισμένες με τον κοινωνικό προσανατολισμό και την υπευθυνότητα της εταιρείας. Οδηγός για την INTERAMERICAN είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), όπως π.χ. στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φτώχειας (Στόχος 1), καθώς και οι 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία αποτελεί ιδρυτικό μέλος της νεότευκτης, τοπικής συνιστώσας Global Compact Network Hellas, έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις για πολιτικές και δράσεις που συγκλίνουν στις επιταγές για έναν καλύτερο κόσμο, τις οποίες προωθεί παγκοσμίως ο Οργανισμός.

Η Anytime της INTERAMERICAN υποστηρίζει τον Ξενώνα Βρεφών των Παιδικών Χωριών SOS

Η Anytime, ακολουθώντας την κουλτούρα εταιρικής υπευθυνότητας που έχει αναπτύξει η INTERAMERICAN, προχώρησε σε μια ιδιαίτερη ενέργεια με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πελάτες της και τους ακολούθους της στα social media.

Επισκέφθηκε τα Παιδικά Χωριά SOS, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον τον Ξενώνα Βρεφών SOS στο Μαρούσι, προκειμένου να συναντήσει τους ανθρώπους  του, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τα παιδιά, ενώ παράλληλα θέλησε να «ξεναγήσει» ψηφιακά το κοινό στον ειδικά διαμορφωμένο, φιλόξενο χώρο του Ξενώνα.

Για τις ανάγκες αυτής της ξενάγησης, η Anytime δημιούργησε μια σειρά videos, στα οποία ο Ανδρέας Μποζώνης, Υπεύθυνος του Ξενώνα Βρεφών SOS και η Έλσα Σταθοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εύρεσης Πόρων των Παιδικών Χωριών SOS, εξηγούν την αποστολή τους και μιλούν για τα παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα. Οι άνθρωποι του οργανισμού μιλούν, ακόμη, για τα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και για την προσπάθεια δημιουργίας μιας ομαλής συνέχειας με προοπτική στη ζωή των παιδιών.

Επιπλέον, σε συνέχεια της έμπρακτης και μακρόχρονης υποστήριξης της INTERAMERICAN στα Παιδικά Χωριά SOS, η Anytime για ακόμη μια χρονιά προσέφερε  10.000 ευρώ στον οργανισμό για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης και θέρμανσης του Ξενώνα Βρεφών.

O Ξενώνας Βρεφών SOS στο Μαρούσι Αττικής είναι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και θεραπείας βρεφών και παιδιών ως 5 ετών, που έχουν υποστεί κακοποίηση ή σοβαρή παραμέληση ή έχουν εγκαταλειφθεί στα μαιευτήρια. Σκοπός της λειτουργίας του Ξενώνα είναι η άμεση προστασία των παιδιών προσφέροντάς τους ένα ασφαλές σπίτι, καθώς και η υποστήριξη των βιολογικών οικογενειών τους με στόχο την ασφαλή επιστροφή των παιδιών σε αυτές. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο Ξενώνας φροντίζει για την επιλογή, την εκπαίδευση και την υποστήριξη αναδόχων οικογενειών που θα αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών.

Η Anytime καλεί τους ακολούθους της στα social media να ενισχύσουν με την επικοινωνία τους αυτή την ενέργεια, στηρίζοντας έμπρακτα τα Παιδικά Χωριά SOS με την αποστολή ενός SMS ή καλώντας σε συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό.

Η σύμπραξη της INTERAMERICAN με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

Τη σταθερή υποστήριξη της INTERAMERICAN έχει το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα –όπως και η ιστοσελίδα του, gfli.gr- στις 22 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο και ιδρυτή του, Νικόλαο Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και επιστημονικό συνεργάτη της εταιρείας στο INTERAMERICAN Research Center.

 

Στο πλαίσιο της υποστήριξης του Ινστιτούτου, καθώς και της συνεργασίας για πρωτοβουλίες χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού αλφαβητισμού παιδιών και ενηλίκων, ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του νεοσύστατου επιστημονικού φορέα. Ο επικεφαλής της εταιρείας εξήρε τη σημασία της δημιουργίας, του ρόλου και των δράσεων του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και αναφέρθηκε με στοιχεία στη δραματική υστέρηση γνώσης και παιδείας των Ελλήνων για τη διαχείριση του χρήματος και την αναγκαιότητα ασφάλισης.

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Καντώρος, οι οικονομικά αναλφάβητοι πολίτες βαρύνουν με κόστος την εθνική οικονομία, πέρα από τα προβλήματα που υφίστανται σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το financial illiteracy (αναλφαβητισμός) αφορά στους 2 από τους 3 πολίτες παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη της Standard & Poor’s (2015), ενώ στις μαθητικές ηλικίες μόλις 12 στους 100 μαθητές έχουν αντίληψη της έννοιας του χρήματος, όπως καταδεικνύεται από στοιχεία άλλης έρευνας (ΟΟΣΑ).  Μάλιστα στην Ελλάδα, ο  χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός των πολιτών είναι περίπου 1 προς 2 (45%). Αυτή η πραγματικότητα, όπως παρατήρησε ο επικεφαλής της INTERAMERICAN, μεταφράζεται -μεταξύ άλλων- και σε έλλειψη αποταμιευτικής, ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής συνείδησης.

 

Η INTERAMERICAN έχει, ήδη, αναπτύξει πρωτοβουλίες με τη συνεργασία του κ. Φίλιππα για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των παιδιών, με την έκδοση και διανομή σε σχολεία δύο εικονογραφημένων βιβλίων του. Παράλληλα ο κ. Φίλιππας και στελέχη του INTERAMERICAN Research Center συμμετέχουν στην ομάδα που υποστηρίζει το πρόγραμμα mentoring του «THE TIPPING POINT» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με χορηγό την INTERAMERICAN, εθελοντικά μαζί με άλλα στελέχη και ασφαλιστικούς συμβούλους της εταιρείας.

 

Κατά την επίσημη παρουσίαση του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, ο καθηγητής Ν. Φίλιππας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλον, με δεδομένη την επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που επηρεάζουν δυναμικά και τον χώρο των χρηματοοικονομικών με το fintech. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, είναι μεταβολές που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις είχαν με ομιλίες τους κατά την ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Άγγελος Κότιος, πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πειραιά και η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός.

 

 

Η INTERAMERICAN υποστηρίζει την ετήσια εκδήλωση «Αγρότης της Χρονιάς»

Η INTERAMERICAN, με ειδικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της συμβολής του στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας, για ακόμη μια χρονιά είναι χορηγός της ετήσιας εκδήλωσης «Αγρότης της Χρονιάς», που οργανώνεται στις 19 Ιανουαρίου στην Μονεμβασιά από την Agrenda. Ειδικότερα, η παρουσία στελεχών της εταιρείας από τη διεύθυνση αγροτικών ασφαλίσεων στην ημερίδα σηματοδοτεί το ασφαλιστικό ενδιαφέρον της για την κοινή αγροτική πολιτική, τα προγράμματα και τις τεχνολογικές εξελίξεις για τις καλλιέργειες, καθώς και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με σαφή αναφορά στην αγροτική παραγωγή και τη συμβολή στην τοπική ανάπτυξη. Φέτος, η εκδήλωση θα είναι εστιασμένη και στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, δεδομένου ότι θα γίνουν αναφορές στις προκλήσεις για τη σχετική ελληνική προϊοντική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Στην ασφάλιση του αγροτικού τομέα η INTERAMERICAN δραστηριοποιείται, ήδη, από το 2016 και παρέχει στον αγρότη και σε κάθε επιχειρηματία αγροτικών δραστηριοτήτων τη δυνατότητα επιλογής και σύνθεσης ασφαλιστικής προστασίας για υποδομές (ακίνητα, εγκαταστάσεις θερμοκηπίων, εξοπλισμό), μηχανήματα, φυτική παραγωγή υπαίθρια και εντός θερμοκηπίου, μεταφορά προϊόντων και αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Επιπροσθέτως, η εταιρεία διαθέτει στην αγορά και πρόγραμμα ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου.

«H INTERAMERICAN, συνδυάζει τεχνογνωσία, καινοτομία, συμβουλευτικές υπηρεσίες και συνεργασίες και βασίζεται στη μεγάλη παράδοση δύο και πλέον αιώνων που έχει κτίσει η μητρική εταιρεία ACHMEAστις ασφαλίσεις του πρωτογενούς τομέα. Η εταιρεία διαμορφώνει μια σύγχρονη ασφαλιστική προσέγγιση στη γεωργία, υποστηρίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλα τα στάδια: από τις πρώτες ύλες, την παραγωγή, τη μεταποίηση και συσκευασία μέχρι το τελευταίο στάδιο της διανομής και την πώλησης», επισημαίνει η Έφη Κοκορέλη, επικεφαλής αγροτικών ασφαλίσεων και bancassuranceτης INTERAMERICAN.

Συστηματική η εκπαίδευση των εργαζομένων της INTERAMERICAN σε Πρώτες Βοήθειες και Πυρασφάλεια

Η διαμόρφωση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων αποτελεί βασική προτεραιότητα της INTERAMERICAN. Με γνώμονα την πρόληψη, η εταιρεία οργάνωσε και κατά το 2018 εκπαιδευτικά σεμινάρια για εργαζομένους της που στελεχώνουν ομάδες άμεσης βοήθειας στα γραφεία διοίκησης. Συγκεκριμένα, για την παροχή Πρώτων Βοηθειών οργανώθηκαν σεμινάρια από εκπαιδευτές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης που ακολουθεί η Ε.Ο.Δ. Εκπαιδεύθηκαν, σε τέσσερεις ημερίδες κατά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, συνολικά 103 εργαζόμενοι, που έλαβαν και τη σχετική πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών περιελάμβανε εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.), στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED), στην αντιμετώπιση πνιγμονής και την πλάγια θέση ανάνηψης, όπως επίσης και σε άλλες βασικές αρχές Πρώτων Βοηθειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ο.Δ., μολονότι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες κατά καιρούς να εκπαιδευτεί ο γενικός πληθυσμός της χώρας μας στις Πρώτες Βοήθειες, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, με τους θανάτους να υπερβαίνουν τους 6.000 ανά έτος. Ειδικότερα, τα ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισης καρδιακής ανακοπής είναι μικρότερα του 1%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 8%. Επισημαίνεται ότι, με βάση την έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, για κάθε 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 49 απινιδωτές, ποσότητα ιδιαίτερα ανεπαρκής, που κατατάσσει την χώρα μας 5η από το τέλος στην Ευρώπη. INTERAMERICAN και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχουν συνδεθεί με μνημόνιο συνεργασίας το οποίο, εκτός από την εκπαίδευση των εργαζομένων, προβλέπει την συνδρομή της εταιρείας στις διασωστικές και λοιπές δράσεις της Ε.Ο.Δ. με παροχή υπηρεσιών άμεσης ιατρικής βοήθειας (μέσα διακομιδής και ειδικευμένο προσωπικό), καθώς και την υποστήριξη της Ε.Ο.Δ. από την ομάδα κοινωνικών πρωτοβουλιών της εταιρείας στον τομέα πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων.

Εξάλλου, κατά τον Νοέμβριο οργανώθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας τρία ολοήμερα σεμινάρια για την εκπαίδευση στην Πυρασφάλεια, με τη συμμετοχή 82 εργαζομένων. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από τον επιπυραγό Β. Βαθρακογιάννη και θεματικά, περιελάμβανε γενικές γνώσεις πυρασφάλειας και κατηγοριοποίησης - έγκαιρης αξιολόγησης των κινδύνων από πυρκαϊά, τρόπων κατάσβεσης, βασικών αρχών εκκένωσης χώρων και σχεδιασμού διαφυγής και διάσωσης, καθώς και πρακτικές ασκήσεις χρήσης πυροσβεστικών μέσων.

Το πρωτοχρονιάτικο γεύμα των αστέγων και απόρων του δήμου Αθηναίων, με χορηγό την INTERAMERICAN

Όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, ο δήμος Αθηναίων άνοιξετην Πρωτοχρονιά το κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ και πρoσέφερε το καθιερωμένο γεύμα αλληλεγγύης σε 1.000, περίπου, άστεγους και άπορους πολίτες. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αντάλλαξε ευχές για καλή χρονιά, διαβεβαιώνοντας ότι ο δήμος θα συνεχίσει να ενισχύει 30.000 πολίτες που το έχουν ανάγκη: «Το 2019 είναι ήδη εδώ και όπως κάθε χρόνο βρισκόμαστε στο γεύμα αλληλεγγύης. Εμείς αυτά τα οκτώ χρόνια προσπαθήσαμε από τη φιλανθρωπία να πάμε στην αλληλεγγύη, που πρώτα απ’ όλα σημαίνει να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Όλοι μαζί, λοιπόν - και αυτό πρέπει να συνεχιστεί όσο η οικονομική κρίση θα παραμένει», είπε ο κ. Καμίνης.

Από την πλευρά του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων η Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος της δημοτικής κοινωνικής μονάδας, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους εθελοντές για τη συνδρομή τους, καθώς και προς την εταιρεία INTERAMERICAN, που ήταν η χορηγός του γεύματος. Η εταιρεία είναι αρωγός του έργου του ΚΥΑΔΑ από το 2012, με χορηγία των εορταστικών γευμάτων του Πάσχα και της Πρωτοχρονιάς, με προσφορά σημαντικών ποσοτήτων τροφίμων που συγκεντρώνει από την εθελοντική συνεισφορά των εργαζομένων και συνεργατών της, καθώς και με τακτική οικονομική υποστήριξη.

Η INTERAMERICAN κοντά στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος

Στο πλαίσιο των κοινωνικών πρωτοβουλιών της για τη Διαφορετικότητα και την υποστήριξη του δικαιώματος στην ποιότητα ζωής για όλους, η  INTERAMERICAN συνδράμει τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος από το 2013. Η εταιρεία είναι χορηγός των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, μέσω των οποίων προσφέρονται σε άτομα τυφλά και με μερική όραση ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, δημιουργική αλληλεπίδραση και ψυχαγωγία, με «όχημα» τον πολιτισμό και την τέχνη. H INTERAMERICAN ανανέωσε για το 2019 την υποστήριξή της στο Θεατρικό Εργαστήριο, του οποίου είναι χορηγός από το 2014, ενώ έχει υποστηρίξει και το εργαστήριο Κεραμικής και Γλυπτικής.

Οι συμμετέχοντες στο θεατρικό Εργαστήριο, ειδικότερα, εκπαιδεύονται σε τεχνικές έκφρασης και κίνησης, μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας και καλλιεργούν την εξωστρέφεια, έχοντας αλληλεπίδραση όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με άτομα με πλήρη όραση. Μέσα από τεχνικές ελεύθερης έκφρασης και ορθοφωνίας, καθώς και ασκήσεων κινησιολογίας, ενισχύεται η εκφραστικότητα και ο έλεγχος των κινήσεων του σώματος μέσα στον χώρο, στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για τυφλά άτομα λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας τους για χωροταξική αντίληψη.

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος εδώ και επτά δεκαετίες προσφέρει δωρεάν πολλαπλή  στήριξη προς τα τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα, ενώ φροντίζει ιδιαίτερα άτομα με πρόσφατη τύφλωση, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα με σχετική ανεξαρτησία. Παράλληλα, το σωματείο αναπτύσσει ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινότητας. Ετησίως, από τον Φάρο εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περί τα 2.000 άτομα σε Ελλάδα, Κύπρο και στην ομογένεια του εξωτερικού.  

Επισημαίνεται ότι στις 4 Ιανουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille προς τιμήν του εφευρέτη της γραφής για τυφλούς Λουδοβίκου Μπράιγ, ο οποίος γεννήθηκε αυτή την ημέρα το 1809 και εξ αιτίας ατυχήματος, τυφλώθηκε σε μικρή ηλικία και στα δυο μάτια. Η γραφή Braille βασίζεται σε συνδυασμούς ανάγλυφων κουκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφαβήτου. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε να παράγονται βιβλία σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, με αποτέλεσμα χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν ψηλαφώντας τους ανάγλυφους χαρακτήρες. Έτσι, η γραφή Braille έγινε το κλειδί για την παιδεία των τυφλών μαθητών, καθορίζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Το νέο, οικουμενικό τοπίο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Έκθεση-πρότυπο της INTERAMERICAN

Εκδήλωση ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, με θέμα την Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη, οργάνωσε η INTERAMERICAN για εκπροσώπους των ενδιαφερομένων μερών -θεσμικούς, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εργαζομένους και συνεργάτες, ανθρώπους της επικοινωνίας- στα κεντρικά γραφεία της στις 18 Δεκεμβρίου. Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας για τα έτη αναφοράς 2016-2017, ενώ κατά το δεύτερο μέρος αναπτύχθηκε συζήτηση αναφορικά με το νέο, οικουμενικό πλαίσιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: συζητήθηκαν οδηγίες, κατευθυντήριοι κώδικες, πρωτοβουλίες, προτεραιότητες και πρότυπα σχετικά με την πληροφόρηση για μη χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN, προλόγισε την παρουσίαση της εταιρικής  Έκθεσης, επισημαίνοντας τη σταθερή επιδίωξη της εταιρείας να διατηρεί σταθερή την πορεία της στον δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, δημιουργώντας αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όπως τόνισε, «ο δρόμος αυτός χαράσσεται με γνώμονα την μακρά προοπτική του οργανισμού, με βάση αναφοράς τις εταιρικές αξίες, τις κερδοφόρες δραστηριότητες και μια στρατηγική κατεύθυνση που ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή, στις μεγάλες και γρήγορες μεταβολές του περιβάλλοντος και στις προβλεπόμενες εξελίξεις ειδικότερα στο ασφαλιστικό περιβάλλον. Είναι σχεδιασμός που υλοποιείται ομαδικά και με συνέπεια απέναντι στον πελάτη, στον οποίο θέλουμε να προσφέρουμε μια νέα εμπειρία μπαίνοντας στην καθημερινότητά του με τρόπους που θα τη βελτιώνουν. Με τον ίδιο τρόπο, όμως, θέλουμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες για όλους τους ενδιαφερομένους: τους εργαζομένους, τους συνεργάτες και την ευρύτερη κοινωνία, καθώς επίσης να αποδίδουμε όφελος στους μετόχους μας που μάς εμπιστεύονται, υποστηρίζοντας σταθερά την επένδυσή τους στη χώρα μας» τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού.

Την Έκθεση παρουσίασε ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, προτάσσοντας την εξέλιξη της έννοιας, από την Αριστοτελική ερμηνεία της Ηθικής Ευθύνης μέχρι τη σύγχρονη της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο ομιλητής υπογράμμισε πως «η Έκθεση, η όγδοη στη σειρά από το 2008, εκφράζει ένα ισχυρό συμβόλαιο σχέσης του οργανισμού με τα ενδιαφερόμενα μέρη» και εστίασε ιδιαίτερα στην ενσωμάτωση της Υπευθυνότητας στην εταιρική στρατηγική, στη δομή της διακυβέρνησης, καθώς και στην ανταπόκριση της εταιρείας στις επιταγές της εποχής με ανθρωποκεντρικές επιλογές και πρωτοβουλίες, με σκοπό την ικανοποίηση των ενδιαφερομένων μερών -εντός και εκτός της εταιρείας- και την εκπλήρωση των Ουσιαστικών Θεμάτων που ανέδειξε η διαδικασία του Materiality Analysis. Κυρίαρχο θέμα ουσιαστικότητας αποτελεί η άμεση και έμμεση συμβολή της εταιρείας στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η INTERAMERICAN διένειμε Κοινωνικό Προϊόν 144,45 εκατ. ευρώ κατά το 2016 και 173,64 εκατ. ευρώ κατά το 2017. Το στέλεχος της εταιρείας αναφέρθηκε και σε άλλα ουσιαστικά θέματα, όπως είναι τα σύγχρονα προϊόντα και οι υπηρεσίες με μοχλό την καινοτομία, τα ζητήματα ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων και βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.λπ.

Τη διαδικασία για την ανάδειξη των Ουσιαστικών Θεμάτων, που ακολούθησε η εταιρεία με τη συμβουλευτική καθοδήγηση της Ernst & Young, ανέπτυξε εκ μέρους της εταιρείας συμβούλων η Σταυρούλα Σταματοπούλου. Στο κεφάλαιο της δημιουργίας αξίας για την κοινωνία, το ευρύ φάσμα της εταιρικής κοινωνικής συνεισφοράς παρουσίασε η Χρύσα Ελευθερίου, προϊσταμένη εταιρικών σχέσεων και υπευθυνότητας της INTERAMERICAN. Αναδείχθηκαν δράσεις και συνεργασίες με οργανισμούς που εκπληρώνουν -σε διαφορετικό βαθμό κατά περίπτωση- τους περισσότερους από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα: 2 Στόχους που συνδέονται με την Αγορά και την Ασφάλιση, 4 με το Ανθρώπινο Δυναμικό, 14 με την Κοινωνία και 4 με το Περιβάλλον. Όπως δηλώνεται στον Απολογισμό, η INTERAMERICAN είναι από τις πρωτοπόρες σε διεθνείς δεσμεύσεις εταιρείες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και με μοναδικότητες για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, έχοντας δημιουργήσει πρότυπο. Ειδικότερα για τη σύνταξη της Έκθεσης, συνεργάστηκαν όλοι οι βασικοί τομείς δραστηριοτήτων και λειτουργιών της εταιρείας, ενώ εκπαιδεύθηκαν και πιστοποιήθηκαν για τα GRI Standards, που ακολούθησε η Έκθεση, 17 στελέχη διαφορετικών διευθύνσεων.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με συντονίστρια της συζήτησης τη δημοσιογράφο Σοφία Εμμανουήλ, διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες θέσεις από τους συνομιλητές για το «τί, το πώς και το γιατί» καθώς και για τις σημερινές τάσεις σχετικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη λογοδοσία.

Εκ μέρους του Δικτύου CSRHellas, ο Δημήτρης Δανηλάτος, εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης, μίλησε για τις εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση του νέου φορέα για την τοπική εκπροσώπηση του GlobalCompact. Η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του Δικτύου, με μήνυμά της τόνισε πως «ο διάλογος με τους συμμετόχους πρέπει να αποτελεί μια συνεχή διεργασία αξιολόγησης και εμπλουτισμού της στρατηγικής για υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη κάθε επιχείρησης και οργανισμού». Αναφερόμενη ειδικότερα στην INTERAMERICAN, υπογράμμισε ότι «η μακροχρόνια και αυθεντική δέσμευση της εταιρείας στην εμπέδωση των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του διαλόγου με τους συμμετόχους στη βελτίωση του θετικού αντικτύπου της στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον και η διάδοση των αρχών στη σφαίρα επιρροής της υπογραμμίζεται τόσο από τον τρόπο που η εταιρεία ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συμμετόχων όσο και από την προσήλωσή της, διαχρονικά, στη συλλογική δράση. Αυτή η συλλογικότητα εκφράζεται με την ενεργό συμμετοχή της στην ίδρυση και ανάπτυξη του Δικτύου για το Οικουμενικό Σύμφωνο (Global Compact) στην Ελλάδα. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται να λειτουργούν με υπευθυνότητα και με στόχο τη βιωσιμότητα».

Η Χρυσούλα Εξάρχου, πρόεδρος  του Quality Net Foundation, τόνισε πως «η υιοθέτηση προτύπων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας βρίσκεται σε άνοδο, με οδηγούς τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες έχοντας υιοθετήσει τις αντίστοιχες πολιτικές επηρεάζουν την αλυσίδα των προμηθευτών/συνεργατών τους». Για την INTERAMERICAN, δήλωσε πως «η εταιρεία αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, έχοντας δεσμευθεί, ως μέλος της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, ως προς τις αρχές της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας. Ως Πρεσβευτής Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμμετέχει στον ετήσιο διάλογο του “Bravo” με τα προγράμματα που αναπτύσσει, ενώ ακολουθεί τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας, που είναι ένα επίσημο ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης της επίδρασης της επιχειρηματικής  λειτουργίας της». Ακόμη, η ομιλήτρια υπογράμμισε ότι η INTERAMERICAN  υπόκειται σε αξιολόγηση των επιδόσεων της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη από το Sustainability Performance Directory, με αποτέλεσμα την επιτυχή ένταξή της στα “The Most Sustainable Companies in Greece”.

Ο Μιχάλης Σπανός, διευθύνων σύμβουλος της Global Sustain, της οποίας η INTERAMERICAN αποτελεί μέλος, επεσήμανε ότι «η δικτύωση (networking) σε ζητήματα Eταιρικής Yπευθυνότητας και Bιώσιμης Aνάπτυξης έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι η σύζευξη και συνεργασία επιχειρήσεων και οργανισμών ενισχύει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και διάδοσης καλών πρακτικών. Στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), η δικτύωση αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι προϋπόθεση για την επίτευξή τους». Όπως ανέφερε ο ομιλητής, «η Global Sustain εδώ και 13 χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό, προσφέρει στον τομέα αυτό εργαλεία και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Η Κιάρα Κόντη, senior manager του τμήματος υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ernst & Young, τόνισε ότι «ο λόγος που η μη χρηματοοικονομική πληροφορία και η επιτυχημένη δημοσιοποίησή της αποκτά ολοένα και αυξανόμενη σημασία, προκύπτει από το γεγονός ότι η δημιουργία αξίας δεν περιορίζεται μόνο στο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο. Υπάρχουν πολλαπλές διαστάσεις στις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί αξία, από το πνευματικό και το ανθρώπινο κεφάλαιο, έως το φυσικό και το κοινωνικό. Μολονότι, λοιπόν, περιγράφεται ως “μη χρηματοοικονομική”, η πληροφορία αυτή είναι κατά κανόνα έμμεσα συσχετισμένη με την οικονομική επίδοση και την προοπτική ενός οργανισμού, ειδικά εάν αξιολογηθεί σε βάθος χρόνου».

Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης INTERAMERICAN: από τον σχεδιασμό της Υπευθυνότητας, στη στρατηγική και την ανάδειξη του πληθωρικού έργου

Στη διάθεση των Ενδιαφερόμενων Μερών της INTERAMERICAN βρίσκεται η ολοκληρωμένη Έκθεση του οργανισμού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής του με την προοπτική της Βιώσιμης Ανάπτυξης, σε βάθος χρόνου.

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της INTERAMERICAN για τη διετία αναφοράς 2016-2017 είναι η όγδοη στη σειρά, δεδομένου ότι η εταιρεία εισήγαγε, ως καταληκτική και απαραίτητη, την απολογιστική διαδικασία στην οργάνωση της Εταιρικής Υπευθυνότητας, από το 2008 (έτος πρώτης αναφοράς). «Μετά τις έξι πρώτες ετήσιες Εκθέσεις, οι δύο τελευταίες αφορούν σε διετία, δεδομένου ότι για την αφομοίωση και ανταπόκριση των Ενδιαφερομένων Μερών στην αλληλεπίδραση και τον διάλογο, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του θεσμού και την πολλαπλότητα των απαιτήσεων, των δεσμεύσεων και του εύρους των ενεργειών της εταιρείας, ο χρόνος για τη σύνθεση μιας Έκθεσης σοβαρής και με πληρότητα έχει ανοίξει» επισημαίνει σχετικά ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN.

Το πρότυπο, που ακολούθησε η εταιρεία για τη σύνταξη της Έκθεσης, είναι το πλέον σύγχρονο και απαιτητικό «NewStandards» του GRI (GlobalReportingInitiative), σημαντικά διαφοροποιημένο από το προηγούμενο G-4. Η Έκθεση ελέγχθηκε και διασφαλίστηκε, ως προς την εφαρμογή των απαιτήσεων του προτύπου για το επίπεδο εφαρμογής «Βασικό» και των Ουσιαστικών Θεμάτων, από ανεξάρτητο, πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα επαλήθευσης. Για τη σύνταξη, η INTERAMERICANέλαβε υπηρεσίες συμβουλευτικής από την Ernst & Young, η οποία έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει για το πρότυπο «NewStandards» 17 στελέχη και εργαζομένους της Εταιρείας.

Η έκδοση, που αναπτύσσεται σε 128 σελίδες και σε τρία κεφάλαια, στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη «μεγάλη εικόνα» του Οργανισμού, με σαφή αποτύπωσή της: ιστορική, κατευθύνσεων (από το όραμα, την αποστολή και τις αξίες στην επιχειρησιακή στρατηγική), σύγχρονης διακυβέρνησης (κανονιστικής συμμόρφωσης, εσωτερικού ελέγχου, αναλογιστικής και διαχείρισης κινδύνων, αντιμετώπισης της απάτης, διαφάνειας και ακεραιότητας), ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, υπηρεσιών και διανομής, δικτύωσης στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και αναγνώρισης - διακρίσεων. Στο δεύτερο κεφάλαιο, ορίζεται το πλαίσιο και οι πτυχές της Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης λειτουργικά: προσέγγιση και εταιρική κουλτούρα, χαρτογράφηση των Ενδιαφερόμενων Μερών και της σχετικής αλληλεπίδρασης, προσδιορισμός των Ουσιαστικών Θεμάτων για την εταιρεία και ανάλυση της ουσιαστικότητάς τους, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την ευρεία διαβούλευση εντός και εκτός του Οργανισμού. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη δημιουργία Αξίας για την αγορά και την ασφάλιση, το ανθρώπινο δυναμικό, την κοινωνία και το περιβάλλον, με ένα εντυπωσιακά μεγάλο ανάπτυγμα πρωτοβουλιών.

Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης

Στο εισαγωγικό μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Καντώρου συμπυκνώνεται το πεδίο αναφοράς της INTERAMERICAN για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με κομβικά σημεία, για μια συνεχώς ενισχυόμενη ενσωμάτωση της Υπευθυνότητας στην εταιρική στρατηγική, τα αποτελέσματα που αναδεικνύει η εφαρμογή της στην πράξη για:

  • την αξιοπιστία της εταιρείας και τη σταθερή προτίμηση των ασφαλισμένων, αλλά και την κοινωνική αποδοχή (φήμη και αναγνωρισιμότητα),
  • την ανταπόκριση στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, του νέου τρόπου εργασίας, της αναλυτικής σκέψης, της καινοτομίας και της εστίασης στην εμπειρία του πελάτη, ώστε η εταιρεία να πρωταγωνιστεί στο παρόν και στο μέλλον στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία,
  • την επίτευξη, σταθερά, κερδοφόρων οικονομικών και παραγωγικών αποτελεσμάτων στους βασικούς κλάδους δραστηριοτήτων,
  • τη συνεισφορά στην εθνική οικονομία και κοινωνική ευημερία,
  • τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο οργανισμός, στην Ελλάδα και διεθνώς, για έναν καλύτερο κόσμο.

«Η Υπευθυνότητα, ως φιλοσοφία και πράξη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής στρατηγικής στον δρόμο προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της INTERAMERICAN.

Η υλοποίηση του σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης

Κατά τη διετία αναφοράς της Έκθεσης, ενδεικτικά η INTERAMERICAN «με μια ματιά»:

  • απέδωσε, συνολικά, Κοινωνικό Προϊόν 318 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας έτσι και την ανάδειξη της «άμεσης και έμμεσης συμβολής στην οικονομία» σε κορυφαίο μεταξύ των Ουσιαστικών Θεμάτων επίδρασης στα Ενδιαφερόμενα Μέρη (MaterialityAnalysis),
  • προσέφερε εργασία σε περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους και εισόδημα σε πάνω από 3.100 συνεργάτες πωλήσεων,
  • ανέπτυξε περισσότερες από 150 πρωτοβουλίες δράσεων «κοινωνικού αποτυπώματος» στους τομείς της φροντίδας για την υγεία, της αντιμετώπισης κινδύνων (οδικών και από φυσικές καταστροφές), της υποστήριξης ευπαθών ομάδων, της εκπαίδευσης και της παιδείας, της ανάδειξης του πολιτισμού και της προόδου της ιδέας της Εταιρικής Υπευθυνότητας, καθώς και της Ασφάλισης, διαθέτοντας πόρους για την υλοποίηση περί το 1,2% των κερδών της, ενώ ακόμη διέθεσε εργαζομένους της εθελοντές και ιδιόκτητες υποδομές υγείας,
  • συνεργάστηκε με περισσότερες από 20 μη κυβερνητικές οργανώσεις και υλοποίησε δεσμεύσεις της, ως μέλος: του United Nations Environment Program FinanceInitiative - UNEPFI (από το 2006), ιδρυτικό μέλος των Principles for Sustainable Insurance - PSI (από το 2012), ιδρυτικό μέλος του Global Compact στην Ελλάδα (από το 2008), ενώ ακολούθησε συνυπογράφοντας τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες των μεγάλων θεσμικών επενδυτών για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, με σχετικές δεσμεύσεις.

Πορεία Υπευθυνότητας προς το μέλλον

«Η εταιρεία παρακολουθεί ενεργά κάθε τελευταία εξέλιξη στον τομέα της Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης και εξελίσσει την εμπλοκή της, έχοντας ήδη -όπως καταγράφεται και στην Έκθεση- μεταφράσει σε πράξεις τις περισσότερες επιταγές των 17 Sustainable Development Goals του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» τονίζει, εκ μέρους της Διοίκησης και της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο Γιάννης Ρούντος, καταλήγοντας: «Βήμα βήμα εμπλουτίζουμε σφαιρικά την έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης με πρωτοβουλίες που ενισχύουν την εταιρική κουλτούρα των εργαζομένων, τους κάνουν υπερήφανους για την εταιρεία -όπως δείχνουν και οι ετησίως πραγματοποιούμενες έρευνες εσωτερικά- ενώ εδραιώνουν και τη θέση της INTERAMERICAN ως σημαντικού συμμετόχου και ιδιαίτερα ενεργού οργανισμού για την κοινωνική ευημερία».

Η INTERAMERICAN για το Περιβάλλον, στο Climate Change Conference

Η INTERAMERICAN, με την ένταξή της από το 2006 στην Οικονομική Πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Ο.Η.Ε. (UN Environment Program Finance Initiative - UNEPFI) και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στη διεθνή σκηνή των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών για το περιβάλλον, έχει ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο της υπεύθυνης στάσης του ασφαλιστικού κλάδου, και στην Ελλάδα, για τα περιβαλλοντικά θέματα και την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τη θέση της εταιρείας, η ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται στην «καρδιά» της πρόκλησης για την αναγνώριση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Οι συνεχώς αυξανόμενες καταστροφικές συνέπειες των ακραίων φυσικών φαινομένων -που σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής- επιβεβαιώνουν την ανάγκη να αναλάβει η ασφαλιστική βιομηχανία επιπλέον πρωτοβουλίες για την πρόληψή τους, την αποκατάσταση και ανασυγκρότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτιμήσεις της Swiss Re (οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή αποτελούν κατ’ εξοχήν αντικείμενο αντασφάλισης) αναφέρονται σε αναμενόμενο κόστος ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές, φέτος, της τάξεως των 60 τρισ. δολαρίων.

Προς την κατεύθυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας, η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει σχετική τεχνογνωσία και λειτουργεί οργανική μονάδα περιβαλλοντικών ασφαλίσεων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα πρότυπα των διαδικασιών διαπίστευσης πραγματογνωμόνων RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), όπως επεσήμανε σε παρουσίαση των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων της εταιρείας ο περιβαλλοντολόγος - πολιτικός μηχανικός Κώστας Τσολακίδης, τεχνικός σύμβουλος περιβαλλοντικών ασφαλίσεων της εταιρείας, κατά το Climate Chance Conference που οργάνωσε η «Plant» Natural Resources PC πρόσφατα στην Αθήνα. Η INTERAMERICAN δραστηριοποιείται στον κλάδο με δύο προϊοντικές γραμμές, που έχει σχεδιάσει πρωτοποριακά για την Ελλάδα: η «Green Line» αφορά στην ασφάλιση περιβαλλοντικής ευθύνης και η «Energy Line» στην ασφάλιση ενεργειακών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Η εταιρεία παρέχει ένα εξαιρετικά ευέλικτο πλαίσιο ασφαλιστικών καλύψεων για μονάδες Α.Π.Ε., ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος, προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις κάθε δανειοδοτούντος φορέα.

Ενδεικτικά, οι ασφαλισμένες από την INTERAMERICAN αξίες ισχύος 444 MWP, κατά το 2017 έφθαναν τα 660,1 εκατ. ευρώ για καλυπτόμενους κινδύνους, κυρίως μηχανικών βλαβών και απώλειας κερδών και δευτερευόντως, πυρός. Εν προκειμένω, η εταιρεία ενθαρρύνοντας/υποστηρίζοντας ασφαλιστικά τις ενεργειακές επενδύσεις, συνέβαλε πέρυσι με τη λειτουργία τους και στην αποτροπή έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου (CO2) περί τους 470.000 t. Παράλληλα η INTERAMERICAN, όπως τόνισε ο ομιλητής, παρακολουθεί και διαχειρίζεται την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της και τη μετακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού της, παρ’ ότι είναι ήπιας επίδρασης στο περιβάλλον ως χρηματοοικονομικός οργανισμός. Η εταιρεία διεθνώς, ως ιδρυτικό μέλος από το 2012 των Αρχών για την Αειφόρο Ασφάλιση (Πρωτοβουλία PSI του UNEPFI) συνυπογράφει τις διακηρύξεις των παγκοσμίων θεσμικών επενδυτών και άλλων αναγνωρισμένων διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις ενδεικνυόμενες δεσμεύσεις. Η INTERAMERICAN αποτελεί, από πέρυσι, μέλος και της νέας πρωτοβουλίας «Green Mission» για την ανακύκλωση μπαταριών αυτοκινήτου, έχοντας εγκαταστήσει και μονάδα ανακύκλωσης στο CarPoint, ιδιόκτητο κέντρο επισκευής και εξυπηρέτησης πελατών αυτοκινήτου.

Ημερολόγιο Δράσεων

X

Μάιος 2019

S M T W T F S
28
29
30
1
2
3
4
 
 
 
 
 
 
 
5
6
7
8
9
10
11
 
 
 
 
 
 
 
12
13
14
15
16
17
18
 
 
 
 
 
 
 
19
20
21
22
23
24
25
 
 
 
 
 
 
 
26
27
28
29
30
31
1